Καυστική ανακοίνωση των βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης
«Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δραματική λόγω της πανδημίας ,της κρίσης του συστήματος υγείας αλλά και λόγω των συνεπειών της καραντίνας στην οικονομία, τον πολιτισμό αλλά και την εκπαίδευση. Ενώ σε τέτοιες περιόδους θα έπρεπε να υπάρχει κλίμα συνεργασίας, κοινωνικής ειρήνης και στήριξης της υγειονομικής ασφάλειας, η Κυβέρνηση επιλέγει την στήριξη του δόγματος «Νόμος και Τάξη» καθώς, αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις στο ΕΣΥ, πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμα εμπρηστικό νομοσχέδιο που αφορά 20.000 λιγότερους εισακτέους και άμεση πρόσληψη 1.000 τουλάχιστον αστυνομικών που θα οπλοφορούν μέσα στα πανεπιστήμια».
Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κλωστας Μάρκου.
Κια συνεχίζουν:
«Το νέο αυτό σώμα «ασφαλείας», η «Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος – Ο.Π.Π.Ι.», θα αναφέρεται μάλιστα απευθείας στην Ελληνική Αστυνομία και όχι στις πρυτανικές αρχές, που θα ήταν πιο συμβατό με το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου . Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες για την ίδρυση και λειτουργία του θα επιβαρύνουν τον ούτως ή άλλως περιορισμένο προϋπολογισμό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αν η κυβέρνηση πραγματικά ενδιαφέρεται για τα ζητήματα ασφαλείας των ΑΕΙ, γιατί δεν τα χρηματοδοτεί να προσλάβουν προσωπικό φύλαξης; Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση αποδεικνύει πως σκοπός της είναι η αστυνόμευση αντί για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής αποστολής των ΑΕΙ. Χίλιες θέσεις αστυνομικών για τα πανεπιστήμια μετά από μία ολόκληρη δεκαετία υποστελέχωσής τους σε διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό αποκαλύπτουν την ουσία της πολιτικής της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το Σεπτέμβριο 2013 είχε απολύσει με μια υπογραφή 1.349 υπαλλήλους των ΑΕΙ, ανάμεσά τους και το προσωπικό φύλαξης.
Μέχρι τώρα Πρυτάνεις, Σύγκλητοι, Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων, συλλογικότητες μελών ΔΕΠ και φοιτητών έχουν διατυπώσει την αντίθεσή τους στο εν λόγω νομοσχέδιο και στα όσα είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Την αντίθεση της επίσης, δηλώνει κατηγορηματικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας καθώς με ανακοινώσεις τους καλούν την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση με το αφήγημα περί εγκληματικότητας, βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ. Μία τέτοια κίνηση υποκρύπτει την εγγενή επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αυταρχισμού και καταστολής στον κατεξοχήν χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών που είναι το Πανεπιστήμιο. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας σημαίνει αποδιάρθρωση του δημοκρατικού, συλλογικού και δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου