Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών
Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη παρενέβη με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ζητώντας να συμπεριληφθούν στην παροχή έκτακτης ενίσχυσης χιλιάδες παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που λόγω αστοχίας δεν συμπλήρωσαν τον κωδικό της υποκατηγορίας για την ενιαία ενίσχυση του 2019 (ΟΣΔΕ 2019), με αποτέλεσμα, αν και καλλιεργούν ελιές καλαμών, εμφανίζονται ως καλλιεργητές επιτραπέζιας ελιάς.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων εξηγεί:
«Ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καλλιεργούνται 140.000 στρέμματα με ελιά Καλαμών, στον ΟΣΔΕ αυτά αποτυπώνονται ως Επιτραπέζια Ελιά, ενώ εξειδικεύονται στην συγκεκριμένη ποικιλία μόνο τα 15.000 στρέμματα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται καθημερινά αποδέκτης της αγωνίας των ελαιοπαραγωγών από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι ενώ έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία εξαιτίας της πανδημίας δεν θα καταφέρουν να ενισχυθούν οικονομικά λόγω αυτής της παράλειψης».
Απευθυνόμενος τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεοφάνη Παπά, ο κ. Φαρμάκης ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα οι συγκεκριμένοι ελαιοπαραγωγοί να ενταχθούν στο καθεστώς έκτακτης ενίσχυσης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση είτε να τους δοθεί η δυνατότητα να προβούν σε τροποποιητική δήλωση ΟΣΔΕ, είτε να ενταχθούν στο μέτρο ενίσχυσης ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει τον κωδικό για την ποικιλία της ελιάς.
Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, δεν παραλείπει να αναφερθεί στην βαρύνουσα συμβολή που έχει ο αγροτικός τομέας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Όταν σε επίπεδο χώρας το ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα ανέρχεται σε 4% περίπου, η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 9% και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία με 14,5% στο ΑΕΠ, ενώ ως χώρος πρωτογενούς παραγωγής οικονομικών μεγεθών συνδέεται άμεσα και είναι η βάση μιας σειράς άλλων κλάδων της οικονομίας. Για το λόγο αυτό η στήριξη του παραγωγικού κόσμου της περιοχής μας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα» τονίζει ο κ. Φαρμάκης.
Κοινές δράσεις Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών και ΕΛΓΑ
Κοινές δράσεις που στόχο έχουν την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον αγροτικό κόσμο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμφωνήθηκαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 στην Πάτρα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών Βασίλειο Έξαρχο και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Δούκα.
Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών συζητήθηκε πρόταση για επαγγελματική εκπαίδευση αγροτών στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με την στήριξη και του Εδαφολογικού Εργαστηρίου που λειτουργεί στην Αμαλιάδα. Το ενδιαφέρον στην συζήτηση ωστόσο στράφηκε κυρίως στις ειδήσεις που μετέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» στην Δυτική Ελλάδα τις οποίες προσδιόρισε ότι θα καταβληθούν στους πληγέντες στα τέλη Ιανουαρίου 2021.
Επίσης αναφέρθηκε στη νέα ψηφιακή εποχή που ξεκινά για τον οργανισμό το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με πρώτο βήμα την ψηφιοποίηση των εκτιμήσεων. Είναι βέβαιο ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των εκτιμήσεων, επιτρέποντας παράλληλα πιο αξιόπιστες και πιο αποτελεσματικές αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Η μείωση του χρόνου εκτίμησης όπως επεσήμανε ο κ Δούκας θα φτάσει στο 50%, δίνοντας τη δυνατότητα στους εκτιμητές να φτάσουν σε περισσότερα χωράφια, γεγονός που θα προσφέρει και περισσότερη δικαιοσύνη.
Για το ενδεχόμενο αλλαγής κανονισμού του ΕΛΓΑ ο κ Δούκας σχολίασε ότι σε αυτή την φάση θα παραμείνει ως έχει, ενώ για την πρόταση που έχει κατατεθεί στο παρελθόν για την δημιουργία γραφείου του ΕΛΓΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα οι ασφαλισμένοι παραγωγοί επεσήμανε ότι εξετάζεται από την διοίκηση.
Ο κ Βασιλόπουλος μετά στο τέλος της συνάντησης δήλωσε: «Διεκδικούμε για τους αγρότες μας, τους παραγωγούς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλύτερες συνθήκες για συνεχίσουν να καλλιεργούν και να δραστηριοποιούνται στον τόπο τους. Ευχαρίστησα τόσο τον κ Έξαρχο όσο και τον κ Δούκα για την συνεργασία που είχαμε για τα αγροτικά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας. Ο πρωτογενής τομέας με τη νέα ΚΑΠ αλλάζει και θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις εξελίξεις που θα βρούμε μπροστά μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου