ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Η Σία Αναγνωστοπούλου στη Βουλή για τον e-ΕΦΚΑ


Ομιλία της βουλευτού Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».
Αναλυτικά η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχουν ειπωθεί πολλά αυτές τις μέρες, από την εισηγήτριά μας, τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο, άλλους συναδέλφους καθώς και από τον κ. Κατρούγκαλο, που εξέφρασαν τον προβληματισμό μας απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.
Θέλω να ρωτήσω, σε σχέση με αυτά που έχει πει ο κ. Βρούτσης, πού έγκειται η τομή και κυρίως ο ιστορικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου. Αν πάρουμε την ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας, θα δούμε τις παθογένειες που είχε αυτό το σύστημα, παθογένειες πελατειακού χαρακτήρα, αναλγησίας, ταξικής μεροληψίας που οδήγησαν και στην καταστροφή των ταμείων μαζί βέβαια με τη μνημονιακή πολιτική, περικοπών συντάξεων, PSI στα ασφαλιστικά ταμεία κλπ.
Θέλω να υπενθυμίσω ένα πράγμα, που δεν ακούγεται σχεδόν ποτέ σε αυτή τη χώρα: στις στιγμές μεγαλύτερης ανάπτυξης της χώρας, το ταμείο ανεργίας ήταν το χαμηλότερο που υπήρχε σε όλη την Ευρώπη. Αν αυτό δεν δείχνει αναλγησία απέναντι στους αόρατους και τους περιθωριοποιημένους της κοινωνίας, τότε τι δείχνει; Ένα ασφαλιστικό σύστημα για να δημιουργεί τομή, πρέπει να εξασφαλίζει μακροχρόνια βιωσιμότητα. Γιατί μέσα από αυτή εξασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, κυρίως όμως η διαγενεακή αλληλεγγύη, κάτι στο οποίο πρέπει να επιμένουμε.
Η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος λοιπόν προϋποθέτει: μοντέλο ανάπτυξης, φορολογικό σύστημα, μηχανισμούς αναδιανομής του πλούτου, πολιτικές για καταπολέμηση της ανεργίας, πολιτικές για την προστασία του εργασιακού βίου και αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Πείτε μου από αυτούς τους 7μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, ποιες αιτίες αντιμετωπίζονται; Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, είναι αυτές οι αιτίες που ενισχύονται και που οδηγούν στην υπονόμευση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Όχι μόνο είναι ταξικά μεροληπτικό το ασφαλιστικό σύστημα που εισάγετε προς ψήφιση, αλλά θα έλεγα ότι η αποδέσμευση της πραγματικής ικανότητας ενός εργαζόμενου σε σχέση με την εισφορά του για το ασφαλιστικό όταν δεν ρυθμίζεται από την πολιτεία και όταν έχουμε την επαναφορά των κλάσεων που ο καθένας πληρώνει ότι θέλει, με ποιον τρόπο έχουμε αναδιανομή και που είναι το αλληλέγγυο σύστημα;
Θα μείνω όμως σε ένα πράγμα: στη 13η σύνταξη, την οποία εμείς έχουμε δώσει ειδικό βάρος. Το δημογραφικό πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με την υπογεννητικότητα. Έχει να κάνει και με την αντιμετώπιση από την πολιτεία της τρίτης ηλικίας. Ο καλός βίος στους ηλικιωμένους ανθρώπους είναι σοβαρός παράγοντας για το δημογραφικό. Η 13η σύνταξη, που αφορούσε κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους έχει να κάνει με το δημογραφικό αλλά και με ένα άλλο πράγμα:  αν δείτε όλες τις στατιστικές πριν από την κρίση αλλά πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης, εκεί που χτύπησε η φτώχεια σε μεγάλο βαθμό ήταν στους ηλικιωμένους και μετά στα παιδιά. Όταν δεν προστατεύονται οι ηλικιωμένοι για να έχουν έναν καλό βίο, εκτός από το ηθικό ζήτημα-ότι συνεισέφεραν άρα το κράτος πρέπει να τους το ανταποδώσει- επιβαρύνονται και οι νεότεροι και αλλάζει ο εργασιακός τους βίος. Άρα λοιπόν, η θέσπιση της 13ης σύνταξης ως μόνιμο μέτρο και όχι ως επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο, είχε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτήν την προοπτική. Δεν αντιμετωπίζετε το σημαντικότερο πρόβλημα για το συνταξιοδοτικό, που είναι ο εργασιακός νομαδισμός. Η ανεργία, η θανάσιμη πληγή της κοινωνίας πως αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές σας;
Θέλω να κλείσω, ξεφεύγοντας λίγο από το ασφαλιστικό, με ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Δεν θα αναφερθώ σε αυτά που συνέβησαν αυτές τις μέρες, τα είδαμε όλοι, τα ζήσαμε , τα έζησαν οι νησιώτες πολύ περισσότερο. Δεν θα πω για την καταπάτηση ηθικών και δημοκρατικών αρχών. Θα πω όμως ότι αφήνοντας η ΝΔ τις ακροδεξιές φωνές να επικρατήσουν στο εσωτερικό της για λόγους ψηφοθηρικούς, φτάσαμε να ορίσουμε τους νησιώτες ως ανθρωποφύλακες των προσφύγων και των μεταναστών. Αυτό παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές αυτής της χώρας, τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε. Και όταν αντέδρασαν οι νησιώτες γιατί δεν θέλουν να γίνουν ανθρωποφύλακες, έπεσαν τα ΜΑΤ και η κρατική καταστολή επάνω τους. Βάλατε τους αυτοδιοικητικούς να παίξουνε τις ντουντούκες της ακροδεξιάς ρητορικής και τώρα το βρίσκουμε όλοι απέναντί μας.
Εγώ δεν θα προσπαθήσω σε καμία περίπτωση να πω ότι κάποιες ακροδεξιές φωνές κι στα νησιά έχουν δίκιο. Αυτό όμως που έχει τεράστια σημασία, είναι να καταλάβουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας πως όταν πλήττονται τα δικαιώματα των πιο αδύναμων –και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι οι αδύναμοι- τότε θα πληγούν και τα δικαιώματα όλων μας, όταν φτάσουμε σε στιγμή να αντισταθούμε σε αυτό που έρχεται. Τι μένει πίσω στα νησιά; Καταρρακωμένες, ξεριζωμένες ψυχές μεταναστών και προσφύγων και τσαλακωμένες κοινωνίες. Όταν μία κυβέρνηση φτιάχνει τσαλακωμένες κοινωνίες, θα ο πληρώσουμε όλοι μας. Τσαλακωμένες κοινωνίες είναι αυτή τη στιγμή τα νησιά μας. Για να μην γίνει όλη η ελληνική κοινωνία τσαλακωμένη για ακόμη μία φορά, όπως μετά τη χρεωκοπία, η ΝΔ καιρός είναι να συνέλθει και να ακούσει αυτούς που διαχειρίστηκαν με ανθρώπινο πρόσημο –και το ανθρώπινο πρόσημο είναι βαθιά πολιτικό- μία πραγματικότητα και όχι ένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: