ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 20/11/2017



Μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Δ. Αττικής (σημεία από τη δήλωση του Δ. Τζανακόπουλου)

- Οι αποζημιώσεις που ήδη προβλέπονται στον νόμο για την επιδιόρθωση των κτιρίων είναι:

1000 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή κατοικίας,
500 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου,
300 ευρώ το τετραγωνικό για ανακατασκευή αποθήκης,
 60 ευρώ το τετραγωνικό για επιδιόρθωση κατοικίας,
 40 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή επαγγελματικού χώρου και
20 ευρώ το τετραγωνικό για επισκευή αποθήκης.
Η αποζημίωση μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο. Τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται, επίσης, από άτοκο δάνειο.
Επίσης, ο νόμος ήδη προβλέπει ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφή, επίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.
- Εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί. Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 8.000 ευρώ. Η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του Δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ήδη ολοκληρωθεί.
- Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει άμεσα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
 1. Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, με τα των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
2. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
3. Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφλούνται σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα Δευτέρα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.


Για τη στάση της αντιπολίτευσης   (από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

Είναι πράγματι άχαρο και άθλιο, πάνω στο πόνο και στη καταστροφή, να προσπαθούν κάποιοι να βγάλουν πολιτική υπεραξία.  Σας ακούω να παριστάνετε τους τιμητές και αναρωτιέμαι: Που ήσασταν εσείς τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική; Τα χρόνια που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους; Που εγκαταστάσεις -ακόμα και δημοτικές- φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού, και  μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση. Επιρρίπτετε την ευθύνη στην περιφερειάρχη. Το 2014 η Περιφέρεια είχε ενταγμένα έργα 100 εκατ., σήμερα 485 εκατ. ευρώ. Μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να γίνουν τα απαραίτητα έργα που για δεκαετίες, όχι απλά έμεναν στα συρτάρια, αλλά δεν ενδιέφεραν καν να προχωρήσουν.

Έκτακτη ενίσχυση 900.000 ευρώ στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

O Πάνος Σκουρλέτης,ανταποκρινόμενος άμεσα στα αιτήματα που υπέβαλαν οι Δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και η Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου, ενέκρινε εκτάκτως οικονομική ενίσχυση ύψους 900.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες στα δίκτυα και τις υποδομές των περιοχών, που επλήγησαν εξαιτίας της τραγικής καταστροφικής πλημμύρας. Η εν λόγω χρηματοδότηση αποδίδεται ως εξής: Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Νομός Αττικής: 500.000 ευρώ. Δήμος Μεγαρέων, Νομός Αττικής: 400.000 ευρώ.

Αυτοψίες της Περιφέρειας Αττικής για την καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις (ανακοίνωση της Περιφέρειας)

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, κατόπιν των καταστροφικών πλημμυρών, προβαίνουν ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το  μέχρι   σήμερα έργο των 12 Επιτροπών καταγραφής κι αποτίμησης των ζημιών σε επιχειρήσεις – επαγγελματικούς χώρους της Περιφέρειας Αττικής / Π.Ε. Δυτικής Αττικής, στις περιοχές των Δήμων Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Ελευσίνας:
Από την Πέμπτη 16/11/2017 έως και την Κυριακή 19/11/2017 είχαν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας 291 αιτήσεις καταγραφής επιχειρήσεων που είχαν υποστεί ζημιά. Έως και την Κυριακή 19/11/2017 είχαν πραγματοποιηθεί 258 αυτοψίες καταγραφής από τις αρμόδιες Επιτροπές της Περιφέρειας. Οι υπόλοιπες 33 αιτήσεις δόθηκαν στις 8 Επιτροπές που διενεργούν αυτοψίες σήμερα, Δευτέρα 20/11/2017. Μέχρι σήμερα, Δευτέρα 20/11/2017 είχαν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας 54 νέες αιτήσεις για καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις.
Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Αττικής, με το υπ. αριθμ. 231056/16-11-2017 έγγραφό της, ζήτησε την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  Αφού γίνει η καταγραφή όλων των ζημιών και συμπληρωθούν όλοι οι φάκελοι καταγραφής των πληγεισών επιχειρήσεων, θα διαβιβαστούν τα στοιχεία στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να προκύψει το ποσό επιχορήγησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν η Υπουργική Απόφαση 20725/Β.979/2011 (ΦΕΚ Β’ 1207), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ. αριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0000811ΕΞ2017/2017 (ΦΕΚ Β’ 1927).
Επίσης, δείτε συνημμένη την Επιστολή της περιφερειάρχη προς τους δημάρχους της Αττικής, όπου απαντά   σε ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις.

Για το κοινωνικό μέρισμα

1. Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.  Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Ενός ποσού που πέρυσι ήταν 617 εκατ. , φέτος 1,4 δισ., δηλαδή ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η απόδοση κοινωνικού μερίσματος είναι μια πράξη δικαιοσύνης. Έχω την εντύπωση από όσα ακούω τόσες μέρες ότι ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες.  Καταψηφίσατε, μας καταγγείλατε στην Ευρώπη. Πήγατε μέχρι και στο Βερολίνο να πείτε πόσο ανεύθυνοι είμαστε. Και δηλώσατε ότι η έκτακτη ενίσχυση θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί. Ψηφίζετε μεν, αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής. Ορισμένες φορές είναι πολύ προκλητικό να μας κουνάτε το δάχτυλο,  έχετε κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή, αλήθεια πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχνάει τι κάνατε από το 2010 ως το 2015; Μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ.: 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. Φόροι.  Εσείς που τώρα κόπτεστε εναντίον της υπερφορολόγησης επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το 2010 ως το Γενάρη του 2015. Γιατί μιλάτε λοιπόν εσείς για υπερφορολόγηση; 
Με γνώμονα τις ανάγκες του λαϊκού κόσμου, των ανθρώπων που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και προκοπή, θα διανεμηθεί και φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.  Σήμερα με αίσθημα ευθύνης επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία ένα τμήμα από τα οφειλόμενα. Σήμερα προχωράμε σε μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλοί θα πουν πάλι ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλά αν είναι τέχνασμα θα το πουν οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή. Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους. Έχει έρθει η ώρα να μπει στο προσκήνιο η κοινωνική πλειοψηφία και όχι οι άνθρωποι των λιστών της φοροδιαφυγής και των offshore.  Με σκληρή δουλειά, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα θα χτίσουμε μια Ελλάδα ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Και θα το κάνουμε χωρίς εσάς.

2. Από την ομιλία του Ε. Τσακαλώτου στη Βουλή

Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος είναι μέρος μίας συνολικής απάντησης στην κρίση, και όχι η απάντηση όπως λέει η αντιπολίτευση. Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν είναι το καλύτερο που θέλουμε. Δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους αλλά είναι καλύτερο από το να σηκώσουμε τα χέρια και να πάμε σπίτια μας. Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας.

Έχουμε μια στρατηγική για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τις εργασιακές σχέσεις με την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ αλλά και τις μεσαίες τάξεις με ελαφρύνσεις 5 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση και αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2014 η πρόταση ήταν για προληπτική γραμμή στήριξης και κρίνατε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε με αυτό. Δεν είχατε αποθέματα και δεν είχατε λύσει το θέμα του χρέους. Εμείς μάθαμε από τα λάθη και δεν δεχτήκαμε τον συμβιβασμό του 2015 και πήγαμε σε δημοψήφισμα. Γιατί μας έδιναν πρόγραμμα για πέντε μήνες, χωρίς χρέος και αποθεματικά. Εμείς βγήκαμε δεύτερη φορά στις αγορές και θα βγούμε και τρίτη, για να βγούμε χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης
Με το σχέδιό μας μάθαμε τι να κάνουμε και με το μέρισμα. Το 2014 η ΝΔ είχε 1,5 δισ. ευρώ στόχο για πλεόνασμα και πετύχατε 77 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο του 2014, οπότε δόθηκε και τότε μέρισμα, δεν προέκυψε υπεραπόδοση, αντιθέτως υπήρξε υστέρηση στόχου, που ήταν το 1,5 δισ.. Για αυτό εμείς δεν σας ακούσαμε τον Απρίλη του 2017 να ξοδέψουμε το μέρισμα τότε. Περιμέναμε να δούμε πόσο θα είναι η υπεραπόδοση για να μπορούμε να είμαστε δημοσιονομικά σωστοί και να μπορούμε να έχουμε ένα αφήγημα, μέσα στο οποίο είναι η διανομή του μερίσματος, η έξοδος στις αγορές, η τήρηση των στόχων και η έξοδος από το Πρόγραμμα.
Όταν μειώθηκε 25% το εισόδημα, ήταν ταξική αγάπη; Όταν δεν κάνατε τίποτα για τη φοροδιαφυγή και είχαμε 6-7 ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία, ήταν υπέρ των μεσαίων τάξεων; 

3. Από την ομιλία της Ε. Αχτσιόγλου
Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται: Στην αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές των μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Στην αύξηση των εσόδων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τις ρυθμίσεις οφειλών, μέσω και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ΚΕΑΟ. Στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω της εκκαθάρισης του μητρώου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και της ταχύτερης έκδοσης συντάξεων με αποτέλεσμα τη μείωση των αναδρομικών ποσών. Τα ανωτέρω οδήγησαν σε θετική απόκλιση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ ύψους άνω του €1,1 δις έναντι του στόχου.

Η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνηση. Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση να μιλά για τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Το 2011 στο μεσοπρόθεσμο με υπογραφή Βενιζέλου αναφερόταν ότι από το 2014 και μετά θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα του 6%
Για  την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υγείας: Παρά τα όσα ψευδώς υποστηρίχθηκαν στη Βουλή, ουδεμία δικαστική απόφαση έχει εκδοθεί για την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων εισφορών υγείας. Η επιστροφή  των εν λόγω ποσών για την περίοδο 2012-2016, είναι αμιγώς πολιτική απόφαση, η οποία ποτέ δεν ελήφθη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 


Για την κατάσταση της οικονομίας

1, Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Οι οικονομικοί δείκτες βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014. Η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Και όχι με επικοινωνιακές παράτες όπως κάνατε εσείς το καλοκαίρι του 2014 για να σκηνοθετήσετε το success story της συμφοράς.  Η χώρα, βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο, προς την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα, τον Αύγουστο του 2018.

2. Μ. Ντράγκι σε Δημ. Παπαδημούλη: «Βελτιωμένη σημαντικά η ελληνική οικονομία σε απασχόληση και ΑΕΠ. Έχουμε μείωση των spreads στο δημόσιο χρέος και θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα debt swap»

Ερωτηθείς από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε, ότι η συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο και τις  Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (από την ομιλία του Γ. Σταθάκη)
Θα γίνουν δύο βασικές τομές στο κοινωνικό τιμολόγιο. Από την μία, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη κατηγορία δικαιούχων που θα λαμβάνουν 70% έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα είναι τα 300.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά την καθιέρωση και περιουσιακού κριτηρίου πέρα από το εισοδηματικό για τους δικαιούχους ώστε να μην υπάρξει εκμετάλλευση του μέτρου από ανθρώπους με μεγάλη περιουσία.
Κάποια άλλη λύση σχετικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα σήμανε αυξήσεις ύψους 7% ως 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η καινοτομία έγκειται ότι για πρώτη φορά ένα μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα το πληρώσει ο προϋπολογισμός. Υπάρχει και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία και αλλού που φτάνει και το 50%. Αυτός ο επιμερισμός είναι επιβεβλημένος για κοινωνικούς και άλλους λόγους στη σημερινή συγκυρία. Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε 393 εκατ. ευρώ ελλείμματος στις ΥΚΩ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση τα μείωσε κατά 33 εκατ. ευρώ και τώρα διαθέτει 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα.

Νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης)

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και κακοποίησης, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών. Χαρακτηριστικό της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ότι αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. 


Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο (σημεία από τη συνέντευξη της Ολ. Γεροβασίλη)

- Η κεντρική διοίκηση, τα υπουργεία, που έχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν συμμετοχή των εργαζομένων στα υπουργεία στην αξιολόγηση από 75% έως 100%.
-  Αυτό το σύστημα που στην ελληνική πραγματικότητα είναι το πρώτο που φτιάχτηκε με όρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας έγινε αποδεκτό από τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που φάνηκε και στη συζήτηση όταν κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο. Η αντίσταση εμφανίστηκε όταν πήγαμε να το εφαρμόσουμε. Και τότε ως υπουργείο ζητήσαμε από την ΑΔΕΔΥ αν εκτιμά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο νόμο, να ρθει να το συζητήσουμε.  Αυτό δεν έγινε γιατί δεν υπήρχαν άλλες προτάσεις.


Ενισχύσεις 655.000 ευρώ σε δήμους για έργα υποδομών (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Ο  Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 655.00 ευρώ σε Δήμους, αποκλειστικά για την κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής, με σκοπό την επιδιόρθωση ζημιών και βλαβών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών της Γλυφάδας (ανακοίνωση Υπουργείου Ναυτιλίας)

Σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο του υπουργείου Ναυτιλίας και στις παραλίες του Δήμου Ελληνικού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού, πλην της περιοχής της μαρίνας Αγ. Κοσμά, όπου δεκαπέντε άτομα, προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας, συνέχισαν τις εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών.

Εγκρίθηκε το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο LIFE-IP 4 NATURA για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα (ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο LIFE IP 4 NATURA, για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση και διάρκεια που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας. Το LIFE IP 4 NATURA θα διαρκέσει 8 έτη (2018 – 2025), με συνολικό προϋπολογισμό 17.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 10.200.000 είναι η χρηματοδότηση από την Ε.Ε, 4.000.000 η εθνική συμμετοχή μέσω πόρων του Πράσινου Ταμείου και 2.800.000 η ιδία συμμετοχή των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο.

Για την αναδάσωση του Υμηττού (ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας)
Υπεγράφη από τον Σωκράτη Φάμελλο, η προγραμματική σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) για την αναδάσωση του όρους Υμηττού, μετά την πυρκαγιά 2015 στα όρια των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Συγκεκριμένα η αναδάσωση θα λάβει χώρα στην περιοχή του Ρέματος Χαλιδούς, χαρακτηρισμένη ως περιοχή του Δικτύου Natura 2000, με βάση την εγκεκριμένη μελέτη αναδάσωσης της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: