ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Η ΝΔ επιλέγει να συγκρουστεί με τους νησιώτες

Κ. Μητσοτάκης (Χίος, 16.11.2017) είπε ψευδόμενος: Με κυβέρνηση ΝΔ δεν πρόκειται να γίνουν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου αποθήκες! 
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ για να το ακούσετε: https://www.facebook.com/omada.mnimis/videos/657669101649536/?t=27


Για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της, η κυβέρνηση ξεκινά με αυταρχικό τρόπο και με τα ΜΑΤ τη δημιουργία νέων δομών δίπλα στις υπάρχουσες


Πώς σχολιάζετε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει διμοιρίες ΜΑΤ στα μεγάλα νησιά με πρόσφυγες;

Ερώτημα το παραπάνω που κλήθηκαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και απαντούν με τα παρακάτω:

Μετά από το μπάχαλο επτά μηνών και αφού στη Μόρια ο πληθυσμός των προσφύγων εκτοξεύτηκε από τις 5.000 στις 25.000, η κυβέρνηση επιμένει σε αποτυχημένες συνταγές. Οι πολιτικές αυτές, όχι απλώς δεν θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν δραματικά. Τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους αιτούντες άσυλο.
Για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να συγκρουστεί με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών. Ξεκινά με αυταρχικό τρόπο και με τα ΜΑΤ τη δημιουργία νέων δομών δίπλα στις υπάρχουσες. Η εξέλιξη αυτή το μόνο που προοιωνίζει είναι ακόμα πιο δραματική κατάσταση και στα πέντε νησιά.
Η μόνη λύση και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους αιτούντες άσυλο είναι αυτή που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ: άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου και των δομών με το απαραίτητο προσωπικό και πίεση προς όλες τις χώρες της Ε.Ε για έμπρακτη αλληλεγγύη.
Έστω και την τελευταία στιγμή, καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και να ακολουθήσει επιτέλους τον δρόμο της λογικής, του διεθνούς δικαίου και του ανθρωπισμού.


Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Μηταράκη σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εμμένει στη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων στα νησιά;

Μία εβδομάδα μετά την απαράδεκτη απόπειρα να επιτάξουν εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών, ευτελίζοντας μάλιστα το Κοινοβούλιο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των νησιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε πρωτοφανή αμηχανία, ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνει, κατόπιν εορτής βεβαίως, ότι θα συστήσει ομάδες εργασίας για να βρεθεί μια λύση στο χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Την ίδια στιγμή, αποποιούμενος τις ευθύνες της κυβέρνησης, ζητάει προσχηματικά από τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, εμμένοντας πάντα στο αδιέξοδο των κλειστών κέντρων.

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να χειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό. Όσο δεν ακολουθεί τη λύση της αποσυμφόρησης των νησιών, το μπάχαλο θα συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους πρόσφυγες.


Η κυβέρνηση της ΝΔ υπεραμύνεται της πολιτικής της για το προσφυγικό και ιδιαίτερα για τις πτυχές που αφορούν τη φύλαξη των συνόρων, την αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών. Τι απαντάτε;

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αντί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πλήρη αποτυχία και το πρωτοφανές μπάχαλο που έχει δημιουργήσει η στρατηγική της αποτροπής με την οποία έχουν επιλέξει να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, επιμένουν αμετανόητοι σε αυτή. Ενστερνιζόμενοι ακροδεξιές ιδεοληψίες, θεωρούν ότι θα αποτρέψουν την έλευση προσφύγων και μεταναστών εξαθλιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στις δομές στα νησιά,  μετατρέποντας αυτές τις δομές σε φυλακές και καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου (όπως καταδεικνύουν οι πρακτικές απορρίψεων ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες αντί για εξατομικευμένη εξέταση ή οι απορρίψεις για ευφάνταστους λόγους, όπως η παράβαση του στρατιωτικού νόμου που θα διέπει τις νέες κλειστές δομές). 

Αυτή η πολιτική της αποτροπής, πέρα από το ότι είναι απάνθρωπη, στερείται έστω και στοιχειώδους σοβαρότητας, μεταξύ άλλων, για τους ακόλουθους λόγους:

--Έχει ήδη αποδειχτεί στην πράξη άκρως αναποτελεσματική. Ας θυμηθούμε ότι προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βαυκάλιζαν τους πολίτες ότι τους πρόσφυγες τους καλεί στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η πολιτική αποτροπής που θα υλοποιούσε η ΝΔ θα έλυνε το πρόβλημα άμεσα. Ποια είναι τα αποτελέσματα εφτά μήνες μετά την εφαρμογή της (σε συνδυασμό με την απίστευτη ανικανότητα που έδειξαν οι «άριστοι» και «έτοιμοι» να κυβερνήσουν); Στη Μόρια, τα 5.500 άτομα που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί! Και συνολικά στα 5 νησιά, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί!

-- Έχει οδηγήσει την κατάσταση στα νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο, σε οριακό σημείο όπου πλέον απειλούνται άκρως επικίνδυνες κοινωνικές εκρήξεις. Η κυβέρνηση νομίζει ότι άλλοτε με αυταρχισμό και άλλοτε με “φιλοδωρήματα” και οικονομικές ενισχύσεις, που οι κάτοικοι των νησιών και οι αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν χαρακτηρίσει “ελεημοσύνη”, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτά διαρκώς επιδεινώνονται. 

-- Εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να υπονομεύεται η διαπραγματευτική μας δύναμη για κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των προβλημάτων και για διεθνή στήριξη της χώρας μας. Θυμίζουμε ότι ο ΟΗΕ ζήτησε το κλείσιμο της Μόριας λόγω ενδεχόμενης πανδημίας. Ενώ ο κ. Γεωργιάδης βάλλει δημόσια ευθέως εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτει ως κριτήριο χρηματοδότησης τον σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου (βλ παρακάτω). Με τον κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί αδρανής τις εν λόγω δηλώσεις του υπουργού της κυβέρνησής του και αντιπροέδρου του κόμματός του.

-- Δεν μπορεί να πείσει για την (ανύπαρκτη) αποτελεσματικότητά της ούτε τους ίδιους τους βουλευτές της ΝΔ. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να τους παρακάμψει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 


Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση για διαχειριστική ανικανότητα που στο προσφυγικό οδήγησε σε πρωτοφανές μπάχαλο;

Διότι αυτή είναι πραγματικότητα όπως την πιστοποιούν αφενός οι αριθμοί (τετραπλάσιοι σήμερα στη Μόρια σε σχέση με τις 5.600 που παραδώσαμε τον περασμένο Ιούλιο και σχεδόν τριπλάσιοι - πάνω από 40.000 συνολικά- στα νησιά σε σχέση με τις 15.000 τον περασμένο Ιούλιο) και αφετέρου οι αντιδράσεις των κατοίκων στα νησιά.

Το μπάχαλο αυτό είναι αποτέλεσμα της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την πρωτοφανή επιλογή της να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα με επικοινωνιακούς όρους επιδιώκοντας να ικανοποιήσει τις ξενοφοβικές αντιλήψεις που ο ίδιος και το κόμμα του καλλιέργησαν προεκλογικά. Ας θυμηθούμε τα πεπραγμένα τους μέχρι σήμερα: 

--Ξεκίνησαν καταργώντας το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μια χώρα με τις μεγαλύτερες ροές στην Ευρώπη και μετέφεραν τις αρμοδιότητες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διότι ήθελαν να δείξουν στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους τους πόσο σκληροί είναι με τους πρόσφυγες. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων ωστόσο “πάγωσε” όλο τον σχεδιασμό που βρήκαν έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως τις δρομολογημένες προσλήψεις και μετακινήσεις διοικητικού προσωπικού, νοσηλευτών, ιατρών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα αφενός την καθυστέρηση όλων των συναφών διαδικασιών και αφετέρου τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης

--Ψήφισαν νόμο σε αυστηρότερη κατεύθυνση, ισχυριζόμενοι ότι αυτό θα οδηγούσε στην επιτάχυνση των διαδικασιών και την διευκόλυνση των επιστροφών (10.000 επιστροφές έλεγαν εντός του 2020). Τα αποτελέσματα 3 μήνες μετά όμως μας επιβεβαιώνουν ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος. 

--Ξεκίνησαν έστω και αργά μετεγκαταστάσεις στην ενδοχώρα τις οποίες εν συνεχεία εγκατέλειψαν μετά από αντιδράσεις πολιτών, θερίζοντας δηλαδή τις θύελλες ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που οι ίδιοι έσπερναν προεκλογικά.  

--Κατήργησαν τον ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, έργο του ΣΥΡΙΖΑ, διότι επίσης ήθελαν να δείξουν πόσο σκληροί είναι στο ακροδεξιό τους ακροατήριο. Απαγόρευσαν δηλαδή στους πρόσφυγες την πρόσβαση  στα νοσοκομεία. Κι όταν είχαμε διεθνής κατακραυγή και βρεθήκαμε μπροστά σε κίνδυνο σοβαρής επιδείνωσης της δημόσιας υγείας, επανέφεραν τον ΑΜΚΑ με άλλη μορφή. Τώρα τον λένε προσωρινό αριθμό ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης.

--Το ίδιο και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όταν είδαν ότι αλλάζοντας έξι διαφορετικούς υπουργούς τα έχουν κάνει μπάχαλο, ξαναέστησαν το υπουργείο το οποίο οι ίδιοι είχαν διαλύσει.

-- Κι ενώ έχουν αφήσει σε πλήρη εγκατάλειψη τα νησιά και τους νησιώτες, έρχονται τώρα να μας πουν ότι με τα κλειστά κέντρα και με τις επιτάξεις θα λύσουν το πρόβλημα. Όπως θα λύσουν το πρόβλημα και με την άλλη φοβερή ιδέα που είχαν, να φτιάξουν ένα πλωτό φράγμα 2,5 χιλιομέτρων, απ’ αυτά που έχουν για να μαζεύουν τις τσούχτρες και τις διαρροές καυσίμων στη θάλασσα.

Το χειρότερο όλων είναι ότι παρά το μπάχαλο που έχουν δημιουργήσει δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ότι χρειάζεται να σοβαρευτούν, να αφήσουν την επικοινωνία, τις φανφάρες και τις ακροδεξιές ιδεοληψίες και να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: