ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Ώρα Πατρών: Ψηφίσματα στο δημοτικό συμβούλιο


Στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου ώρα  η ώρα Πατρών κατέθεσε δύο ψηφίσματα:

α)  τη συγκρότηση επιτροπής ισότητας φύλων και

β) για τη διατήρηση της απλής και άδολης αναλογικής για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β’ βαθμού, τα οποία ακολουθούν:

 Α) Ψήφισμα για την συγκρότηση Επιτροπής Ισότητας:

 Τις τελευταίες ημέρες έχει αναδειχθεί ένα τεράστιο θέμα και που απασχολεί την κοινωνία και  μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή αποκαλύψεις στον χώρο της ιστιοπλοΐας και του αθλητισμού εν γένει, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πέρα από τον αυτονόητο αποτροπιασμό που προκαλούν οι σχετικές αποκαλύψεις και πέρα από το γεγονός ότι προέρχονται από προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, αλλά και πρότυπα για το ευρύ κοινό και τη νεολαία μας, οφείλουμε να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αλλά και να ενεργοποιήσουμε κάθε κύτταρο της κοινωνίας,  απέναντι σε ένα φαινόμενο, του οποίου οι διαστάσεις είναι μεγαλύτερες από όσο θα επιθυμούσαμε να υπήρχαν. 

Σε όλους, τους τομείς της δημόσιας ζωής και σε πολλούς, αν όχι σε όλους, τους κλάδους και χώρους εργασίας η σεξουαλική παρενόχληση δεν αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο. Προσβλητικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές, είτε συνδέονται είτε όχι, με παρενοχλητικές πράξεις διαφόρων διαβαθμίσεων και σοβαρότητας, στιγματίζουν την καθημερινότητα πολλών, κυρίως, γυναικών αλλά και ανδρών, με μακροχρόνιες συνέπειες στη ζωή τους και στις σχέσεις τους. 

Η χώρα μας διαθέτει ένα ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας αλλά και στο δημόσιο χώρο εν γένει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νομικοί ορισμοί των συμπεριφορών αυτών και συγκεκριμένοι μηχανισμοί αντιμετώπισης.

Παρόλα αυτά, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που παίρνουν το δρόμο πειθαρχικής, διοικητικής ή και νομικής αντιμετώπισης. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο δισταγμό ή στον φόβο των θυμάτων. Οφείλεται και στην ελλιπή ενημέρωση, αλλά και στις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής της νομοθεσίας και ουσιαστικής χρήσης των διαθέσιμων εργαλείων και θεσμών, που κρατούν τις περισσότερες υποθέσεις στο σκοτάδι και τις πρωταγωνίστριες τους στη ματαίωση. 

Όλοι οι φορείς, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της οφείλουν να εντάξουν την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στις βασικές προτεραιότητές τους. Οφείλουμε σαν Δήμος να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και εφαρμογής πρωτοκόλλων πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παρενόχλησης, ώστε να οδηγηθούμε στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. 

Η υιοθέτηση και γνωστοποίηση συγκεκριμένων διαδικασιών εύκολα προσβάσιμων και άμεσα εκτελεστέων είναι ο αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής των επίδοξων δραστών και απόδοσης αισθήματος ασφάλειας στα πιθανά θύματα. Η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ό,τι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση της επιζήσασας. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα.
Παράλληλα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από σχετική τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης βάση της οποίας έχουν παύσει οι ποινικές διώξεις, που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και παραγράφονται επιβληθείσες ποινές έως 6 μήνες, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και ενώ από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα (προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κ.ά.), σε αυτές τις εξαιρέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. Με στοιχεία που κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) φαίνεται σαν να δίνεται «συγχωροχάρτι» στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και να φιμώνονται οι γυναίκες που καταγγέλλουν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να προσθέσει ρητά τον Ν.3500/06 στις εξαιρέσεις της τροπολογίας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Ν.4411/16.

Επιβάλλεται για την αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων να ακολουθηθεί η εγκύκλιος της ΓΓΟΠΙΦ που προβλέπει τη σύσταση σε κάθε Δήμο Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ως συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνδιοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων/συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης συνεργασία με τις γυναίκες καλλιτέχνιδες των Δήμων και των Περιφερειών σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση και με τις μονάδες υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των Δήμων, κλπ.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συσταθεί η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και στο Δήμο Πατρέων με τις αρμοδιότητες που ορίζει η εγκύκλιος. Η πρόληψη και αποτροπή έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινο πόνο από ότι η εκ των υστέρων δικαίωση και ανακούφιση του όποιου θύματος. Η μακρόχρονη σιωπή, η αδιανόητη δυσκολία γνωστοποίησης των περιστατικών ακόμα και στα πιο οικεία άτομα, το αποδεικνύει περίτρανα. 

 Β) Ψήφισμα για την απλή και άδολη αναλογική

 Οι τελευταίες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής.  Εκπροσωπήθηκαν παράταξεις και  εκφράστηκαν όλες οι τάσεις του εκλογικού σώματος.  Παράλληλα απελευθερώθηκαν οι υγιείς δυνάμεις μέσα από τα τοπικά συμβούλια.   Η προσπάθεια κατάργησης της απλής αναλογικής βρίσκει το  δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων  αντίθετο.  

Θα πρέπει να καλλιεργηθεί στην κοινωνία πνεύμα συναίνεσης, σύνεσης και σύνθεσης των απόψεων.  Η Δημοκρατία δεν έχει να χάσει από την έκφραση όλων των Δυνάμεων αντίθετα θα κερδίσει μέσα από τον πλουραλισμό  ιδεών και απόψεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: