ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας



Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ακυρώνει τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις συμμορφούμενη με την ΚΥΑ
Έπειτα από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών με την οποία ματαιώνονται οι Καρναβαλικές Εκδηλώσεις καθώς και οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι συμμορφούμενη με την ΚΥΑ ακυρώνει τη συμμετοχή της σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις των ημερών.


Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (3/2020) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που ισχύει από το απόγευμα της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου 2020 και δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από σήμερα το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους και τις χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή (28-2-2020):
 α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σταδιακά από νωρίς το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, από αργά το απόγευμα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Δωδεκάνησα.
β. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές, αναμένονται από το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας και από νωρίς το βράδυ στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
γ. Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 6 με 8 μποφόρ αναμένονται από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια και από τη νύχτα στην υπόλοιπη χώρα, οπότε στο Αιγαίο πρόσκαιρα θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται, από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (29-2-2020) στα δυτικά και από το απόγευμα και στα ανατολικά.
δ. Τα φαινόμενα της παραγράφου α και β, βαθμιαία θα εξασθενήσουν:
από το βράδυ της Παρασκευής (28-2-2020) στα δυτικά, από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (29-2-2020) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».

Αναβολή λειτουργίας του Θεματικού Πάρκου «Κόκκινο στα ατυχήματα – Πράσινο στη Ζωή» στην  Αχαΐα
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνουν ότι για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με οδηγίες της Δημόσιας Υγείας, αναβάλλεται η λειτουργία του Θεματικού Πάρκου με αντικείμενο την Κυκλοφοριακή Αγωγή και τίτλο: «Κόκκινο στα Ατυχήματα - Πράσινο στη Ζωή», που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από 4 Μαρτίου 2020 έως και 12 Μαρτίου 2020 στο Αίγιο και στην Πάτρα.
Για τις νέες ημερομηνίες λειτουργίας του θεματικού πάρκου θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Να μην επιτρέψουμε σε μία έκτακτη κατάσταση να μετατραπεί σε θηλιά οικονομικής ασφυξίας»
Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, (με κοινοποίηση προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία) έστειλε σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας τη λήψη μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας που υφίστανται σοβαρό οικονομικό πλήγμα λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Ο Περιφερειάρχης, στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Kυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει, μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μετατραπεί σε «θηλιά» οικονομικής ασφυξίας σε μία περιοχή που επί πολλά χρόνια μαστίζεται από υψηλή ανεργία και παραγωγική υποβάθμιση, ενώ τονίζει πως η αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αν και αναγκαία στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων δράσης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού Covid 2019, επιφέρει ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, καθώς στην Πάτρα διοργανώνεται το μεγαλύτερο ελληνικό καρναβάλι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Στην επιστολή, ο κ. Φαρμάκης περιλαμβάνει τα δέκα μέτρα που επεξεργάστηκε και προτείνει η Περιφερειακή Αρχή και τα οποία είναι τα εξής:
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑΑ
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
• Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης
  Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.

9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
• Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης
• Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.

10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Στρατηγική προσαρμογής του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή
Η εκτίμηση των κλιματικών αλλαγών σε τοπικό επίπεδο, η προώθηση δράσεων για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων ζημιών στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, οι  προτεινόμενες πρακτικές μεθοδολογίας στις γεωργικές καλλιέργειες, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης  που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα. 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το διαδικτυακό εργαλείο ADAPT2CLIMAtool που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE ADAPT2CLIMA (LIFE14 CCA/GR/000928), κύριος στόχος του οποίου είναι  να αυξήσει τις γνώσεις σχετικά με την ευπάθεια της γεωργίας της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή και να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στην τοποθέτησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα στοχεύει  στον εντοπισμό των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει ο ευάλωτος στις καιρικές μεταβολές αγροτικός τομέας, καθώς και τα μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η προσαρμογή στα νέα δεδομένα να γίνει ομαλά, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες».
Στο ADAPT2CLIMAtool παρουσιάζονται μέσω διαδραστικών χαρτών και γραφημάτων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον γεωργικό τομέα, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ευπάθειας των αγροτικών περιοχών, γίνεται αξιολόγηση των μέτρων προσαρμογής και επιδιώκεται η ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Το εργαλείο απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μια στρατηγική προσαρμογής για την γεωργία σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
Στην ενημερωτική  εκδήλωση μίλησαν επίσης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης  Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  Βασίλης Μιχαλόπουλος για την αγροδιατροφή και την κλιματική αλλαγή, η προϊσταμένη του τμήματος Διεύθυνσης Βιομηχανίας – Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δρ. Μαρία Μακρή για το περιφερειακό σχέδιο και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο προϊστάμενος τμήματος Υδροοικονομίας Δρ. Στέφανος Παπαζησίμου για την συμμετοχή της Περιφέρειας στο πρόγραμμα LIFE-IP και η εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γιάννα Κιτσαρά για την συμβολή του διαδικτυακού εργαλείου στην χωροταξική βάση δεδομένων του Εθνικού χάρτη προσαρμογής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: