Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων τις τελευταίες ημέρες γύρω από την κρίση του προσφυγικού, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ. Γερμανικά δημοσιεύματα με θετικές αναφορές για τη χώρα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το αυτο-καταστροφικό ντόμινο επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσουν στην ΕΕ οι μονομερείς ενέργειες κρατών-μελών της και η έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής στάσης στην αντιμετώπιση του διεθνούς ζητήματος.


Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους, που σημείωσε ο διευθυντής της καγκελαρίας Πίτερ Αλτεμαϊερ, επικεντρώνουν τα γερμανικά ΜΜΕ. "Ο Altmaier θέλει ευρωπαϊκή υποστήριξη για την Ελλάδα», είναι τίτλος στη Welt, όπου αναφέρεται στο αίτημα του για κοινή στήριξη της Ελλάδας από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα το να βρισκόμαστε σε ανοικτή διαμάχη», δήλωσε στο ARD αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει από την απόφαση για κλείσιμο των συνόρων από τα βαλκανικά κράτη σε συνεννόηση με την Αυστρία. Είναι σημαντικό είναι να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατόν καταλύματα για τους πρόσφυγες στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ομοίως, το περιοδικό Stern αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής Καγκελαρίας με τις οποίες ζήτησε κατηγορηματικά οι Ευρωπαίοι εταίροι να υποστηρίξουν από κοινού την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση

"Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να βουλιάξει στην προσφυγική κρίση. Το SPD προειδοποιεί τα κράτη της ΕΕ για τις δραματικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης με το να την φορτωθεί μόνο η Ελλάδα", αναφέρει το Focus. Το οποίο παραπέμπει σε δήλωση του επικεφαλής του της Κ.Ο. SPD Thomas Oppermann πως "αν 11 εκατ. Έλληνες εκπροσωπώντας 500 εκατ. Ευρωπαίους ήθελαν να λύσουν την κρίση, αυτό είναι μια μετάθεση στους ασθενέστερους".

Επιπλέον, σημειώνει τη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος Sigmar Gabriel ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα «βούλιαγμα» της Ελλάδας. Ο ίδιος επισήμανε ότι από τα 28 κράτη τα 23 δεν υποδέχονται ούτε έναν πρόσφυγα. "Η κατασκευή συρματοπλεγμάτων φέρνει μόνο μια μικρή αποφόρτιση στην Ευρώπη, καθώς οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν άλλο δρόμο."Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση: «Το σχέδιο Β είναι χάλια, επειδή δεν λειτουργεί», σημείωσε ο ίδιος.

«Απελπισία στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου κεντρικού άρθρου της Welt, το οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της ροής προσφύγων. "Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ κλείνει τα σύνορά. Την προηγούμενη εβδομάδα οι διακινητές έφεραν στα ελληνικά νησιά περί τους 12.000 πρόσφυγες. Και η κατάσταση κλιμακώνεται. Εκατοντάδες πρόσφυγες έφυγαν από τα κέντρα φιλοξενίας και ξεκίνησαν περπατώντας προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Οι διακινητές υπόσχονται νέες διαδρομές μέσω της Αλβανίας ή θέσεις σε κοντέινερ για την Ιταλία, και ζητούν 2.500-3.000 Ευρώ για τις υπηρεσίες τους.

Πολύ σοβαρό λάθος χαρακτηρίζει τη "συνάντηση των βαλκανικών χωρών χωρίς την παρουσία της Ελλάδας" η Welt καθώς "κανείς δεν είναι σε θέση να λύσει την προσφυγική κρίση χωρίς τη βοήθεια της Αθήνας". Μεταξύ άλλων τονίζει ότι οι καταυλισμοί προσφύγων επί ελληνικού εδάφους είναι κορεσμένοι, και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από μερικές εβδομάδες, καθώς τότε οι πρόσφυγες θα δράσουν "με το θάρρος που θα τους δώσει η δύναμη της απόγνωσης και δεν θα μπορεί να βοηθήσει καμία παρηγοριά".

«Αυτό που μηχανεύτηκαν οι χώρες των Βαλκανίων με την Αυστρία επιτρέπει στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο να ακολουθήσει την πολιτική μιζέρια - τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν φυσικά να κατανείμουν 160000 πρόσφυγες από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, αλλά δεν τήρησαν τίποτα απ' όλα αυτά", αναφέρεται στο Focus.

Επιπλέον, η FAZ φιλοξενεί ρεπορτάζ του Michael Martens με τον τίτλο "Ιατρός", το οποίο αναφέρεται στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τις επανειλημμένες επισημάνσεις του ότι είναι παράνομη η απώθηση των σκαφών των προσφύγων ή το να εγκαταλείπονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη στη θάλασσα. Υπενθυμίζει ότι ο κ. Μουζάλας προέτρεψε συγκεκριμένους Ευρωπαίους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο κι ότι τότε θα μπορούσαν να "σφράγιζαν" τα θαλάσσια σύνορά τους, πως: "Όποιος θέλει κάτι τέτοιο, να το πει".

(Μετάφραση εφημερίδας ΑΥΓΗ)