ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


Σύσκεψη  για την προοπτική αξιοποίησης του ακινήτου  της παλαιάς Νομαρχίας στην Πάτρα από την ΠΔΕ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, εκπροσωπώντας την   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε σε σύσκεψη στην Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας με θέμα «Αξιοποίηση του Δημόσιου ακινήτου με ΑΒΚ 30 Αχαΐας».

Έγινε ενημέρωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, την υφιστάμενη κατάσταση του κτηρίου και τη δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του στην ΠΔΕ ΠΕ Αχαΐας, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Δημοσίων Υπηρεσιών που έχουν επίσης καταθέσει αιτήματα παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου, προκειμένου να αξιολογηθούν με το βέλτιστο τρόπο οι προτάσεις παραχώρησης της χρήσης αυτού.
Συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Παναγιώτης Κακούνης, εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων, ΕΤΑΔ.ΑΕ, τοπικό κλιμάκιο Πάτρας, ο Προϊστάμενος του Ειρηνοδικείου Πατρών, εκπρόσωπος 1ης και 2ης Υπηρεσίας Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου Νομού Αχαΐας, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας.

Σχέδια Βελτίωσης: 42,7 εκατομμύρια ευρώ σε 768 δικαιούχους αγρότες  της Δυτικής Ελλάδας
Την απόφαση ανάρτησης αποτελεσμάτων κατάταξης δικαιούχων, επιλαχόντων και μη δικαιούχων όλων των Σχεδίων Βελτίωσης  του Υπομέτρου  4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 υπέγραψε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και η οριστικοποίηση αυτών από τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές.
Στους συνολικά 768 δικαιούχους της Δυτικής Ελλάδας θα διατεθούν 42,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό προφίλ και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και να  λάβουν μέτρα για την άµβλυνση των επιπτώσεων από την κλιµατική αλλαγή.
«Στις άμεσες προτεραιότητές μας και στις κορυφαίες επιλογές της πολιτικής  μας είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε οτι «βασικό εργαλείο είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικά το Υπομέτρο 4.1 που προσφέρει σοβαρά οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος» 
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατέθηκαν 1244 προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους  127.389.745 ευρώ  με συνολική δημόσια δαπάνη  70.161.884 ευρώ. Μετά την αξιολόγησή τους, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Στο υπομέτρο 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» σε ό,τι αφορά τα φυσικά /νομικά πρόσωπα επιλέχτηκαν σύμφωνα με την βαθμολογία, 748 αιτήσεις με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 41.409.602,33 ευρώ. Οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας αλλά δεν καλύπτονται από το όριο της πίστωσης είναι 346, ενώ υπάρχουν και 141 αιτήσεις  που απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Επίσης σε ό,τι αφορά τα συλλογικά σχήματα επιλέχτηκαν και οι 5 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 1.146.907,83 ευρώ.
Στο υπομέτρο 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» σε ό,τι αφορά τα φυσικά /νομικά πρόσωπα επιλέχτηκαν 14 αιτήσεις με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 196.802,99 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 14 αιτήσεις  που απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Ακόμη επελέγη και μία αίτηση με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 14.580 ευρώ που είχε υποβληθεί στην κατηγορία συλλογικοί φορείς.
Οι υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί στους Πίνακες αποτελεσμάτων έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μήνα από την επόμενη της έκδοσης της Απόφασης (Περιφερειάρχη) Ανάρτησης Πινάκων Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου.

Επιτάχυνση των έργων ενεργειακής αναβάθμισης των δομών Υγείας στη Δυτική Ελλάδα
H πορεία των έργων ενεργειακής αναβάθμισης στις δομές υγείας της Δυτικής Ελλάδας, που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014-2020, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στην έδρα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. Γιάννης Καρβέλης, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των δύο φορέων.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε σημαντική πρόοδος προκειμένου να ξεπεραστούν διοικητικές και τεχνικές δυσκολίες, ενώ επίσης αναλύθηκαν οι επιμέρους παράμετροι ανά έργο. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να υπάρχουν τακτικές συναντήσεις και δεσμεύτηκαν σε  συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία των έργων.
Σημειώνεται πως τα έργα αφορούν το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, το Νοσοκομείο Αιγίου καθώς και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου. Στοχεύουν δε, στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε: «Κοινός μας στόχος είναι η στήριξη και ενίσχυση των δομών υγείας, η αποδοτικότερη και οικονομικότερη εκμετάλλευση της ενέργειας, καθώς και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση των ρυθμών και ενίσχυση των προσπαθειών όλων μας».

Στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη η  νέα ηγεσία Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας
Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη επισκέφθηκαν την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020  ο Υποστράτηγος  Ιωάννης Πετρούτσος, Συντονιστής Περιφερειακών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, ο Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας και ο Πύραρχος  Ανδρέας  Στεμπίλης,  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αχαΐας, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων τους καθηκόντων.
Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα της περιοχής, ενώ ο Περιφερειάρχης εστίασε στις διαρκείς προσπάθειες των πυροσβεστών για τον περιορισμό των πυρκαγιών και στην άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο κ. Φαρμάκης συνεχάρη τη νέα ηγεσία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας και ευχήθηκε δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Χ. Μπονάνος: «Αθλητισμός για παιδιά 6-12 ετών, δικαιούχων ΤΕΒΑ Π.Ε. Αχαΐας»
Η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο υλοποίησης των Συνοδευτικών Μέτρων που στοχεύουν στη ενδυνάμωση  και κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ/FEAD (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), συνεργάζεται με αθλητικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους και ακαδημίες Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Υδατοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης και Tae Kwondo της Π.Ε. Αχαΐας, για τη δράση «Γνωριμία με τον Αθλητισμό» με επίκεντρο τα παιδιά των ωφελούμενων ΤΕΒΑ ηλικίας 6- 12 ετών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και νόμιμος εκπρόσωπος της Κ.Σ. Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος  Μπονάνος, επεσήμανε: «Ο Αθλητισμός έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι έχει σημαντικά οφέλη στη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία, ενώ συμβάλλει ενεργά στη ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση και ωρίμανση των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας σε μια αποτελεσματική και διαρκή συνεργασία με Αθλητικούς φορείς της Π.Ε. Αχαΐας, υποστηρίζει έμπρακτα περισσότερα από 150 παιδιά οικογενειών ωφελούμενων του ΤΕΒΑ προκειμένου να γνωρίσουν το άθλημα που αγαπούν, μέσα από οργανωμένα προγράμματα».
Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ως Επικεφαλής Εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Αχαΐας, στο πλαίσιο των Συνοδευτικών Μέτρων του Προγράμματος ΤΕΒΑ/ FEAD (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), θα καλύψει το κόστος συμμετοχής στα αθλητικά προγράμματα για χρονικό διάστημα 4 μηνών.  
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι γονείς, ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ  μπορούν να επικοινωνούν  στο τηλέφωνο: 2613-620.763 (κα Χαιρέτη Μαρία-Μαρίνα) καθημερινά 9.00 π.μ.-1.00 μ.μ. και στο email m.chaireti@pde.gov.gr έως και Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής προτάσεων για δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή προτάσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Δεδομένου ότι εκδηλώνεται σημαντική ανταπόκριση από πλήθος φορέων και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους αποφασίστηκε η νέα καταληκτική ημερομηνία να είναι η Τρίτη  3 Μαρτίου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/diabouleuseis/item/12961-proskisi2020 2021.html της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία κατάθεσης, η οποία γίνεται με τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας που αποστέλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην διεύθυνση pde2021@pde.gov.gr.
«Με στόχο να εμπλακούν όσο το δυνατό περισσότεροι φορείς στον προγραμματισμό εκδηλώσεων και δράσεων, παρατείνουμε κατά μία εβδομάδα την προθεσμία υποβολής προτάσεων. Προσανατολισμός μας είναι η Δυτική Ελλάδα να γιορτάσει με λαμπρότητα τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους, ώστε μέσα από αυτή την καταγραφή και ανασκόπηση της ιστορίας μας,  να υπάρξει μια καινούργια αφετηρία που θα αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας» δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.
Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής
Επίσης, σήμερα Παρασκευή και ώρα 17.00, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής που αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εξασφάλιση της επιτυχίας, της εγκυρότητας, της ποιότητας και αξιοπιστίας των δράσεων– εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αριθμεί 27 μέλη, πολίτες εγνωσμένου κύρους και εξειδίκευσης από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Την συνεδρίαση συγκαλεί ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το συντονισμό των εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: