ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

«Όμικρον» η νέα μετάλλαξη - Υψηλότερος ο κίνδυνος επαναμόλυνσης

Αεροδρόμιο Γερμανία

 

Η ΕΕ βάζει μπλόκο στις πτήσεις από Νότια Αφρική - Σοβαρές ενστάσεις εκφράζει ο ΠΟΥ

Ως «παραλλαγή ανησυχίας» συνέστησε να χαρακτηριστεί η νέα παραλλαγή της Μποτσουάνας ο ΠΟΥ δίνοντάς της το ελληνικό γράμμα Όμικρον.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές, ενώ τόνισε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Ο αριθμός των περιπτώσεων αυτής της παραλλαγής φαίνεται να αυξάνεται σε όλες σχεδόν τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής. Τα τρέχοντα διαγνωστικά SARS-CoV-2 PCR συνεχίζουν να ανιχνεύουν αυτήν την παραλλαγή τονίζει ο ΠΟΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο συστήνει μεταξύ άλλων στα κράτη να ενισχύσουν τις προσπάθειες επιτήρησης και αλληλουχίας για την καλύτερη κατανόηση των κυκλοφορούντων παραλλαγών SARS-CoV-2 και να υποβάλουν πλήρεις αλληλουχίες γονιδιώματος και σχετικά μεταδεδομένα σε μια δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων, όπως το GISAID.

Να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη Νότια Αφρική, αποφάσισαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τον εντοπισμό της νέας ανησυχητικής παραλλαγής του κορωνοϊού.

Η σλοβακική προεδρία με ανάρτηση στο Twitter δημοσιοποίησε ότι επιτροπή ειδικών των «27» έκρινε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν περιορισμοί προσωρινά σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

Σε κλειστή συνάντηση την Παρασκευή ομάδα Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε την παραλλαγή B.1.1.529, εξετάζοντας αν πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Το πόρισμα αναφέρει ότι θα χρειαστεί ακόμη καιρός για να βγουν περισσότερα συμπεράσματα και να γίνει γνωστή η μεταδοτικότητα της παραλλαγής και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαμηνύει προς την Ευρώπη, ότι πρέπει όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με προσοχή λέγοντας «ναι» στα μέτρα, αλλά όχι στις διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ, δια του εκπροσώπου του, Κρίστιαν Λιντμέγιερ κάλεσε τις χώρες να μην βιαστούν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της Αφρικής, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις τους θα πρέπει να βασίζονται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Οι χώρες μπορούν ήδη να κάνουν πολλά όσον αφορά στην επιτήρηση. Πρέπει να συνεργαστούν με τις πληγείσες χώρες, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να καταπολεμήσουν επιστημονικά αυτήν την παραλλαγή και να κατανοήσουν περισσότερα γι' αυτή, ώστε να ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε. Επομένως, σε αυτό το σημείο, η εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων δεν συνιστάται», δήλωσε ο ίδιος από τη Γενεύη.

Από την πλευρά της, η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας  Maria Van Kerkhove, αφού

ευχαρίστησε τους ερευνητές από τη Ν. Αφρική και την Μποτσουάνα για την παροχή πληροφοριών στην υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη. «Μην κάνετε διακρίσεις σε βάρος χωρών που μοιράζονται ανοιχτά τις πληροφορίες τους».

Η ίδια εξήγησε πως «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να καταλάβουμε τι αντίκτυπο έχει αυτή η παραλλαγή, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μια παραλλαγή που βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα (ΠΟΥ) θα αξιολογήσει αν πρόκειται παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγής ανησυχίας και αν ισχύει αυτό, θα της δώσουμε ένα ελληνικό όνομα. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε».

Παράλληλα, η ίδια δήλωσε ότι οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, καθώς «υπάρχουν λιγότερες από 100 ολόκληρες ακολουθίες γονιδιώματος της νέας παραλλαγής διαθέσιμες και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό τροποποιήσεων και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς του ιού».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου από την πλευρά του τονίζει ότι είναι νωρίς ακόμη να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων.

 avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: