ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Μόνον 12 (!) επιστροφές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες




Αίτημα Περιφερειάρχη  Β. Αιγαίου για κήρυξη της Λέσβου σε έκτακτη ανάγκη - Μπουρνούς: «Οι ακραίοι κύκλοι που σπέρνουν το μίσος και τον μεταξύ μας διχασμό, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης»


Αίτημα για κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υπέβαλε σήμερα το μεσημέρι, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο κ. Μουτζούρης απηύθυνε αίτημα στο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκες τα τρία προαναφερθέντα νησιά μας.

Στο μεταξύ, «στους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει 12 (!) επιστροφές στην Τουρκία και έχει οδηγήσει στον υπερτριπλασιασμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στη Λέσβο» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς.
Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας  είναι ότι σήμερα ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια στην Λέσβο.

Οι κάτοικοι του χωριού της Μόριας συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του χωριού για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση. Αφορμή στάθηκε όπως είπαν στην κάμερα του τοπικού σάιτ Στο Νησί, ότι η αστυνομία ανάγκασε του πρόσφυγες και μετανάστες που γυρνούσαν από την κινητοποίηση στη Μυτιλήνη, να περάσουν μέσα από το χωριό.

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το τοπικό σάιτ Στο Νησί:

Ένταση στο χωριό της Μόριας κατά την επιστροφή ομάδας διαδηλωτών στον καταυλισμό. Περίπου 300 Αφγανοί στην πλειοψηφία τους αιτούντες άσυλο για λόγους που δεν είναι κατανοητοί, οδηγήθηκαν από την Αστυνομία μέσα στο χωριό! Κι αυτό αν και θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στον παράλληλο με τον κεντρικό δρόμο και να μην περάσουν μέσα από τη λεγόμενη «αγορά» του χωριού.

Στο γεγονός αντέδρασε ομάδα κατοίκων, χτύπησαν την καμπάνα του χωριού και σύντομα μεγάλη μερίδα κατοίκων βγήκαν στους δρόμους.

Στην ανάρτησή του Κ. Μουτζούρη στο λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρεται: «Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Η κωφεύουσα Κυβέρνηση οφείλει να εισακούσει το υποβαλλόμενο αίτημά μας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Περιφερειάρχης προκειμένου να δώσει έμφαση στην τραγική και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας και στη Λέσβο περισσότερο, υπέβαλε σήμερα σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής πληροφόρηση αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό.

Χαρακτηριστική είναι όμως η κοινή γραμμή Περιφερειάρχη και Κυβέρνησης Μητσοτάκη που προσπαθούν να πάρουν τις ευθύνες από πάνω τους, ψάχνοντας να βρουν υποκινητές και «αλλότρια στοιχεία». Ο Περιφερειάρχης Μουτζούρης υποστήριξε ότι η ένταση υποκινήθηκε από «αλλότρια στοιχεία», ενώ  και ο Μηταράκης ρίχνει τις ευθύνες σε υποκινητές. Και όχι στη συμφόρηση του ΚΥΤ της Μόριας το οποίο αριθμεί πλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Μια πόλη δίπλα σε ένα χωριό.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού: 

Η ΝΔ έχει επιλέξει συνειδητά να κάνει τη Λέσβο αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπων, ως δήθεν «αποτρεπτικό» μέσο για την άφιξη νέων προσφύγων και μεταναστών. Η στρατηγική αυτή επιλογή της έχει οδηγήσει στο εφιαλτικό «σκάσιμο» του ΚΥΤ Μόριας (ο πληθυσμός του οποίου αγγίζει τις 20.000), αλλά και – κατ’ επέκταση – στην επιδείνωση της καθημερινότητας για τους κατοίκους της Μόριας, της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών. 

Η κατάσταση αυτή προκαλεί κλιμάκωση της έντασης, με αποτέλεσμα τις πρωινές κινητοποιήσεις των εξαθλιωμένων προσφύγων στο κέντρο της Μυτιλήνης και την «κατ’ αντανάκλαση» αποψινή συγκέντρωση των κατοίκων της Μόριας.

Πρόσφυγες και ντόπιοι είναι θύματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΝΔ επένδυσε προεκλογικά στην πυροδότηση του μίσους και του φόβου, αλλά και στις κούφιες υποσχέσεις για «επιστροφές χιλιάδων» στην Τουρκία και άδειασμα των ΚΥΤ.

Στους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησής της, έχει κάνει 12 (!) επιστροφές στην Τουρκία και έχει οδηγήσει στον υπερτριπλασιασμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στη Λέσβο. 

Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Μετανάστευσης, αλλά και οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης – σε συνδυασμό με την παντελώς αδιαφορούσα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για το πρωτοφανές χάος που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας. Εάν οι κυβερνώντες δεν προβούν άμεσα σε μαζική αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας προς την ενδοχώρα, θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί για οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας επισυμβεί τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας, απευθύνω έκκληση προς τους συντοπίτες μου για ψυχραιμία και αποχή από κελεύσματα ακραίων κύκλων σε βίαιες πράξεις. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ενότητα πάνω στα δύο κεντρικά μας αιτήματα για άμεση αποσυμφόρηση και μη δημιουργία νέας δομής στο νησί μας.
Οι ακραίοι κύκλοι που σπέρνουν το μίσος και τον μεταξύ μας διχασμό, παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: