Καταφέραμε να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τους χαμηλοσυνταξιούχους δήλωσε στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία των χαμηλών εισοδημάτων.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συζητήθηκε επί 5 ολόκληρους μήνες και η κυβέρνηση άκουσε τις προτάσεις, τις αγωνίες και τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων, ενώ προέβη σε διορθώσεις στο μέτρο του δυνατού.
«Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιτυγχάνουμε, την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων μέσω της καθιέρωσης της εθνικής σύνταξης, ενώ προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης».
Για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζόμενων, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού.
«Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή ελάφρυνση». Ειδικότερα, το 92% των ελεύθερων επαγγελματιών -που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- θα πληρώσει μικρότερο φόρο. Όπως επίσης και το 71% των φορολογουμένων με μικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς.
Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Ενδεικτικό παράδειγμα η επίθεση εναντίον του ΠτΔ για μια δήλωση του κάτι που συνιστά «πολιτικό και θεσμικό ατόπημα ολκής».
«Η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει πιστά τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά. Άγεται και φέρεται καθ΄ υπόδειξη της διαπλοκής» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια και είναι υπόδικοι, ενώ την ίδια ώρα οι επίσημοι φορείς της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχουν πάθει ένα ιδιότυπο Σύνδρομο της Στοκχόλμης».
Αντιπαρήλθε τους μύθους που κατά καιρούς εκτοξεύονται από τη πλευρά της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής:
Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.
Μύθος Δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά». Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από το στόχο του 2014. Αλήθεια ποιο «success story» θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 18 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;
Μύθος Τρίτος: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό. Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε
Μύθος Τέταρτος: Η ΝΔ ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο. Τελικά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β' εξάμηνο του 2016.
Το 2015 για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις.
Τέλος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη στήριξη του κόσμου και «συμπαγείς σα μια γροθιά, θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές». «Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι, πιο έμπειροι και δυνατοί και γι αυτό θα τα καταφέρουμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου