Σία Αναγνωστοπούλου: Μόνον ένας άνθρωπος από τη ΝΔ είχε το θάρρος να πει ότι η «Μακεδονία δεν είναι μία και δεν είναι μόνο ελληνική». Και αυτός ήταν ο κ. Δένδιας»
«...Εμείς λοιπόν συμφωνούμε. Σε αυτό που συμφωνούσαμε ως κυβέρνηση, δεν μπορούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση να πούμε όχι, γιατί δεν θεωρούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο. Για εμάς ο πατριωτισμός είναι το συμφέρον της χώρας, το οποίο ορίζεται δημοκρατικά και με διαφάνεια, με συζήτηση. Δεν είναι μονοπώλιο ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΚΚΕ, ούτε κανενός».
Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», χθες Τετάρτη 20.1.
Επισήμανε δε, ότι «μόνον ένας άνθρωπος από τη ΝΔ είχε το θάρρος να πει ότι η «Μακεδονία δεν είναι μία και δεν είναι μόνο ελληνική». Και αυτός ήταν ο κ. Δένδιας»
Αναλυτικά στην ομιλία της ανέφερε τα παρακάτω:
«Αποφεύγω μετά δυσκολίας να μιλήσω για τα όσα ειπώθηκαν πριν, σχετικά με το ποιος προσπάθησε να μπει στη Βουλή την εποχή των μνημονίων ή όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Να θυμίσω μόνο για την ιστορία, ότι, στέλεχος της Αριστεράς δεν σκότωσε ποτέ κανέναν καθηγητή. Αυτό έγινε από πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα εναντίον του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα. Για να βάζουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους.
Σήμερα συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που όλες οι πολιτικές δυνάμεις –εκτός του ΚΚΕ που θα ψηφίσει παρών- είμαστε υπέρ και συμφωνούμε ότι είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται από χθες στην Ολομέλεια, αναδεικνύεται το τι είναι και πως ορίζεται το εθνικό συμφέρον για τη Δεξιά.
Άκουσα μετ΄ εκπλήξεως τον πρωθυπουργό όπως και τους περισσότερους βουλευτές της ΝΔ –ευτυχώς όχι τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια- να προσπαθούν να αποδείξουν πως το εθνικό συμφέρον ορίζεται μονοπωλιακά από τη ΝΔ.
Ένα νομοσχέδιο το όποιο έχει προετοιμαστεί –θέλετε ή όχι- από τον ΣΥΡΙΖΑ, να το μονοπωλεί η ΝΔ και να θεωρεί ότι μόνο η ίδια ορίζει το εθνικό συμφέρον, αυτό είναι η επιτομή της Δεξιάς. Και αν αναφερόμαστε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο τι έγινε για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι επειδή θέλουμε να βγάλουμε μιζέρια και όλα αυτά που ισχυρίζεστε στη ΝΔ.
Εγώ δεν θα αναφερόμουν σε αυτά που κάναμε επί δικής μας κυβέρνησης, εάν απλώς η ΝΔ κρίνοντας ότι δεν είναι τόσο καλή η Συμφωνία των Πρεσπών , την καταψήφιζε.
Δεν θα αναφερθώ στα περί προδοσίας που λέγατε αλλά θα πω ένα πράγμα: η κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΝΔ τότε, έγινε από πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος αναθεωρούσε όλη την ελληνική ιστορία, κινητοποιούσε το θυμικό αυτής της κοινωνίας και στο όνομα του έθνους δημιουργούσε έναν τεράστιο εθνικό διχασμό.
Το ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική», δεν διαγράφεται. Και εδώ θα έπρεπε να είναι η αυτοκριτική της ΝΔ. Και οφείλω να αναφέρω ότι, σε εκείνες τις δύσκολες στιγμές –ήταν δύσκολες γιατί δεν αναθεωρείται έτσι η ιστορία, δημιουργεί άλλα θυμικά και διχασμούς- μόνο ένας άνθρωπος από τη ΝΔ είχε το θάρρος να πει ότι η «Μακεδονία δεν είναι μία και δεν είναι μόνο ελληνική». Και αυτός ήταν ο κ. Δένδιας.
Όταν λοιπόν το εθνικό συμφέρον τότε ορίστηκε με αυτούς τους αναθεωρητικούς όρους, θα έπρεπε σήμερα εδώ στη Βουλή να γίνει μία αναφορά. Μία και μοναδική αναφορά από τον πρωθυπουργό, όχι από κανέναν άλλον και όχι να μας λέτε ότι η ιστορία ξεκινάει από τη στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ την κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και για τις αντιδράσεις επί αυτού όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν άκουσα τότε κανέναν από τους αντιδρώντες της ΝΔ να πει για τη χρονικότητα, για το αν έπρεπε να γίνει, για το αν ήταν επιπόλαιη απόφαση.
Τέθηκε τότε από τη ΝΔ επί της ουσίας: ότι δηλαδή δεν έπρεπε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο γιατί αυτό είναι τμηματική απόφαση και ενισχύει την Τουρκία. Ήταν επί της ουσίας αντίδραση σε ένα θέμα που η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα μεγάλο πράγμα, που οφείλετε να παραδεχτείτε: έσπασε την αδράνεια στην εξωτερική πολιτική. Και από αυτό το σπάσιμο της αδράνειας βρισκόμαστε σήμερα να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ακριβώς η μεγάλη ρήξη με ένα εθνικιστικό, φοβικό σύνδρομο που δυστυχώς το δικό σας κόμμα καλλιέργησε.
Εμείς λοιπόν συμφωνούμε. Σε αυτό που συμφωνούσαμε ως κυβέρνηση, δεν μπορούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση να πούμε όχι, γιατί δεν θεωρούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο. Για εμάς ο πατριωτισμός είναι το συμφέρον της χώρας, το οποίο ορίζεται δημοκρατικά και με διαφάνεια, με συζήτηση. Δεν είναι μονοπώλιο ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΚΚΕ, ούτε κανενός.
Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές. Εάν θέλουμε πράγματι –και πρέπει να θέλουμε- η χώρα μας να είναι χώρα και φορέας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, σε αυτές τις διερευνητικές επαφές αυτό που θα συζητηθεί, αν συζητηθεί και αν φτάσει σε συνυποσχετικό, πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και δημοκρατικά.
Για να υπάρχει εθνική ομοψυχία, πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες που οδηγούν εκεί. Η ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση. Με μία κοινωνία στα «κάγκελα» δεν μπορούμε να έχουμε εθνική ομοψυχία, την οποία βροντοφωνάζετε τόσο πολύ.
Είπε και ο Πρωθυπουργός ότι «διευρύνθηκε σήμερα η εθνική ομοψυχία». Αυτό είναι λίγο ταυτολογία και παραδοξολογία. Ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Στις διερευνητικές λοιπόν επαφές, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να προσαρμόσουμε τα δικά μας συμφέροντα στα συμφέροντα μίας δύναμης. Αλλά τις ρωγμές που αφήνουν δυνάμεις, να τις εκμεταλλευτούμε γι΄ αυτό που εμείς θεωρούμε εθνικό συμφέρον. Και πρέπει να το ορίσουμε δημοκρατικά και θα επιμείνω σε αυτό.
Το να διεκδικούμε ως εθνικό συμφέρον την ειρήνη είναι ο πιο σταθεροποιητικός και χειραφετικός παράγοντας και για τους λαούς στην περιοχή και για τον τουρκικό λαό, ειδικά για τις δημοκρατικές δυνάμεις. Και αυτό πρέπει να το διεκδικούμε και μέσα στην ΕΕ.
Η στάση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας με πειράζει περισσότερο σε αυτό το επίπεδο: ότι η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φορέας ειρήνης. Εμείς εκεί πρέπει να φτιάξουμε ρωγμές. Και τέλος, πρέπει σε αυτή τη Βουλή να συζητήσουμε για το Κυπριακό. Τα δύο κράτη είναι ταφόπλακα για το μέλλον όλης της περιοχής και αυτό δεν θα πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου