ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Αδράνεια και ελλιπή μέτρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση στη Βουλής της ερώτησης για τη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ρωτήθηκαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι απαντούν:

 

Για «αδράνεια και ελλιπή μέτρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» τη στιγμή που «αφήνει αναξιοποίητα σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

«To ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο, τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο από κρούσματα κορωνοϊού, και οι πολίτες στοιβάζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Επιπλέον, χαρακτήρισε «ζοφερή» την «κατάσταση και στην οικονομία» με «πρωτοφανή ύφεση, ύψους 15,2% για το 2ο τρίμηνο, εκτίναξη της ανεργίας με εκτίμηση για 21,2% στο τέλος του έτους και 1 στους 8 εργαζόμενους να έχει αμοιβή μέχρι 200 ευρώ. Ενώ 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύντομα δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της». «Και αυτά, ενώ είχατε στη διάθεσή σας 7,5 δισ. από το ΕΣΠΑ στην αρχή της πανδημίας για να χρηματοδοτήσετε κάθε δράση αντιμετώπισης των συνεπειών της, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και επιβάρυνση του προϋπολογισμού», τόνισε.

 

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών» δήλωσε ο Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αξιοποίησε διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ για βελτιώσεις στις σχολικές μονάδες και περισσότερους αναπληρωτές, που θα συνέβαλαν στη μαθητική «αραίωση» στις τάξεις. Για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες παράλληλης στήριξης στην Ειδική Αγωγή, να ενισχυθεί και αναβαθμιστεί το δημόσιο σύστημα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για να βελτιωθεί η καθαριότητα». «Έτσι, παρά τις εκκλήσεις μας, τα σχολεία άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν πριν το καλοκαίρι», σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

«Είμαστε σε μια πολύ οριακή φάση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς «δεν μείναμε ασφαλείς», υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας «ένα γενικευμένο ή μερικό lockdown» ως «ομολογία αποτυχίας από την κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν έχει ανοίξει ούτε μία παραπάνω από τις 127 ΤΟΜΥ που συγκρότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα δεν ασχοληθήκατε καθόλου με την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με σημαντικό αριθμό ήδη ενταγμένων έργων ενώ προφανώς και δεν ενδιαφέρεστε να εκπονήσετε, αξιοποιώντας ενωσιακούς πόρους, οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης υποδομών υγείας. Είναι σαφές ότι και στο θέμα διαχείρισης του ΕΣΠΑ υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια: επένδυση στο ΕΣΥ, στην κοινωνική συνοχή και στη στήριξη των εργαζομένων ή ευκαιρία για ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς».

 

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, φέτος, εν μέσω πανδημίας, έχουμε 200 λιγότερα δρομολόγια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι και 400 λιγότερες βάρδιες». «Στα αμαξοστάσια του ΟΣΥ υπάρχουν ακινητοποιημένα 270 λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω μικροβλαβών και έλλειψης οδηγών», ανέφερε, για να καταλήξει, αφού κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, ότι «τουλάχιστον 15 οδηγοί είναι αποσπασμένοι σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία, όπως των κυρίων Γεωργιάδη και Καραμανλή».

 

Η Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι «η κυβέρνηση παγώνει τα προγράμματα ΕΣΠΑ για εκατομμύρια ηλικιωμένους, ανάπηρους, παιδιά και οικογένειες, γιατί τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ» όπως, «τα 150 Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ)», «τα 100 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟΙ), τις 160 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία» και «τα δρομολογημένα προγράμματα για βελτίωση της διαβίωσης των Ρομά».

 

«Τα κυβερνητικά μέτρα δεν αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο», ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης. «Αν κρίνουμε από τον πτωχευτικό κώδικα, η πρόθεση για την μη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, σε όλο τους το φάσμα, είναι μάλλον η ίδια: Η επιτάχυνση της ρευστοποίησης της περιουσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όφελος μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων».

 

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σκοπίμως δεν αξιοποιείτε κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των επιστημόνων που είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο Γιάννης Σαρακιώτης. «Αντί της στήριξης του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, το οποίο έχει αποδεδειγμένα δυνατότητες για τη διενέργεια χιλιάδων διαγνωστικών ελέγχων ημερησίως με αξιοπιστία, επιστημονική επάρκεια και με την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου αντιλαμβάνεστε ακόμη και τον πυρήνα της υγειονομικής κρίσης ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

 

«Η κυβέρνηση έχει στην διάθεση της το μαξιλάρι το οποίο μας έλεγε ο κ. Σκυλακάκης ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα και αχρείαστο και τώρα ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι είναι δικό τους, μια ευελιξία στην διαχείριση των ευρωπαϊκών χρημάτων, αλλά και το Ευρωπαϊκό ταμείο», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέτοντας το ερώτημα «πώς θα αξιοποιηθούν αυτά». Και πρόσθεσε: «Έχουμε ως χώρα μια τελευταία ευκαιρία να μειώσουμε τις ανισότητες, να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία». Εξέφρασε όμως τον φόβο του ότι «η κυβέρνηση έχει μείνει κολλημένη σε παλιές ιδέες και σκέψεις, πριν από την κρίση, και πιστεύει ακόμα ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας είναι η λύση ότι δεν χρειάζεται να μειώσουμε τις ανισότητες».

 

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι «οι γενικόλογες απαντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης δεν ικανοποιούν». Και κατέληξε: «Η ελληνική κοινωνία θέλει να μάθει γιατί δεν έχουν προχωρήσει όλες αυτές οι δράσεις ενώ υπήρχε εδώ και μήνες η δυνατότητα μέσω του ΕΣΠΑ. Και τι θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα ώστε να αντιμετωπίσουμε το 2ο κύμα της πανδημίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην υγεία και στην οικονομία».

 

Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης στην οποία σταχυολογούνται τα μέτρα στήριξης εξαιτίας της πανδημίας;

 

·         Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει μία απολύτως πλασματική εικόνα για τη στήριξη που παρείχε, εν μέσω πανδημίας, στην πραγματική οικονομία. Αθροίζει “μήλα με πορτοκάλια” για να καλλιεργήσει εντυπώσεις και να αποκρύψει το γεγονός ότι ούτε η ίδια ούτε οι τράπεζες στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Η στρατηγική εξωραϊσμού συνιστά κοροϊδία και προσβάλλει βάναυσα εργαζόμενους, επαγγελματίες και μικρομεσαίους που βιώνουν πλέον μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα.


Οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης επιχειρούν να εμφανίσουν μία απολύτως πλασματική εικόνα σε σχέση με τη στήριξη που η κυβέρνηση παρείχε, εν μέσω πανδημίας, στην πραγματική οικονομία. Στην ανακοίνωσή τους αθροίζουν τα δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, τις εγγυήσεις του δημοσίου και τα ποσά τραπεζικών δανείων, δηλαδή ανόμοια στοιχεία, για να εμφανίσουν το πλασματικό 7,9 δισ. ως δήθεν κρατική ενίσχυση της οικονομίας. Καταρρίπτοντας, ταυτόχρονα, οι ίδιοι, και τον μύθο των δήθεν 24 δισ. του κ. Μητσοτάκη.

 

Οι συναρμόδιοι υπουργοί στη δήλωσή τους αποκρύπτουν ότι:

 

– Οι κρατικές εγγυήσεις είναι το 1/3 του ποσού των δανείων που αναφέρουν ως ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας. Μάλιστα, πολύ λίγες επιχειρήσεις, μόλις 17.863, έλαβαν δάνειο μέσω αυτών, δηλαδή μόνο το 2,5% του συνόλου.

 

– Οι τράπεζες συνεχίζουν να μην χρηματοδοτούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η ρευστότητά τους μέσα στο 2020 έχει αυξηθεί κατά 56 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν δοθεί στην πραγματική οικονομία μόλις 10 και τα 5 σε πέντε πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

-- Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο, το οποίο οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν και επιβαρύνει το χρέος τους, καθώς η ΝΔ αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για απευθείας μη επιστρεπτέα ενίσχυση των πληττόμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

 

-- Δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στις μικρές επιχειρήσεις με την έλλειψη ρευστότητας και την ίδια στιγμή έφεραν νόμο με τον οποίο θα πτωχεύουν το 80% των επιχειρήσεων που, εξαιτίας και των επιλογών της κυβέρνησης, βρέθηκαν να χρωστούν.

 

-- Η εγγυοδοσία και η παροχή ρευστότητας δεν αθροίζονται, είναι στοιχεία που όλη η Ευρώπη μετράει χωριστά, εκτός από το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ.

 

Η κυβέρνηση αθροίζει “μήλα με πορτοκάλια” για να καλλιεργήσει εντυπώσεις και να αποκρύψει το γεγονός ότι ούτε η ίδια ούτε οι τράπεζες στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Η στρατηγική εξωραϊσμού συνιστά κοροϊδία και προσβάλλει βάναυσα εργαζόμενους, επαγγελματίες και μικρομεσαίους που βιώνουν πλέον μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα.

 

Ποια είναι η θέση σας για το «εργασιακό νομοσχέδιο» που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο;

 

·         Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους. Είναι προφανές ότι ο εργασιακός οδοστρωτήρας είναι η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση. Θα μας βρει όμως αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους

 

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει απτόητη την αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και την επίθεση στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους.

 

Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο αποτυπώνει την αντιμεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις θεσμοθετώντας την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία, την κατάφωρη επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του και απαξιώνοντας τη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών εις βάρος των εργαζομένων.

 

Είναι προφανές ότι ο εργασιακός οδοστρωτήρας είναι η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση. Η επίθεση στους εργαζομένους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές και στα δικαιώματά τους και, αφετέρου, στην υπονόμευση της συνδικαλιστικής τους έκφρασης και του ΣΕΠΕ.

 

Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.

 

Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση για κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων μεγάλης αλυσίδας (Βενέτη) που δραστηριοποιείται στο χώρο της αρτοποιίας;

 

·         Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Αναδεικνύεται η ανάγκη να εφαρμοστούν τώρα οι κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών και η επιδότηση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης κατά 40%.

 

Η ανακοίνωση μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων αρτοποιίας ότι προχωρά στο κλείσιμο πέντε καταστημάτων της στην Αττική, λόγω αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εν μέσω κρίσης, επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ανεπάρκεια που πληρώνουν ακριβά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές.

 

Το γεγονός ότι ακόμη και μεγάλες και επώνυμες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε βασικές δαπάνες, όπως αυτή του ενοικίου, αναδεικνύει την ανάγκη να εφαρμοστούν τώρα οι κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών και η επιδότηση του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης κατά 40%.

 

Η εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση προσβάλλει βάναυσα επαγγελματίες και εργαζόμενους. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι τα μέτρα στήριξης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει ανάγκη η κοινωνία έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Ας τα υιοθετήσει έστω και τώρα η κυβέρνηση, πριν είναι πολύ αργά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: