ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

25 Νοεμβρίου*

 

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

 «..Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας.  Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες....»

(Αντόνιο Γκουτιέρες, Γ. Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών ).

 

*Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 17 Δεκεμβρίου 1999, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Γιορταζόταν, όμως , από το 1981, από τις Γυναικείες Οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών, από την Δομινικανή Δημοκρατία.    

                                     

-Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή ( παρ.113).

 

-«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).                                                                               

 . (Πλατφόρμα Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών  

 στο Πεκίνο – 1995)

Γνωρίζετε ότι ...

·         1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.(Πηγή:http://www.un.org/)

·         40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.(Πηγή:http://www.un.org/)

·          το 11/% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση, ενώ 1 στις 20 γυναίκες έχει βιαστεί. (Πηγή: Ευρωβαρόμετρο)

·         Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν       καταγγέλλουν  το πρόβλημα (Πηγή: http://www.un.org/)

·         50 γυναίκες την εβδομάδα πεθαίνουν στην Ε.Ε, λόγω ενδοοικογενειακής βίας.

·         137 γυναίκες δολοφονούνται κάθε ημέρα στον πλανήτη.(Πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)                                                          

·         500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία(http://www.un.org/)

Στην Ελλάδα*:   

[*ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Δεν υπάρχει πλήρης  & ενιαία καταγραφή θυμάτων  έμφυλης βίας!!]                                             

5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν στην  Ετήσια Έκθεση  Απολογισμού έργου  της ΕΛ.ΑΣ,  για το 2020.  .(Πηγή:TVXS.gr)

2.601 γυναίκες απευθύνθηκαν για βοήθεια, πανελλαδικά, στα Συμβουλευτικά  Κέντρα Γυναικών της Γ.Γ.Ι.Φ, στο εξάμηνο από 1/2/2021 έως 31/7/2021. Το 78% των γυναικών  ήσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.(Πηγή:Info@isotita.gr)

Τον τελευταίο χρόνο, από τον Ιανουάριο έως και τον  Νοέμβριο του  2021  στη  Ελλάδα έγιναν  13  Γυναικοκτονίες!!!

Σπάσε τη σιωπή!!!                                                  

 Πες ΟΧΙ σε κάθε μορφής έμφυλη βία!!!!!. 

 Δεν είσαι η μόνη!!!!            

Δεν  είσαι  μόνη!!!!

·         Ζήτησε βοήθεια:  Τηλεφωνική γραμμή s.o.s: 15900

·                                     e-mail:  s.o.s15900@isotita.gr

  Γενική Γραμματεία  Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ) 

ΠΑΤΡΑ 25/11/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: