ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 21/11/2017



Για τον  Κρατικό Προϋπολογισμό του  2018 (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)

Για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δις ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ.
Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του. 

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-21, στα έτη που ακολουθούν, έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν οι σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.


Επίσης, δείτε συνημμένα την εισαγωγική επιστολή και την εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018.

Για  το κοινωνικό μέρισμα

Σε 1.459.834 ανέρχονται τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, βάση των κριτηρίων που τέθηκαν για την διανομή του. Παράλληλα το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους ωφελημένους του κοινωνικού μερίσματος που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο για την κοινωνική πολιτική του νέου προϋπολογισμού, ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού της χώρας.  Όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία ( βάση των κριτηρίων που έχουν τεθεί για την διανομή του), με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.


Για την προέλευση του υπερπλεονάσματος  (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

Μας λένε, ότι δήθεν αυτό το πλεόνασμα προέκυψε από τη μη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όμως, εδώ φαίνεται ότι εκτός από ψεύτες είστε και άσχετοι, αν το λέτε αυτό, διότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων φέτος είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς οι εισροές και οι εκροές έχουν μηδενικό αποτέλεσμα. 

- Η χώρα μας έχει καταφέρει να μειώνει δυόμισι μονάδες την ανεργία σε έναν χρόνο, έχει καταφέρει τα ασφαλιστικά της ταμεία εκεί που χρωστούσαν 1 δισεκατομμύριο να έχουν 90 εκατομμύρια πλεόνασμα, έχει καταφέρει να έχει επιτυχίες στην πάταξη της φοροδιαφυγής.  Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής με τον φόρο της εθελούσιας αποκάλυψης έχουν δηλωθεί 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν βεβαιωθεί φόροι 598 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν μπει στα δημόσια ταμεία 208 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 208 εκατομμύρια ευρώ είναι μέρος αυτών που θα δοθούν στους πιο αδύναμους. Αυτά τα 208 εκατομμύρια ευρώ όχι μόνον δεν θα είχαν βρεθεί αν ήσασταν εσείς ακόμα στα πράγματα, αλλά θα είχαν χαθεί τόσα και άλλα τόσα, γιατί θεωρείτε ότι η  φοροδιαφυγή είναι και νόμιμη και ηθική!    


Για τις  πλημμύρες  στη Δ. Αττική

1. Για την ομιλία Κ. Μητσοτάκη και τις δηλώσεις Ντ. Μπακογιάννη σχετικά με τις πλημμύρες (από την δήλωση της Ρ. Δούρου)

Οι μάσκες έπεσαν. Χωρίς έκπληξη πια, ενημερώθηκα ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας θεσμικός παράγοντας με το κύρος που φέρει ο ρόλος του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επέλεξε χθες να αγορεύσει στη Βουλή για την τραγωδία που δοκιμάζει τούτες τις μέρες τους συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική, χρησιμοποιώντας το πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας, έμπλεο παραπληροφόρησης και συκοφαντίας. Χθες λοιπόν έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της εκστρατείας συγκεκριμένων μέσων, ηλεκτρονικών και τηλεοπτικών, ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης που με περίτεχνη κοπτοραπτική, εφαρμόζουν λογική μονταζιέρας, απαιτώντας πάση θυσία εξιλαστήρια θύματα και στοχοποιώντας με ανερυθρίαστα.

Όπως τεκμαίρεται από τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι αναρτημένες στο Πρόγραμμα Διαύγεια με πρώτη την αριθμ. 303/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛΗ7Λ7-Γ6Θ) που αφορά στην έγκριση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων έτους 2014, έως την τελευταία τροποποίηση αυτής στις 24/06/2014 (ΑΔΑ: ΩΩΙΔ7Λ7-ΗΙ0) που αφορά στην τέταρτη τροποποίηση Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2014, ο τέως Περιφερειάρχης πριν παραδώσει τη Διοίκηση της Περιφέρειας στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, είχε ενταγμένα 57 αντιπλημμυρικά έργα, που είναι μικρά και τοπικής κλίμακας έργα, εντός αστικού ιστού (χωρίς δηλαδή να προβλέπονται κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις στα μεγάλα ρέματα της Αττικής), και τα οποία στηρίζονται σε μικρής εμβέλειας μελέτες των Δήμων. Δεν περιλαμβάνεται δε καμία σημαντική διευθέτηση ρέματος. Να σημειωθεί επίσης ότι απουσιάζει πλήρως από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, το έργο «εκτροπή ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες». Πρόκειται συγκεκριμένα: για 60 εκατομμύρια για 57 αντιπλημμυρικά, την ώρα που η δική μας Διοίκηση ωριμάζει και προχωράει 197 έργα (152 ΠΕΕ & 45 Εθνικό και Συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ) συνολικού προϋπολογισμού 592.732.647,11 εκ. Ευρώ.


2. Διάθεση 200.000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας για την αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία Μάνδρας και Νέας Περάμου (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία σε σχολικές μονάδες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τις δικές του τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες και τη διάθεση του ποσού των 200.000 ευρώ.


3. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Νέας Περάμου (ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας)
Αυθημερόν υπέγραψε ο ΥΝΑΝΠ Παναγιώτης Κουρουμπλής την απόφαση με την οποία ορίζονται τα αποφαινόμενα όργανα για την εκπόνηση της μελέτης και για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου 2017 στο λιμένα της Νέας Περάμου». Η εκτίμηση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών είναι ότι το έργο θα κοστίσει πολύ λιγότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει του νόμου η Γενική Γραμματεία Υποδομών ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να την ορίσει ως τον φορέα που θα αναλάβει τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου.


Για την κατάσταση της οικονομίας (από την απάντηση του  Βάλντις Ντομπρόβσκις στον Δ. Παπαδημούλη)

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό τομέα, επίσης διαπιστώνουμε ότι αποδίδει - και υπεραποδίδει η προσπάθεια της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς στόχους. Ο στόχος του 1,75% πλεονάσματος έχει επιτευχθεί και επειδή ακριβώς υπήρξε υπέρβαση του στόχου, ένα σκέλος αυτών των χρημάτων θα διατεθούν ως κοινωνικό μέρισμα. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με το μνημόνιο. Και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να πετύχει και το δημοσιονομικό πλεόνασμα του χρόνου.
Η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το πρόγραμμα προχωράει κανονικά. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να προετοιμαστεί για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουμε και εμείς κατά νου.  


Σχετικά με το  δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» για τη διαδικασία ελέγχων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους ελέγχους και την εποπτεία της αγοράς (από την άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομίας) 

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση, η οποία έτυχε ευρείας συμμετοχής και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η επεξεργασία των σχολίων. Το δημοσίευμα αγνοεί όλα τα παραπάνω που χαιρετίστηκαν από την αγορά και αντ’ αυτού εφευρίσκει "παράθυρο" για δήθεν ελέγχους "κατόπιν ραντεβού". Πρόκειται για δημιούργημα της φαντασίας του αρθρογράφου που ουδεμία σχέση έχει με το νομοσχέδιο. Για την αποκατάσταση της αλήθειας διευκρινίζουμε τα εξής: Η υποχρέωση της ελεγκτικής αρχής να γνωστοποιεί στον ελεγχόμενο τον επικείμενο έλεγχο ισχύει ήδη στην ελληνική (και όχι μόνο) νομοθεσία.  Στην επίμαχη διάταξη δε,  όπως και το ίδιο το δημοσίευμα αναφέρει, τίθεται ρητά η προϋπόθεση ότι η κοινοποίηση της απόφασης διενέργειας ελέγχου γίνεται εφόσον δεν ματαιώνεται για το λόγο αυτό ο σκοπός του ελέγχου.  Επιπλέον, στο τέλος του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι με άλλες διατάξεις διατηρείται το δικαίωμα των "μυστικών ελέγχων" αλλά με το επίμαχο άρθρο δημιουργείται σύγχυση. Βαφτίζεται δηλαδή, "σύγχυση" η αρμοδιότητα της ελεγκτικής αρχής να κρίνει πότε θα πρέπει να διενεργήσει έκτακτο έλεγχο, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του ελεγχόμενου, προκειμένου να διασφαλίζεται ο σκοπός του ελέγχου και να προστατεύεται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον. 


Για την 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σημεία από την Δήλωση του Αλ. Τσίπρα)

Υποστηρίζουμε σταθερά τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.  Και σταθερά υποστηρίζουμε τη δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού. Εμείς, Ελλάδα και Κύπρος, εργαζόμαστε σταθερά, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στην Υεμένη.  Η Ελλάδα καταβάλλει πάντοτε κάθε προσπάθεια, ώστε να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μεσολαβητής στην περιοχή. Ενδεικτικό των εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε είναι ότι η Ελλάδα εκπροσωπεί την Αίγυπτο στο Κατάρ, μετά την κρίση στον αραβικό Κόλπο.   Δείτε συνημμένες τις Κοινές Δηλώσεις.


Για τον αγροτουρισμό

1. Από τον Χαιρετισμό του Γ. Δραγασάκη

Θέλουμε να συνδέσουμε παραγωγικά τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας - τον τουρισμό - με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό και να αναπτύξουμε συνέργειες μεταξύ τους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα παραγωγικών δραστηριοτήτων που να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας από τους leaders ή τις ατμομηχανές της οικονομικής ανόρθωσης. Να παίξει δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, το ρόλο που έπαιξε η οικοδομή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο τουρισμός μπορεί, με τον τρόπο αυτόν, να λειτουργήσει ως μοχλός ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης εγχωρίως παραγόμενων αγαθών όσο και με τη διεθνή προβολή ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.


2. Από την ομιλία του Β. Αποστόλου

Τα παραδοσιακά προϊόντα, τα  προϊόντα ονομασίας προέλευσης και   γεωγραφικής ένδειξης   πρέπει να έχουν καλύτερη   διασύνδεση  με τον κλάδο του τουρισμού. Κι αυτή  μπορεί να πραγματοποιηθεί με: 1)Την ενεργοποίηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων π.χ. γάλακτος, κρέατος, αυγών, πατάτας, ώστε το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που καταναλώνεται στον κλάδο του τουρισμού να αυξηθεί.  2)Τη διαμόρφωση ενός δικτύου προμήθειας μέσω ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών που θα λαμβάνει υπόψη τις τοπικές δυνατότητες παραγωγής, αντικατάστασης της ζήτησης των προϊόντων και θα στηρίζεται κατά κύριο λόγω στην διασύνδεση των τοπικών παραγωγών αγροτικών προϊόντων με τη προμήθεια των ξενοδοχείων, και  3)Την ενίσχυση  της προώθησης   των ελληνικών προϊόντων  στις διεθνείς αγορές  μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2017  θα ξεπεράσουν   τα 160 εκατ. ευρώ . Κι αυτό ήδη έχει αποτυπωθεί εντυπωσιακά  στην αύξηση των εξαγωγών. Μάχες όμως δίνουμε  και για την υπεράσπιση των προϊόντων μας από επιθέσεις χρήσης  της  ελληνικής  ονομασίας σε μαϊμού προϊόντα από τρίτες χώρες  και δυστυχώς τελευταία και από  χώρες της Ε.Ε., όπως συμβαίνει με το γιαούρτι από πλευράς της Τσεχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: