Απόσπασμα από το Ιστορικό Μυθιστόρημα "Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα" που μόλις τελείωσε, η Ακρατινή συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου
«Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, γιος του Θεόδωρου με την καλόγρια Μαριγώ Βελισσάρη, ως στρατιωτικός υπασπιστής συνόδευσε τον Βασιλιά Γεώργιο τον Α' σε προγραμματισμένη περιοδεία.
Είχε στηθεί τρανή υποδοχή στην πετρόκτιστη γέφυρα του ποταμού Κράθη με τα εφτά τόξα, εκεί που άλλοτε, οι Ακρατινοί με Καλαβρυτινούς οπλαρχηγούς είχαν εξολοθρεύσει τα απομεινάρια της στρατιάς του Δράμαλη.
Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, δηλαδή το 1868, στη θέση της πολιορκίας και της νικηφόρας μάχης στο Χάνι της Ακράτας, υπήρχε το ξενοδοχείο Ζωγράφου.
Εκεί ήταν μαζεμένος κόσμος από όλη την Κραθίδα και τα χωριά τριγύρω για να ανταμώσει τον Βασιλιά και να υποβάλει τα σέβη του.
Ο δήμαρχος Ακράτας, Γεώργιος Κανελλόπουλος εκφώνησε λόγο, εκθέτοντας τα προβλήματα του τόπου και εκθειάζοντας τις ομορφιές του.
Ζήτησε, δε, από τη Μεγαλειότητά του το διαχωρισμό του δήμου από την Αιγείρα. Στο παρασκήνιο της εκδήλωσης, είχαν ακολουθήσει ομηρικοί καυγάδες με τους κοντοχωριανούς Αιγειράτες.
Δεν ομονόησαν οι δύο δήμαρχοι να δεχτούν από κοινού τον Βασιλιά, γιατί δεν συμφωνούσαν στο σημείο. Οι Ακρατινοί ήθελαν κοντά στον Κράθη και οι Αιγειράτες στον Θολοπόταμο δίπλα στο σπίτι του δημάρχου Αιγείρας Σπυρίδωνος Κουβέλη.
Υπερίσχυσε ως τόπος συνάντησης η γέφυρα του Κράθη. Τα καλά της ελληνικής φυλής! ...».
~~~~~~~~~~
Απόσπασμα από το Ιστορικό Μυθιστόρημα "Οκτώ Ήχοι για τη Μαργαρίτα" που μόλις τελείωσα, αναφέρει η συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου.
Το συνοδεύω με ιστορικές φωτογραφίες και με την ένδειξη ότι η Ιστορία διδάσκει όχι μόνο για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον του τόπου...
Η Αναστασία Ευσταθίου ωστόσο μας επιφυλάσσει μία ακόμη συγγραφική έκπληξη τον ερχ. Απρίλη, κορονοϊού επιτρέποντος, με αναφορά «Στον Σταθμάρχη», της Ακράτας, που εκτελέστηκε ανάμεσα σε δώδεκα πατριώτες από τους ναζί κατά την πρώτη ομαδική δολοφονία στην κατοχική Πάτρα εκ μέρους τους στο κτήμα Μουρτζούχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου