Γιατροί προς τον Τσίπρα: Ασθενείς κόλλησαν κορονοϊό μέσα στη χειρουργική κλινική και παρά τις έκτακτες συνθήκες - Στο νοσοκομείο της Δράμας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου!
Την δοκιμαζόμενη από τον κορονοϊό Δράμα, επισκέφθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση από τους γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και από τους φορείς της πόλης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έφτασε στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και την αναπληρώτρια τομεάρχη, Δώρα Αυγέρη.
Τον Αλ. Τσίπρα υποδέχθηκε η διοικήτρια Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή διεθυντών κρίσιμων κλινικών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Το νοσοκομείο της Δράμας γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Οι περιγραφές που έκαναν οι γιατροί και νοσηλευτές είναι σοκαριστικές. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές. Διότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες. Τούτη την ώρα έχει νόημα να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις και κινήσεις για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπογράμμισε ότι είχε την ελπίδα ότι «στην χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε στα δελτία ειδήσεων στα ειδησεογραφικά sites από την βόρειο Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας». «Δυστυχώς, διαψεύστηκα, δυστυχώς δεν το αποφύγαμε. Η κατάσταση στην βόρειο Ελλάδα είναι δραματική. Ιδιαίτερα στην Δράμα, στο νοσοκομείο της Δράμας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Προφανώς και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό. Όμως τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
140 ασθενείς με κορονοϊό, με ελάχιστους γιατρούς και προσωπικό
Την τραγική εικόνα ενός νοσοκομείου που προσπαθεί να περιθάλψει και να σώσει τις ζωές των 140 ασθενών με κορονοϊό με ελάχιστους γιατρούς και προσωπικό μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν στο προαύλιο του νοσοκομείου της Δράμας, περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κατήγγειλαν πως ασθενείς κόλλησαν κορονοϊό μέσα στη χειρουργική κλινική και παρά τις έκτακτες συνθήκες, περίμεναν μέχρι και μία εβδομάδα για να λάβουν απαντήσεις για τα δείγματα που έστειλαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες, καθώς πολλοί ασθενείς κόλλησαν.
«Από 11 οργανικές θέσεις παθολόγων έχουμε 4, εκ των οποίων οι δύο νοσούν ήδη με κορωνοϊό» υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο και όπως εξήγησε αυτοί μαζί με την βοήθεια μιας επικουρικής πνευμονολόγου και ενός ιδιώτη πνευμονολόγου έχουν το κύριο βάρος των ασθενών που νοσηλεύονται από την πανδημία.
Την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο αποτύπωσε με τον δικό της τρόπο και η πρόεδρος των γιατρών που μόλις έχει επιστρέψει στο νοσοκομείο, αφού το προηγούμενο διάστημα νόσησε κι αυτή με covid. «Είναι πέρα από τις δυνατότητές μας» σημείωσε και εξήγησε ότι 140 ασθενείς με 5 γιατρούς δεν αντιμετωπίζονται.
«Όλοι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Όλοι εν δυνάμει μπορεί να χρειαστεί να διασωληνωθούν. Πρέπει να είμαστε από πάνω του όλη την ώρα γιατί η συγκεκριμένη ασθένεια κάνει δραματικές επιπλοκές» είπε και υπογράμμισε ότι η ίδια έχει κάνει 6 εφημερίες σε 7 ημέρες, αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι σε ανάρρωση από τον κορονοϊό.
Όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, γιατροί , νοσηλευτές και προσωπικό είπαν ότι πρέπει να γίνει τώρα, ενίσχυση με προσωπικό. Ειδικά όμως σε γιατρούς και νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχει πτώση στα άτομα που έρχονται στο νοσοκομείο για νοσηλεία . «Δεν πέφτει ο αριθμός των νοσηλευομένων. Πρέπει να στηριχθούμε, δεν αντέχουμε άλλο» τόνισαν και ανέφεραν όλοι ότι ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ της απώλειας μιας συναδέλφου νοσηλεύτριας που έχασε την ζωή της από κορωνοιό. Την ίδια ώρα άλλοι δύο συνάδελφοί τους νοσηλεύονται με κορωνοιό στην Αλεξανδρούπολη και συνολικά 105 γιατροί και παραϊατρικό προσωπικό έχουν νοσήσει από covid.
Συνολικά το 50 % των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου είναι κενές, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, τονίζοντας πως αυτή την στιγμή πέρα από τις προσλήψεις και την ενίσχυση του προσωπικού, για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση στην πόλη θα πρέπει να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατροί.
«Το 25% του προσωπικού του νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι, επικουρικοί και με συμβάσεις του ΟΑΕΔ. Από τους 534 εργαζομένους οι 110 -125 είναι συμβασιούχοι. Πρόκειται για μια νέα γενιά εργαζομένων που δεν ξέρουμε το μέλλον τους. Ένα προσωπικό που εναλλάσσεται, δουλεύουν 6 μήνες και έναν χρόνο και μετά έρχονται άλλοι που χρειάζονται χρόνο για να ενταχθούν. Και ο νέος προϋπολογισμός της υγείας είναι μειωμένος κατά 600 εκατομμύρια μέσα στην πανδημία» υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε συμπαράσταση στα αιτήματά τους για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση του μισθολογίου τους και γενικότερα στην ενίσχυση του ΕΣΥ και τους ευχαρίστησε για την ηρωική προσπάθεια που κάνουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές με κίνδυνο την δική τους ζωή.
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου