ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα για την τραγική κατάσταση του ΕΣΥ


·   «Προτελευταία η χώρα μας στην Ευρώπη σε δαπάνες υγείας για την πανδημία. Καμία ενίσχυση του ΕΣΥ στον Προϋπολογισμό του 2021. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοϊού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί. Ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν τούτη την ώρα» τόνιζε προ ημερών ο Αλ. Τσίπρας.

Και κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζουν:

Πριν λίγες εβδομάδες μας καθησύχαζαν ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες και ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε καθοριστικά. Και μέσα σε λίγες μέρες το ΕΣΥ καταρρέει. Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα; Να λοιπόν και ένα διάγραμμα που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

                                                                                                                                                                         

 Ακόμα όμως και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, μέσα στο σημερινό δραματικό αδιέξοδο του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ δαπάνης για περαιτέρω εξοπλισμό και υποδομές του ΕΣΥ.

Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοϊού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί. Τόσους μήνες δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας από άποψη. Ήταν συνειδητή τους επιλογή. Γιατί να το ενισχύσουν άλλωστε με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αφού ο σχεδιασμός τους για αύριο είναι να το ιδιωτικοποιήσουν;

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, δίνουν άνιση μάχη, πολύ πέρα από τα ανθρώπινα όρια για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, έχοντας απέναντί τους όχι μόνο την πανδημία αλλά και τις παρωχημένες πολιτικές της κυβέρνησης που θεωρεί την Υγεία εμπόρευμα, αντικείμενο κερδοσκοπίας και όχι δικαίωμα για τον κάθε πολίτη ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Εκεί οφείλεται η εγκληματική της αδράνεια. Αυτό εξηγεί άλλωστε και την ολιγωρία της τόσο καιρό να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Θεσσαλονίκη. Καθώς και την επιλογή, ακόμη και την καθυστερημένη επίταξη να τη δρομολογήσει σε δυο μικρές κλινικές και όχι στο Διαβαλκανικό ή σε άλλες μεγάλες κλινικές. Γιατί εκεί τα συμφέροντα είναι πιο ισχυρά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών και ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν τούτη την ώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέκρουσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πενιχρές δημόσιες δαπάνες για την Υγεία λέγοντας ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αφορούν την άνοιξη κι έκτοτε έχουν γίνει πρόσθετες δημόσιες δαπάνες.

Επ' αυτού στελέχη προσκείμενα στο χώρο απαντούν:

·       Το χειρότερο είναι ότι η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Πέτσας κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα επειδή είπε ότι η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε. σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας για την πανδημία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι προγενέστερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν γίνει πολύ περισσότερες δαπάνες. Μόνο που για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος). Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας όπως για παράδειγμα τα στοιχεία για το Βέλγιο που παρότι είναι προγενέστερα αποτυπώνουν υπερδιπλάσιες κατά κεφαλήν δαπάνες από αυτές της Ελλάδας. Άρα η σύγκριση δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Επιπλέον, ακόμη και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο κ. Πέτσας ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε μόλις 8 θέσεις και θα εξακολουθούσε να βρίσκεται χαμηλά, στην 15η θέση των κατά κεφαλήν δαπανών για την υγεία στην αντιμετώπιση του COVID. Και αυτό αν υποθέσουμε ότι όλες αυτές χώρες που "προσπερνάμε" δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο. Δηλαδή, ο κ. Πέτσας παραδέχτηκε ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα 14 χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι. Ένα πλήρες επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς την χώρα μας πάλι στον πάτο.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η ΝΔ αντί να παραδεχτεί έστω και τώρα την ανεπάρκεια της, αντί να ενισχύσει την δημόσια Υγεία, προσπαθεί να μας πείσει ότι τα έκανε όλα καλά, τη στιγμή που η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το χειρότερο είναι ότι η πανδημία μας βρήκε με μια ανεύθυνη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που απεχθάνεται τον δημόσιο τομέα.

 

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό – Εγκληματικές οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη

Ο ανεύθυνος κ. Μητσοτάκης περίμενε να φτάσουμε στο και πέντε για να προχωρήσει, έστω και δειλά, σε μέτρα επίταξης.

Στις 4 Νοεμβρίου, μετά από επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, είχαμε καλέσει άμεσα για επίταξη των ιδιωτικών κλινών και ουσιαστική εμπλοκή του στρατιωτικού νοσοκομείου. Αντί για αυτά, η κυβέρνηση σχεδίαζε τη μεταφορά ασθενών με τρένο στην Αθήνα, υπενθυμίζουν κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και τονίζουν:

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες χώρες σε μέτρα στήριξης τόσο του συστήματος υγείας όσο και της οικονομίας. Ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας. Οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη είναι εγκληματικές.

 Και η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της ειδικής επιτροπής επιστημόνων για την πανδημία.  Και  τούτο για να μάθουν οι πολίτες εάν συνέστησε αυτή η επιστημονική ομάδα τα μέτρα τα οποία τελικώς παίρνει (ή δεν παίρνει) η κυβέρνηση; Για να διαπιστώσουμε εάν έχουν εργαλειοποιηθεί επιστήμονες και εάν οι εισηγήσεις τους εισακούστηκαν ή όχι. Διότι υποψιαζόμαστε βάσιμα ότι οι εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής φιλτράρονται με κριτήριο το κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν τεράστια επιτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Φιλτράρονται δηλαδή με γνώμονα την επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης και όχι την ασφάλεια των πολιτών. Η κυβέρνηση λοιπόν θα έπρεπε να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα ώστε να πείσει ότι τα μέτρα που έλαβε ήταν όντως οι εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Αν δεν το πράξει, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί εν κρυπτώ και επικίνδυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: