ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Βρισκόμαστε μπροστά στις δραματικές συνέπειες!

 


Η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε για την μη ενίσχυσης του συστήματος υγείας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση», στο κανάλι της Βουλής, την Τρίτη 16.11.2021

Καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο κανάλι της Βουλής, βρέθηκε χθες Τρίτη 16.11, η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Ερωτηθείσα για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την εξάπλωση της πανδημίας αλλά και το τι δεν έγινε ή θα έπρεπε να γίνει,  η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε: «Αυτό που δεν γίνεται και δεν έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στις δραματικές συνέπειες της μη ενίσχυσης του συστήματος υγείας και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας. Έχουμε αυξημένο αριθμό θανάτων, έχουμε κατά μέσο όρο 60-70 νεκρούς την ημέρα, συνεπώς κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε ως κοινωνία να πεθαίνουν άνθρωποι και  διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα του να γίνεται διαλογή ασθενών, ποιοι θα πρέπει να μπαίνουν ή όχι στις ΜΕΘ κυρίως με ηλικιακά κριτήρια. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να βλέπουμε γιατρούς καταρρακωμένους. Αυτό που τραβάνε οι άνθρωποι αυτοί τα τελευταία δυόμισι χρόνια είναι αδιανόητο. Δεν είναι λοιπόν απλά αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, είναι κρίσιμο θέμα ανθρωπιάς και ηθικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρώτο κύμα της πανδημίας έβαλε όσο μπορούσε πλάτη αλλά ο κ. Μητσοτάκης έριξε λευκή πετσέτα με τις δηλώσεις του εδώ και πολύ καιρό. Μήπως ξεχάσαμε όταν έλεγε τον περασμένο Μάιο ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας και μπαίνουμε στην κανονικότητα και ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πράσινη κάρτα ελευθερίας; Όλοι εμείς οι εμβολιασμένοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε απαλλαγμένοι από τον ιό και πρέπει να προσέχουμε. Είμαι από αυτούς που κάνουν συνέχεια καμπάνια στην κοινωνία για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Δεν μπορεί όμως ο πρωθυπουργός να ορίζει την πανδημία ρατσιστικά ως πανδημία ανεμβολίαστων. Έπρεπε να γίνει μία σοβαρή καμπάνια για τον εμβολιασμό και κυρίως να μην υπάρχουν παλινωδίες. Όταν ακούνε οι πολίτες στα ΜΜΕ, ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν κολλάει ο ιός, στις εκκλησίες επίσης δεν κολλάει είναι αυτά τα αντιφατικά μηνύματα που δεν πείθουν τους πολίτες να στραφούν στον εμβολιασμό. Δεν έχουν γίνει σοβαρά πράγματα, αποδιαρθρώθηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις γιατρών και τώρα μάλιστα επικουρικοί ή συμβασιούχοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, βγαίνουν κυβερνητικά στελέχη με άστοχες δηλώσεις όπως αυτή του κ. Σκέρτσου ότι δεν θα φτιάξουμε ένα ΕΣΥ πολυτελείας, ο κ. Γεραπετρίτης ότι αν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ θα έχουμε και περισσότερους θανάτους. Το σήμα που έδινε η κυβέρνηση είναι ότι δεν θα πετάξουμε λεφτά στις ΜΕΘ –όπως είχε πει και ο κ. Πέτσας, παρά τα όσα έδωσε στα ΜΜΕ- λες και η Ελλάδα είχε ένα εκπληκτικό σύστημα υγείας και δεν χρειαζόταν να κάνουμε τίποτε άλλο. Για να μην συνηθίσουμε ως κοινωνία στο θάνατο και σε αυτό που συμβαίνει πρέπει να φωνάξουμε όλοι μαζί, είναι θέμα πια ζωής και θανάτου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει».

Στη συνέχεια, σχετικά με το αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την διερεύνηση τυχόν παρακολουθήσεων πολιτών από την ΕΥΠ, η βουλευτής ανέφερε: «Είχαμε ένα πρωτοσέλιδο μίας έγκυρης εφημερίδας, της ΕΦΣΥΝ, όπου αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ πολίτες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι κλπ. Διερωτάται κανείς γιατί ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε κανείς δεν έχει πάρει την ευθύνη να δώσει μία απάντηση, όχι απλώς στην εφημερίδα αλλά στους Έλληνες πολίτες; Γυρίσαμε ξαφνικά σε εποχές φακελώματος; Εποχές που τις είχαμε ή θα θέλαμε να τις ξεχάσουμε. Αύριο που συμπληρώνονται μάλιστα 48 χρόνια από το Πολυτεχνείο. Δεν είναι δυνατόν σε αυτήν την βροντώδη αποκάλυψη, να μην έχει απαντήσει κανείς. Επιπλέον μαθαίνουμε ότι έχει ετοιμαστεί Προεδρικό Διάταγμα που πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης των υπαλλήλων της ΕΥΠ. Αυτά είναι πράγματα που επίσης δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως κοινωνία, γιατί τα έχουμε ζήσει και έχουμε δει που έχουν οδηγήσει. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να επαναληφθεί η ιστορία. Και από την άλλη έχουμε το τραγικό, εισαγγελέας να καλεί βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, κατά παράβαση του άρθρου 63 του Συντάγματος, να καταθέσει ανωμοτί για την προστασία της δημοκρατίας και του πολιτεύματος επειδή έκανε συκοφαντική δυσφήμιση σε κάποιον ονόματι κ. Φουρθιώτη. Παραβιάζεται το σύνταγμα και η εισαγγελία λέει μετά ότι έγινε εκ παραδρομής. Είναι δυνατόν; Κάτι συμβαίνει και πρέπει πια να είμαστε σε ετοιμότητα».

Όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση υποβάθμισε το θέμα της ακρίβειας.  «Αυτή τη στιγμή έχουμε τον μεγαλύτερο πληθωρισμό των τελευταίων χρόνων, σε μία ανατίμηση βασικών  προϊόντων σε μία χώρα που οι μισθοί και τα ημερομίσθια είναι πάρα πολύ χαμηλά και δεν μπορούν οι πολίτες να ανταποκριθούν. Και ενώ έχουμε σε εξέλιξη μία ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της κυριότερης εταιρείας του τόπου που είναι η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού. Οπότε αυτή τη στιγμή ούτε μπορεί και δεν το κάνει η κυβέρνηση να επιβάλει στη ΔΕΗ την συγκράτηση των τιμών ενέργειας. Είναι άμεση ανάγκη για μείωση των κατώτατων φόρων κατανάλωσης. Επίσης αύξηση του κατώτατου μισθού και να ελεγχθεί η τιμή του ρεύματος και πολλά άλλα που θα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά αυτά είναι τα τρία θεμελιώδη».

Αναφερθείσα στην ελάχιστη βάση εισαγωγής η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε πως αυτή  άφησε χιλιάδες παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια. «Προσωπικά ως πανεπιστημιακός, μου φαίνεται αδιανόητο να κόβονται τα παιδιά και να ακούω την υπουργό παιδείας να λέει ότι απεγκλωβίστηκαν χιλιάδες παιδιά από τα πανεπιστήμια. Αυτό για εμένα είναι προσωπική και συλλογική κατάργηση, της ύπαρξής μου και της ύπαρξης μιας κοινωνίας. Πάντα υπάρχουν παιδιά που δεν κατορθώνουν να περνούν στις εξετάσεις αλλά το ίδιο το υπουργείο να μεθοδεύει να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, αυτό είναι δραματικό. Εμείς έχουμε απόλυτα δεσμευτεί πως σε μία επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα καταργηθεί αμέσως».

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις η βουλευτής σημείωσε πως «οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο. Αυτό που εμείς εισπράττουμε από την κοινωνία, είναι εντελώς διαφορετικό από τις δημοσκοπήσεις. Αυτός που αποφασίζει πάντα –με τον πλέον θεσμικό και δημοκρατικό τρόπο- είναι ο κυρίαρχος λαός στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν είναι ένα εργαλείο, περισσότερο όμως για τα κόμματα και τους πολιτικούς παρά για την κοινωνία. Η κοινωνία βλέπει την πραγματικότητα και αποφασίζει σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει και αυτό είναι που εν τέλει μας ενδιαφέρει. Το να βλέπει όμως η κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις και να έρχεται στη Βουλή λέγοντας ότι αφού μας δείχνουν μπροστά θα κάνουμε ό,τι θέλουμε, εκεί δεν είναι καλός σύμβουλος οι δημοσκοπήσεις. Και δεν είναι καλός σύμβουλος όχι για την αντιπολίτευση που  κάνει αλλά για την ίδια τη δημοκρατία. Αυτό ας το κρατήσουμε».

Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην γειτονική μας Βόρεια Μακεδονία η κ. Αναγνωστοπούλου σημείωσε πως η ΕE δεν έχει ρίξει το βάρος και την προσοχή που θα έπρεπε στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ΕΕ έπρεπε να έχει ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων με αυστηρό μεν αλλά και πιο γενναιόδωρο τρόπο. Το να είναι τα Βαλκάνια η «πίσω αυλή» της ΕΕ, δεν πρέπει να το δεχόμαστε. η Ελλάδα θα έπρεπε να πιέζει την ΕΕ. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ να πιέζει την ΕΕ, είτε για εσωκομματικούς λόγους είτε γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται- παίζουμε με έμμεσο τρόπο το παιχνίδι κάποιων από τις μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ. Και με αυτό εννοώ πως η κυβέρνηση μας θα έπρεπε να έχει πρωτοστατήσει, να έχει λήξει οποιοδήποτε θέμα με τη Βόρεια Μακεδονία –να μην εκκρεμούν τα μνημόνια συνεργασίας-, να έχει πραγματικά θεμελιωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τώρα επικαλείται και να πιέζει την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η κ. Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού λέγοντας: «φοβάμαι πως η κ. Μενδώνη ως υπουργός Πολιτισμού δεν έχει κάνει αυτό που στα δικά μου τα μάτια μου και αυτό που έχουμε ζήσει από την μεταπολίτευση και μετά –με καλύτερο ή με χειρότερο τρόπο-, ότι ο υπουργός Πολιτισμού εγγυάται , υπερασπίζεται αντιστέκεται και σε συμβολικό και σε υλικό επίπεδο, οτιδήποτε προσπαθεί να υπονομεύσει τις αξίες και τις αρχές τςη δημοκρατίας αλλά και αυτού που μία κοινωνία οφείλει να οραματίζεται για τον εαυτό της. Όταν έχουμε αυτήν τη βίαιη, απολίτιστη απόσπαση των αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, όταν έχουμε αυτό το άνευ διαβούλευσης τσιμέντωμα της Ακρόπολης, όταν για την υπόθεση Λιγνάδη φταίει η τέχνη του ηθοποιού, όταν κατατίθεται στη Βουλή ένας Κώδικας εν κρυπτώ και μέσα στη νύχτα, ενώ η υπουργός τον έχει από το Μάρτιο στα χέρια της, εκεί έχουμε μία υπουργό Πολιτισμού η οποία όχι μόνο δεν αντιστέκεται αλλά υπονομεύει αυτές τις αρχές και τις αξίες που στα δικά μου μάτια έπρεπε να έχουμε ως συγκροτητικές για το τι είμαστε ως κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: