Την πεποίθησή του ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, δίνοντας έμφαση στις δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη και θα δώσουν προοπτική στον ελληνικό λαό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίον χαρακτήρισε πραγματικό φίλο της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Γιούνκερ επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι τόσο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, αλλά κάθε φορά που είναι κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη είναι και κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα.


«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτή την ειλικρινή σχέση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν », είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο Γιούνκερ έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη ανάπτυξη και σε μια πιο αισιόδοξη προοπτική για τον ελληνικό λαό.

«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε δύσκολες στιγμές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον των λαών της», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, κύριε πρωθυπουργέ, ήταν πολύ πιο δύσκολες οι συνθήκες από ό,τι σήμερα, διότι η Ελλάδα δεν ήταν στο σωστό δρόμο και γιατί η Ευρώπη είχε κάνει λάθη», ανέφερε.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι δύο τους συναντήθηκαν συχνά, και μέρα και νύχτα, για να αμβλύνουν τις γωνίες. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και η ανεργία σημειώνει πτώση, όχι ακόμη ικανοποιητική, είπε ο κ. Γιούνκερ και υπογράμμιζε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση, διότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις και απελευθερώνονται κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα. «Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα που καλείται να καταβάλλει στις Βρυξέλλες», είπε ο κ. Γιούνκερ και προσέθεσε: «Εγώ θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός να έχουν την πραγματική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εφαρμόζονται».

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε στο σημείο αυτό, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύουν για τους νέους που αποτελούν την ελπίδα «για τον μεγάλο και σπουδαίο ελληνικό λαό». «Και εξ ορισμού και λόγω της ιστορίας της και στη σημερινή περίοδο η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα σπουδαίο μεγάλο έθνος. Και θα πρέπει η Ελλάδα να θέσει στη διάθεση του ελληνικού λαού ένα κράτος πιο καλά οργανωμένο», είπε ο κ. Γιούνκερ και επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει δεσμευτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον βαθύτατο θαυμασμό του για το κουράγιο και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού ιδίως του πιο ευπαθούς στρώματος της ελληνικής κοινωνίας. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων, διότι όλα έχουν διευθετηθεί», είπε και ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση. «Ένας εξωτερικός παρατηρητής δύσκολα αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο βάρος κλήθηκε να σηκώσει κάθε Έλληνας», ανέφερε και προσέθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες. «Ζητώ το σεβασμό στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.