ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Πάλι η ενοποίηση μνημείων του ιστορικού κέντρου Πάτρας


Στιγμιότυπα από τις δηλώσεις που έγιναν, μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=ZDQP6z0u5Ek&feature=youtu.be


Λ. Μενδώνη: Σε δύο μήνες η προγραμματική σύμβαση για τον Απόλλωνα!

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «ΣΤΟΧΟΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ»

Σημ. Istologiou G. Mosxou: Και το απόφθεγμα των όσων ακούστηκαν. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά!



«Το θέατρο Απόλλων απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια. Έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε χειροπιαστό αποτέλεσμα για τον κόσμο. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Έχει έρθει και ο Γενικός Γραμματέας, δύο φορές νομίζω, είχε ασχοληθεί με το θέμα και είμαστε πλέον σε μία στιγμή που μπορούμε να πούμε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε προχωρήσει τη προγραμματική σύμβαση για τον... Απόλλωνα». 
 «Και αυτό που επιθυμεί και η Περιφέρεια είναι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου των Πατρών, όπου έχουμε πολύ σημαντικά ρωμαϊκά μνημεία τα οποία μέσω της ανάδειξης τους από την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο ήδη εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα των Πατρών».

Υποσχέσεις τα παραπάνω, που προέρχονται από την πρώην Γραμμ. του Υπ.Πο. επί βασιλείας  Σαμαρά, κα Μενδώνη όταν από κοινού με την κυρία του Τάφου, γνωστή και ως «κυρία Σοφία πρόσχωμεν» έβαζαν τον Μ. Αλέξανδρο να είναι θαμμένος στον τύμβο Καστά της Μεσολακκιάς Σερρών  προκαλώντας διαμαρτυρίες στους αρχαιολόγους για την πολιτική εκμετάλλευση του Λόφου για όφελος της προεκλογικής εκστρατείας Σαμαρά,  ενώ την Ρωμαϊκή οδό που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης η κα Μενδώνη, με την υπουργική της ιδιότητα και με τα αναθέματα σύμπασας την κοινότητας των αρχαιολόγων την έστειλε να γίνει... λέγκο για εργασίες μικρών παιδιών, με το ξήλωμα των αρχαιοτήτων για λογαριασμό του φίλου της ΝΔ μεγαλοκατασκευαστή και συμπαθούς του Κυρ. Μητσοτάκη, που ο ΣΥΡΙΖΑ του εμπόδιζε το έργο της ταχείας κατασκευής του δρόμου με την κατά χώρο παραμονή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων!
Μετά από αυτά, που εν πολλοίς είναι γνωστά, πως να δώσεις πίστη στα λόγια μιας κυρίας που αγνόησε ακόμη και τις προτροπές τόσων πνευματικών ανθρώπων;
Ακόμη μιλούν για  σημαντικά έργα πολιτισμού που θα ενταχθούν είτε στη τρέχουσα, είτε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως η ανάδειξη και ενοποίηση μνημείων του ιστορικού κέντρου της Πάτρας (Ρωμαϊκό Ωδείο, Ρωμαϊκός Ιππόδρομος, κλπ, ζητήματα που αναδείχθηκαν επί τότε, τη δεκαετία του 90, διευθυντή της ΣΤ΄ Εφορείας Ιστορικών Αρχαιοτήτων Λάζαρου Κολώνα, αλλά η ΝΔ σε μέρες παχιών αγελάδων, ούτε που ασχολήθηκε μαζί τους).
Ακόμη, η ολοκλήρωση της αναστύλωσης στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Ολυμπίας και ο σχεδιασμός για την προστασία και αναστύλωση των γεφυριών του Αιτωλικού, τέθηκαν στην «ατζέντα» της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.
Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, Άλκηστις Σταθοπούλου, καθώς επίσης και υπηρεσιακά στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ., οι προϊστάμενοι των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, που αποτελούσε συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Πάτρα με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και της συνάντησης που είχε γίνει τον προηγούμενο Οκτώβριο στο Αγρίνιο, περιελάμβανε την επικαιροποίηση των σχεδιασμών, ώστε να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα οι προγραμματικές συμβάσεις που θα επιτρέψουν την προώθηση των έργων άμεσης προτεραιότητας που είχαν τεθεί, όπως η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας «Απόλλων», η μετατροπή των παλαιών Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε Μουσείο και Πολυχώρο Εκδηλώσεων, αλλά και η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Στράτου.
Κατά τη διάρκειά της συνάντησης, η κ. Μενδώνη και ο κ. Διδασκάλου συζήτησαν με τα τοπικά στελέχη του Υπουργείου για τα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ έδωσαν κατευθύνσεις και οδηγίες ώστε να ξεπεραστούν άμεσα.
Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια και η Υπηρεσία Διαχείρισης θα συμβάλλουν σε ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο τρέχων Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», είναι ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,6 εκατομμύριων ευρώ, τα οποία μεταξύ άλλων είναι η  αποκατάσταση του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι και η μετατροπή του σε Μουσείο,  η Ψηφιοποίηση Συλλογών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, η Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Δήμου Αγρινίου και το Σπίτι του Τουρίστα της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που αφορά την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών της περιοχής του Μεσολογγίου».
Σημ. Istologiou G. Mosxou: Και το απόφθεγμα των όσων ακούστηκαν. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά!  
Δηλώσεις των Νετ. Φαρμάκη και της κας Μενδώνη
Στο πλαίσιο των παραπάνω αναφερόμενων ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης κα μη υπουργος κα Μενδώνη, προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις:
«Στόχος μας είναι να ξεκολλήσουμε σημαντικά έργα και να τα παραδώσουμε στον πολίτη της Δυτικής Ελλάδας, ώστε να τα χαίρεται, να τα απολαμβάνει και να είναι περήφανος για την ιστορία και τον πολιτισμό του» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνοντας ότι υπάρχει συναντίληψη με το Υπουργείο σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ταχύτητες που πρέπει να αναπτυχθούν για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
«Έχουμε κάποια έργα σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, οι Καπναποθήκες Παπαπέτρου και το Αρχαίο Θέατρο Στράτου. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και για άλλα έργα που θέλουμε να προωθήσουμε και να τα εντάξουμε στην τρέχουσα ή και στην επόμενη προγραμματική περίοδο» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την υποδοχή και τη συνεργασία, σημειώνοντας πως η επίσκεψή της, στα πλαίσια των περιφερειακών συναντήσεων που έχει καθιερώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γίνεται αφενός γιατί η Περιφέρεια αποτελεί τον χρηματοδότη πολλών δράσεων πολιτισμού και αφετέρου γιατί είναι σημαντικό να γίνονται επιτόπιες συναντήσεις και να επιλύονται άμεσα τα ζητήματα.
Η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στα έργα προτεραιότητας είπε μεταξύ άλλων:
«Το θέατρο Απόλλων απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια. Έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε χειροπιαστό αποτέλεσμα για τον κόσμο. Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε. Έχει έρθει και ο Γενικός Γραμματέας, δύο φορές νομίζω, είχε ασχοληθεί με το θέμα και είμαστε πλέον σε μία στιγμή που μπορούμε να πούμε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε προχωρήσει τη προγραμματική σύμβαση για τον Απόλλωνα.  Έχω πει πολλές φορές ότι τα αστικά κέντρα είναι αυτά τα οποία επλήγησαν περισσότερο στην δεκαετία της κρίσης την οποία αφήνουμε πίσω μας. Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε τα αστικά κέντρα. Και αυτό που επιθυμεί και η Περιφέρεια είναι η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου των Πατρών, όπου έχουμε πολύ σημαντικά ρωμαϊκά μνημεία τα οποία μέσω της ανάδειξης τους από την οικεία Εφορεία Αρχαιοτήτων μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στο ήδη εξαιρετικά μεγάλο και σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα των Πατρών.  Από κει και πέρα, έχουμε πει και στο παρελθόν, όταν είχαμε συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη στο Αγρίνιο, την πρόθεσή μας να προχωρήσει - και είναι σε πολύ καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή - η προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου και για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Στράτου. Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων. Επίσης, θα υποστηρίξουμε ότι μας ζητηθεί και στην Ηλεία. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας έχει μείνει εκεί που σταμάτησε η χρηματοδότηση του προηγούμενου έργου, σε ότι αφορά την αποκατάσταση του Γυμνασίου.  Και το έργο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί. Γιατί ο αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας πρέπει να ενοποιηθεί. Το συγκεκριμένο Γυμνάσιο είναι το μοναδικό στον κόσμο, είναι αυτό που γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή, επισκέπτες και πολίτες, να το απολαύσουν αποκατεστημένο στην πραγματική του εικόνα».
Καταλήγοντας, η Υπουργός υπογράμμισε:
«Δυστυχώς, έχουμε μείνει πίσω. Διαπιστώνουμε και εδώ αυτό που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα. Πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει τέσσερα χρόνια πριν, δεν έγιναν. Δεν πειράζει. Εμείς κοιτάμε μπροστά και πρέπει να καλύψουμε τον χρόνο που χάθηκε. Και νομίζω ότι με την εξαιρετικά καλή συνεργασία που έχουμε προσωπικά με τον Περιφερειάρχη, με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Διαχειριστική Αρχή - και θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Σταθοπούλου για την συνεχή υποστήριξη - νομίζω ότι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου θα αποδώσουμε αυτά που οφείλουμε στους πολίτες. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: