ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

 

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του Θεάτρου «Απόλλων» της Πάτρας

Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Θεάτρου “Απόλλων” Πατρών έγινε σήμερα, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, καθώς η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, βάσει της οποίας, το Υπουργείο Πολιτισμού αναλαμβάνει την υλοποίηση λειτουργικής αποκατάστασης του ιστορικού θεάτρου, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 12.791.126,71 ευρώ το έργο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και ο Δήμος Πατρέων, ως κύριος του έργου, θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια προς τον φορέα υλοποίησης για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των εργασιών.

Στην υπογραφή της σύμβασης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, συμμετείχε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου.

Σκοπός είναι η αποκατάσταση και η επαναλειτουργία του Θεάτρου “Απόλλων” κυρίως ως ενεργή θεατρική σκηνή της πόλης, αλλά και ως χώρος συναυλιών ή μουσική σκηνή. Οι επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του θεάτρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο (ΦΕΚ 326/τ.Β΄/ 19.3.1975) που προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.

Στις επεμβάσεις περιλαμβάνεται η συντήρηση του θεάτρου, η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ο εκσυγχρονισμός του, με σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας, φωτισμού, ήχου, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, σκηνή, νέα καθίσματα, επενδύσεις κλπ για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων. Επίσης, οι χώροι του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, το οποίο είναι όμορο με το Θέατρο και ιδιοκτησίας επίσης του Δήμου Πατρέων, θα φιλοξενήσουν συνοδές απαραίτητες λειτουργίες του θεάτρου.

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, με την ευκαιρία υπογραφής της σύμβασης, σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα για την Πάτρα και για όλους όσους έχουμε παρακολουθήσει εδώ και αρκετά χρόνια τη συζήτηση για την ανάγκη αποκατάστασης του «Απόλλωνα». Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων, αποτελεί την προϋπόθεση για να ξεκινήσει το κατεξοχήν γόνιμο μέρος του έργου, με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων».

Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο θέατρο ή για ένα τυχαίο κτήριο στην Πάτρα. Πέρα από τη μνημειακότητα του χαρακτήρα του, είναι συνδεδεμένο με την αστική ιστορία των Πατρών. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τις υπηρεσίες του, εγγυάται ότι κάθε εργασία θα πραγματοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στο αρχιτεκτονικό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, ώστε να αναδειχθεί η φυσιογνωμία αυτού του μοναδικού οικοδομήματος και να αποδοθεί ξανά, αποκατεστημένο, στους πολίτες της Πάτρας.

Η αποκατάσταση του θεάτρου «Απόλλων», ένα έργο σχεδόν 13.000.000 ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που τεκμαίρεται με έναν σημαντικό αριθμό έργων προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του συνόλου της Περιφέρειας».

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ΘΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού που θα υλοποιηθεί στην περιοχή, τόσο ως προς την αξία του ως χρηστικός χώρος πολιτισμού με αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία, όσο και ως προς τον προϋπολογισμό του. «Οφείλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών και να το αποδεικνύουμε διαρκώς» επεσήμανε. Παράλληλα, μετά το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε: «Μια ακόμα μεγάλη εκκρεμότητα του χθες κλείνει σήμερα με τον καλύτερο τρόπο για ένα μνημείο που βρίσκεται στην Πάτρα αλλά η πολιτισμική αξία του ξεπερνάει τα όρια της περιοχής μας ή ακόμα και της Ελλάδας. Το μοναδικό δημιούργημα του Τσίλερ, ο “Απόλλωνας”, σύντομα θα αποκτήσει νέα ζωή. Με σεβασμό και προσήλωση στην αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία, κοινό μας στόχος είναι να παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο που θα μπορεί παράλληλα να λειτουργεί και ως μουσική σκηνή ή αίθουσα συναυλιών. Περίπου 150 χρόνια μετά την κατασκευή του, ο «Απόλλων» θα… ξαναγεννηθεί!»

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεώτερων χρόνων στην Ελλάδα, μαζί με το Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου (1863) και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της Τρίπολης (1910). Διαθέτει αίθουσα, σκηνή, τρία επίπεδα θεωρείων, υπερώο, τους χώρους υποδοχής κοινού (φουαγιέ, χώρους εισόδου κλπ.) και χώρους υποστήριξης (καμαρίνια, αποθήκες, κλπ). Αποτελεί σημείο αναφοράς της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτρας. Είναι η μόνιμη στέγη του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), ενώ παράλληλα φιλοξενεί συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σημαντικές εργασίες ενίσχυσης έγιναν το 1969-1970, με μελέτες του αρχιτέκτονα Μ. Δωρή και του πολιτικού μηχανικού Δ. Μπαϊρακτάρη. Ωστόσο, το 2008 το θέατρο υπέστη βλάβες από σεισμικές καταπονήσεις. Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού εγκρίθηκαν σημειακές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών του κτιρίου και περιορίστηκε η χρήση αποκλειστικά για θεατρικές παραστάσεις, με τον αποκλεισμό του τρίτου ορόφου των θεωρείων.

 


Τα έργα συντήρησης της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η  συντήρηση της Παλαιάς Εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου στο τμήμα από Πάτρα έως Αίγιο, καθώς εκτελούνται εργασίες που βελτιώνουν τις συνθήκες ασφάλειας του οδικού άξονα και αναβαθμίζουν τις οικιστικές ζώνες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατασκευή πεζοδρομίων που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Αραχωβίτικα. Στην περιοχή βρέθηκε σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τους  Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο και Έργων – Υποδομών Θανάση Μαυρομμάτη.

Για το πλήρες σχέδιο παρέμβασης ενημερώθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Π.Ε Αχαΐας Παναγιώτη Φλωράτο, ενώ συζήτησαν και με τον ανάδοχο του έργου το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Σημειώνεται ότι στο σύνολο σχεδόν του έργου έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του οδοστρώματος και του ασφαλτοτάπητα, ενώ εξελίσσεται από Πάτρα προς Αίγιο η κατασκευή πεζοδρομίων, η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και η διαμόρφωση των στηθαίων ασφαλείας.

Το έργο «συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση της Παλαιάς Εθνικής Οδού» περιλαμβάνει την Πάτρα, τον Άγιο Βασίλειο, τα Αραχωβίτικα, το Δρέπανο μέχρι και το Αίγιο, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα της οδού και να αναπλαστεί ολόκληρη η περιοχή. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και είναι συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: