Προθεσμία έως
και τις 7 Μαρτίου

Ο Τ. ΠΙΤΕΛΑ ΕΣΤΕΙΛΕ «ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ» ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ ΚΑΙ ΟΣΑ ΚΡΑΤΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. «ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ Η ΠΟΛΩΝΙΑ, Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ, Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ, Η ΤΣΕΧΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», ΕΞΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ


«Οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» τόνισε ο Α. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα, μετά από τη συνάντησή τους.

"Οι πρόσφυγες βλέπουν μία Ευρώπη σε νευρική κρίση, που κλείνει σύνορα, μία μισαλλόδοξη ρητορεία από ακροδεξιές δυνάμεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει".

Στη συνέχεια χαρακτήρισε αναγκαία τη συσπείρωση των «προοδευτικών δυνάμεων» καθώς θεώρησε "ότι ο λόγος που η ακροδεξιά ρητορεία βρίσκει έδαφος είναι οι πολιτικές λιτότητας". «Χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να αλλάξουν οι συσχετισμοί», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τριπλή κρίση σε οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια και σημείωσε "σήμερα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σε Αριστερά και Δεξιά".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του είπε χαρακτηριστικά "ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις ούτε να σταματά μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις".

Επανέλαβε ότι "η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο λαός ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δίνοντας από το υστέρημα προκειμένου να συμπεριφερθεί με ανθρωπιά σε κατατρεγμένους".

«Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών δεν μπορεί να αφορά μόνο τις χώρες υποδοχής και προορισμού» σημείωσε.

Υπογράμμισε την ανάγκη για μία δεσμευτική απόφαση για τον αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

«Είναι το μόνο απολύτως λογικό και δίκαιο που πρέπει να αποφασίσει η Ενωση αν θέλει να είναι Ένωση» τόνισε επιγραμματικά.

«Θεωρώ αδιανόητο χώρες που δεν έχουν δεχτεί να πάρουν ούτε έναν πρόσφυγα να έχουν την άνεση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα» ανέφερε ο Α. Τσίπρας.


Κάλεσε ως τις 7 Μαρτίου να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτή τη θέση όλες οι χώρες και οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

«Θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε την ίδια συμπεριφορά. Κυρίως θα διεκδικήσουμε να μοιραστούμε όλα τα κράτη μέλη την ευθύνη σε μία κρίση που μας υπερβαίνει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μαζί αν συνεχίσουμε ο καθένας να τα βγάζει πέρα μόνος του στη χώρα του» υπογράμμισε.

Πιτέλα: Δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα


Ο Τζιάνι Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της χώρας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό και συμφώνησε ότι οι πολίτες της Μυτιλήνης αξίζουν το βραβείο Νόμπελ. «Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε και καθόρισε τρεις αρχές, οι οποίες, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους:
Την αρχή της αλληλεγγύης, τον καταμερισμό του βάρους και των υποχρεώσεων και τον σεβασμό των κανόνων.

Ο Τ. Πιτέλα έστειλε «ενδεχομένως το τελευταίο» μήνυμα στους επικεφαλής των χωρών Βίσεγκραντ και όσα κράτη υιοθέτησαν διαφορετικές απόψεις από αυτές της Ε.Ε. «Χαιρόμαστε που η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Τσεχία βρίσκονται στην Ε.Ε., αλλά δεν είναι δυνατόν οι κανόνες να ισχύουν μόνο για μερικά μέλη αυτής της οικογένειας. Αλλιώς δεν υπάρχει οικογένεια», εξήγησε και ζήτησε να εφαρμόσουν όλοι τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.

Αναφέρθηκε στην πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης και υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα» οι πρόσφυγες.

Αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόγραμμα εκτιμώντας "ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση πριν από το καθολικό Πάσχα" ενώ κάλεσε το ΔΝΤ «να μην παρεμποδίσει τα πράγματα». Πρόσθεσε ότι μετά από την αξιολόγηση θα μπορούμε να μιλήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναφερόμενος στα σενάρια προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε ότι «αυτό δεν ζητήθηκε και δεν είναι δική μου δουλειά να το αποφασίσω» αλλά «βρίσκομαι εδώ για να πω στον Αλέξη και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συνεργαστούμε»

Ο κ. Πιτέλα αναφέρθηκε και στο μέλλον των προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά καταβάλλουν προσπάθειες προς όφελος της χώρας, όπως και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Πηγή: avgi.gr