ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Κόκκινα δάνεια - Προστατεύονται δύο στους τρεις




Σημεία από την ομιλία του Γ. Σταθάκη στην Επιτροπή της Βουλής

«Ο νόμος που προωθήσαμε στα τέλη του 2015 και με δεδομένο ότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον πρόβλημα, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, διασφάλισε την προστασία από πλειστηριασμούς σχεδόν σε δύο από τους τρεις δανειολήπτες. 

Μάλιστα για τις πιο αδύναμες οικονομικά περιπτώσεις, του 25% των νοικοκυριών προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το δημόσιο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων. Με τις ρυθμίσεις που εισάγουμε στο παρόν νομοσχέδιο πετυχαίνουμε κάτι που αφορά ακόμα περισσότερους, σχεδόν το σύνολο των δανειοληπτών με εγγύηση την πρώτη κατοικία. 

Στο 93% των περιπτώσεων τα συγκεκριμένα δάνεια δεν θα επιτρέπεται να πωληθούν σε μη τραπεζικά ιδρύματα μέχρι τις αρχές του 2018. Υπογραμμίζω ότι η εξαίρεση από την πώληση αφορά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως κατηγορίας. Δηλαδή δεν θα είναι μόνο στεγαστικά δάνεια, αλλά και καταναλωτικά, επισκευαστικά και κυρίως δάνεια ελευθέρων επαγγελματιών και μικροεμπόρων και άλλων κατηγοριών, οι οποίοι έχουν πάρει το εμπορικό τους δάνειο με εγγύηση την πρώτη κατοικία.

Ακόμα σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη κατηγορία πετύχαμε πριν από τη μεταβίβασή των μην εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες να πρέπει και είναι αναγκαία προϋπόθεση να έχουν κάνει πρόσφατη εμπεριστατωμένη  και ουσιαστική πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες, ενώ οφείλουν να επιδεικνύουν αυξημένη ευαισθησία για τις ευπαθείς ομάδες και την προστασία του καταναλωτή. Κάθε νέος εκδοχέας απαιτήσεων, ο οποίος θα πάρει αυτά τα δάνεια, οφείλει εκ νέου από την αρχή να ξεκινήσει τη διαδικασία επίλυσης απαιτήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας με τις πρόνοιες που αυτή έχει.

Υπάρχει ειδική πρόνοια για τις τραπεζικές συμβάσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο στα πράσινα δάνεια, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης δε θα μπορεί να αυξήσει το περιθώριο επιτοκίου, που τέθηκε από κάποιους ομιλητές,  πάνω από το επίπεδο που ήταν στην ημερομηνία της μεταβίβασης.

Ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών ισχύει πλήρως και ταυτόχρονα δημιουργούμε τους παρακάτω θεσμούς υποστήριξης των δανειοληπτών.

Πρώτον, την ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, που θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο επανεργοποιείται με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Δεύτερον, το δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών με 30 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Τρίτον, ενισχύονται τα δικαστήρια προκειμένου να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Τέταρτον, ενεργοποιείται το επάγγελμα των διαχειριστών αφερεγγυότητας κάτω από ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, που θα συνδράμουν και θα μεσολαβούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος υπερχρέωσης.

Πέμπτο, σύντομα θα δημιουργηθεί φορέας πιστοποίησης φερεγγυότητας, που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αντικειμενική πιστοληπτική αξιολόγηση και την πρόσβαση σε νέο δανεισμό. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις που ανέφερα συνθέτουν ένα πλέγμα που διασφαλίζει τη θέση των ασθενέστερων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: