Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2021-2027 (νέο ΕΣΠΑ)
«Με το πρόγραμμα μας για την Δυτική Ελλάδα 2021-2027 στοχεύουμε στο να αλλάξει η Περιφέρεια προσανατολισμό, να εκσυγχρονιστεί και να αποτελέσει σημαντική ανταγωνιστική συνιστώσα στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας».
Την κατεύθυνση αυτή έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σήμερα Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021 κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην τεχνική σύσκεψη για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κατά τη συνάντηση, που έγινε παρουσία του Carsten Rasmussen, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος -Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε αναλυτική συζήτηση ανά στόχο πολιτικής και τονίστηκαν οι ιδιαιτερότητες του νέου προγράμματος.
«Είμαστε σήμερα εδώ για να φέρουμε πιο κοντά την έγκριση του Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας. Από αυτή την συνεργασία, την μεγάλη εμπειρία των στελεχών του ΥΠΑΝ, αλλά και το ευρύ πνεύμα και την γνώση των στελεχών της επιτροπής, η υπηρεσία μας θα είναι σε θέση σύντομα να υποβάλει το τελικό σχέδιο του προγράμματος μας. Με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, ας υποστηρίξουμε όλοι μαζί το έργο των υπηρεσιακών στελεχών ώστε το νέο πρόγραμμα να μπει σε τροχιά υλοποίησης το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο κ. Rasmussen συνεχάρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για τη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της νέας προγραμματικής περιόδου, σημειώνοντας: «Έχουμε λάβει ευρεία πληροφόρηση από την κοινωνία που είναι βέβαιο πως θα μας δώσει την ευκαιρία να πετύχουμε καλύτερα τους στόχους μας».
Όπως εξήγησε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άλκηστις Σταθόπουλου, το νέο πρόγραμμα 2021 -2027 είναι κατά 190 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το τρέχον και θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για το αναπτυξιακό μέλλον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Στην τεχνική σύσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βασίλειος Κονίδας, Χριστίνα Καλαϊτίδη και Αγγελική Καβαλιεράτου, όπως επίσης στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας.
«Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Βιομηχανιών» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Διεθνές Φεστιβάλ «Creative Industries» για τις πολιτιστικές βιομηχανίες διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο Ηλείας.
Οι εργασίες που θα διεξαχθούν με υβριδική μορφή, θα ξεκινήσουν με καλωσόρισμα που θα απευθύνουν στις 10:00 από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, από πλευράς INTERREG V-A GREECE-ITALY 2014-2020 η Tina Ranieri, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, o Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, από την Περιφέρεια Ηπείρου Κων. Καποδίστριας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Εμπορίου Β. Γοργόλης και τέλος από την Puglia Region η Serena Mingolla, υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου. Επισκόπηση του έργου Creative@Hubs θα κάνει ο project manager Τάκης Λυμπερέας.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κων. Νικολούτσος, από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ο Τριαντάφυλλος Τατούλης και από το Επιμελητήριο Αχαΐας η Δανάη Κατσαντά υπεύθυνη Επικοινωνίας του έργου Creative@Hubs. Από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» θα τοποθετηθούν οι Ανδρέας Κοσκέρης και Σωτήρης Μιχαλόπουλος. Τέλος, από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο ο Καθηγητής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Βασίλης Αυδίκος.
Μετά το σύντομο διάλειμμα, οι εργασίες θα συνεχιστούν στις 11:40 με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους Χρήστο Κωνσταντόπουλο, τον Χρήστο Λιάγκουρα, Αρχαιολόγο ΜΑ, Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Ήρα Κουρή, Πρόεδρο Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων, τον Αθανάσιο Χαϊκάλη, ως εκπρόσωπο της θεατρικής ομάδας «Δούρειος ‘Ιππος», το δρ.Γιώργο Παυλίδη, διευθυντή ερευνών στο Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», τον Βασίλη Αρτίκο Hub Manager Creative@Hubs Αιτωλοακαρνανίας και τον Ανδρέα Τσιλίρα από τις εκδόσεις «ΤΟ ΔΟΝΤΙ».
Τις εργασίες θα συντονίσουν η Γιούλη Ηλιοπούλου, δημοσιογράφος της εφημερίδας Πατρίς, ο Τάκης Λυμπερέας, υπεύθυνος του έργου Creative@Hubs και ο Βασίλης Αυδίκος, Καθηγητής Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στις 14:00 έχουν προγραμματιστεί παράλληλες συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» με τα ακόλουθα θέματα: «Τοπική-Περιφερειακή Ανάπτυξη και δημιουργικές Βιομηχανίες», «Νέες δεξιότητες στην οικονομία της δημιουργικότητας», «Πολιτιστικός Τουρισμός-Πολιτιστικές Διαδρομές. Καλές πρακτικές ανάπτυξης τοπικής οικονομίας» και «Δημιουργικές βιομηχανίες και σύνδεση με άλλους κλάδους της οικονομίας».
Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων – roundtables,θα πραγματοποιηθεί ανάλυση και αξιολόγηση των παραπάνω εργασιών.
Οι εργασίες του Διεθνούς Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν στις 16.20 με τη μετάβαση στο θέατρο Απόλλων Πύργου και προβολή ταινιών στο πλαίσιο του 24ου«Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους».
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, συμμετέχει στο έργο Creative@Hubs ως επικεφαλής εταίρος μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια της Πούλιας (Ιταλίας).
Η παραπάνω δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους».
Το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014 – 2020 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Εθνική Συμμετοχή των χωρών Ελλάδας και Ιταλίας.
Το Διεθνές Φεστιβάλ «Creative Industries» θα προβάλλεται ζωντανά, στους συνδέσμους:
EN: https://www.youtube.com/channel/UCDn8mXhH5NoGyir8cN48_eQ
GR: https://www.youtube.com/channel/UC6L6vZQAkMvKkfWum3Em-Dw
Φωκίων Ζαΐμης: Συνεχίζονται οι εργασίες στον Ναό Ελικωνίου Ποσειδώνα στα Νικολέικα Αιγίου
Με επιτυχία συνεχίζεται η ανασκαφή στο ιερό του Ελικωνίου Ποσειδώνα των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων, στα Νικολέικα Αιγιάλειας. Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε για το έργο, είναι μια σημαντική διεπιστημονική αρχαιολογική έρευνα η οποία αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, αφετέρου αποτελεί αναπτυξιακό κύτταρο για την περιοχή.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από την πρώτη στιγμή στήριξε τις ενέργειες, όπως και το Υπουργείο Πολιτισμού. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ενισχύουμε και να αναζητάμε παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει πολλά μέρη με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, που εάν αναδειχθούν θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς. Επίσης, μια εργασία ανασκαφής απαιτεί ένα σημαντικό αριθμό επιστημόνων, τεχνικών και εργατών που συμμετέχουν από διάφορες πόλεις. Συνεπώς και οικονομικά όσο διαρκούν οι εργασίες μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει στην εκάστοτε περιοχή».
Να αναφερθεί ότι η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο του νέου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση των Δρ Ερωφίλης Κόλια, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και Δρ Αναστασίας Γκαδόλου, Προϊσταμένης του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην φετινή ανασκαφική έρευνα συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Ήβου, Π. Σκιαδοπούλου, Σ. Στουγγιώτη, και Β. Παπαγιάννη, καθώς και δεκαέξι απόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πελοποννήσου, του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, των Σχολών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου Πατρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου