ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Άνηθος, σπανάκι, ρύζι, με το ζόρι δεν καρναβαλίζει!


 Πάντως ο Δήμαρχος Πατρέων έδειξε ευχαριστημένος... για το επόμενο Καρναβάλι του 2022. Αυτό του 2021 πηγαίνει... άπατα!

Κηρύσσοντας την έναρξη του Καρναβαλιού, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, το Σάββατο 23-2-2021, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Το καρναβάλι φέτος λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας, έχει διαφορετική μορφή. Η δημοτική αρχή, ο καρναβαλικός Οργανισμός και οι καρναβαλιστές δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουμε και ανατρεπτική διάθεση το Πατρινό καρναβάλι αλλιώς, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, μεταφέροντας ανάσα χαράς και αισιοδοξίας παντού αυτήν την περίοδο. Όλοι μαζί ενωμένοι βάζουμε τα θεμέλια για το καρναβάλι της επόμενης χρονιάς. Διεκδικούμε μία ζωή χωρίς εξαρτήσεις , χωρίς ανεργία με δουλειά και δικαιώματα. Για να είναι το καρναβάλι μας ο καθρέφτης μιας κοινωνίας αντάξιας μας».

Λίγο ακόμη και ο κ. Πελετίδης θα σήμαινε προσκλητήριο ταξικού αγώνα(!), όταν πέρυσι αρνούμενος τον ρόλο του προτίμησε αυτόν των παραινέσεων για την αποφυγή της καρναβαλικής παρέλασης, στην οποία όμως, εν είδει παρατηρητή, εμφανίστηκε η σημερινή αντιδήμαρχος, πρόεδρος του Καρναβαλιού, στην πλ. Γεωργίου για να δει τα καρναβαλικά πληρώματα να παρελαύνουν! 

Το  πρ. Σάββατο, η απουσία καρναβαλιστών, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, οδήγησε σε καρναβαλικό ναυάγιο και τον δήμαρχο να μιλά για θεμέλια για το Καρναβάλι του 2022, πριν καλά-καλά ξεκινήσει αυτό του 2021, που πήγε άπατα με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, που κάποιοι μέντορές της πίστεψαν πως μπορεί από τον καναπέ του σπιτιού τους οι Πατρινοί να καρναβαλιστούν... κατ' οίκον, όπως προτρέπουν τα μπουγαδοκάναλα, οι Χαρδαλιάδες και  οι Τσιόδρες!

Ούτε συνιστά καρναβαλικό δρώμενο να κατεβαίνει από τον όροφο στην Μαιζώνος ο Δήμαρχος, για να παραλάβει το καρναβαλικό λάβαρο κι από κει κι έπειτα να περιμένουμε καρναβαλικό ξεφάντωμα μέσω διαδικτύου. Εκτός κι ήλπιζαν στο Δήμο, πως ο σύζυγος καρναβαλιστής θα έπαιρνε αγκαζέ τη γυναίκα του και θα ξεφάντωνε καρναβαλικά πάνω στον καναπέ, σαν να παρακολουθούσε την ''Υγειά μας βρε παιδιά'' στην TV!  

Κι ακόμη περισσότερο με την υποβάθμιση και την έλλειψη γνώσεων περί του λαϊκού στοιχείου του Καρναβαλιού κατάντησαν ο Δήμος να πληρώνει για να το δείξουν τα κανάλια. 

Μαθαίνω πως 18 χιλ. ευρώ, συν 3 για ΦΠΑ κατευθύνθηκαν στις γνωστές τσέπες, ενώ άλλες 6,5 χιλ. ευρώ, τσέπωσε τοπικό κανάλι για να παρουσιάσει το πατρινό καρναβάλι που έχει Ιστορία δύο αιώνων! Σε τέτοια κατάντια περιέρχεται ο κορυφαίος θεσμός της πόλης, που βάσκανος μοίρα το έριξε τη διαχείρισή του σε χέρια... άμπαλων! Να πληρώνονται από τον Καρναβαλικό Οργανισμό της κας Αντιδημάρχου, αντί να πληρώνουν για να πάρουν τηλεοπτικά πλάνα! 

Κι ακόμη, ερωτηθείσα την περασμένη Τετάρτη, από τον Γιώργο Ρώρο της δημοτικής παράταξης ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ, να δικαιολογείται η κα Κουρή για την αποτυχία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους δημοσιογράφους που αρνούνται την προβολή του Καρναβαλιού, στα Κανάλια, στα σάιτ! Αλλά και στους Καρναβαλιστές, που ο Δήμος τους θέλει υποχείριο, αρνούμενος την αυτονομία τους, και αποποιούμενος την συνεργασία μαζί τους!

Πρέπει να το καταλάβει η δημοτική Αρχή. Το Καρναβάλι για την πλειοψηφία των Πατρινών είναι τρόπος ζωής. Και με αυτόν το τρόπο πρώτα τα καρναβαλικά πληρώματα είναι που του δίνουν ζωή. Αυτά έλειψαν σε μία πλατεία Γεωργίου άδεια, με ολίγους διατεταγμένους, στην πλειοψηφία τους, καρναβαλιστές παρόντες, κάτι που έδωσε αφορμή στον κιτρινισμό τηλεοπτικού σταθμού να μιλά για καρναβαλιστές χωρίς μάσκα, που δεν ίσχυε!

Ήταν μία τελετή, που εν κρυπτώ και παραβύστω, αποστεωμένη από σάτιρα και φαντασία, που είναι τα ζωογόνα στοιχεία του πατρινού καρναβαλιού! Και με μόνη ελπίδα την... γαλαντομία τηλεοπτικών σταθμών, που όμως δεν ήρθε, παρά το χρήμα που διατέθηκε!    

Σε αντίθεση με την επιτυχή τελετή των καρναβαλιστών που έγινε το πιο προηγούμενο Σάββατο!


 Κριτική από την ''ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ''


Με αφορμή την ατυχή έναρξη του πατρινού καρναβαλιού, η δημοτική παράταξη ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ του Γιώργου Ρώρου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καυτηριάζει την στάση της δημοτικής Αρχής Πατρέων, ζητώντας:
 
«Να καταφέρουμε να το δούμε (το Πατρινό Καρναβάλι) να γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας τηλεοπτικής προβολής και όχι να πληρώνουμε για να το μεταδώσουν. Να μην αφήσουμε τη συγκυρία να μας καθηλώσει». 

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω:
 
«Καταλάβαμε τελικά γιατί η δημοτική αρχή και οι εκπρόσωποί της στον Καρναβαλικό Οργανισμό φρόντισαν να οργανώσουν την τελετή έναρξης του Καρναβαλιού 2021 με τόση μυστικοπάθεια και συνωμοτικότητα». 
 
Δεν ήθελαν φαίνεται να γίνουν εγκαίρως γνωστά τα όσα είχαν προαποφασιστεί για μια ετεροχρονισμένη τελετή χωρίς φαντασία, χωρίς καρναβαλική σάτιρα, χωρίς όραμα, χωρίς πρόταση, χωρίς Καρναβάλι» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
 
Και συνεχίζει:
 
«Είχαμε επισημάνει πρόσφατα με ανακοίνωσή μας ότι «το πατρινό καρναβάλι δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στην τηλεοπτική παρουσία, αποκομμένο από τη συμμετοχή του κόσμου αλλά και δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την αξιοποίηση των νέων μορφών επικοινωνίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία». Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε.
 
Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση μεταξύ της επίσημης τελετής του Δήμου Πατρέων και της διαδικτυακής «τελετής» του προηγούμενου Σαββάτου που αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες για την συμμετοχή του κόσμου και δεν τον καθήλωσε χωρίς λόγο σε έναν καναπέ. Η ανταπόκριση του κόσμου άλλωστε, έδειξε τις διαθέσεις.
 
Ο διχασμός που καλλιεργείται στην πόλη με ευθύνη της δημοτικής αρχής μεταξύ του Καρναβαλικού Οργανισμού και του κόσμου του Καρναβαλιού αποτυπώνεται όχι μόνο στις διακριτές δράσεις αλλά και στον εξοβελισμό των πληρωμάτων από τους σχεδιασμούς και τις δράσεις του Δήμου. 
 
Απουσίαζαν από την επίσημη τελετή οι πραγματικοί συντελεστές του Καρναβαλιού, οι άνθρωποι που εδώ και χρόνια έχουν προσφέρει σε αυτόν τον θεσμό το αστείρευτο κέφι και την αχαλιναγώγητη φαντασία τους χωρίς ανταλλάγματα και ιδιοτέλεια. 
 
Δεν μπορεί να αναπληρωθεί η απουσία αυτών των ανθρώπων και η έλλειψη καρναβαλικής έμπνευσης ούτε με την σπατάλη των αναθέσεων χωρίς κριτήριο ούτε με το προσκλητήριο των κομματικών στελεχών της δημοτικής αρχής, όσο καλές προθέσεις κι αν έχουν.
 
Το φετινό «σαν Καρναβάλι» δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Αναμφισβήτητα η πανδημία και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας καθιστούν απαγορευτικές τις μαζικές εκδηλώσεις. 
 
Ωστόσο, η ευκαιρία που μας δίνεται είναι να αναδιοργανωθούμε θέτοντας νέες, σύγχρονες βάσεις που θα καθιστούν το Πατρινό Καρναβάλι πόλο έλξης. 
 
Να καταφέρουμε να το δούμε να γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας τηλεοπτικής προβολής και όχι να πληρώνουμε για να το μεταδώσουν. Να μην αφήσουμε τη συγκυρία να μας καθηλώσει. 
 
Να κάνουμε τη μάσκα αντικείμενο καλλιτεχνικού καρναβαλικού διαγωνισμού και όχι φίμωτρο που μας στερεί το Καρναβάλι μας. Υπάρχει χρόνος. Θέληση υπάρχει;».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: