ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ν. Κοτζιάς: Δεν είναι δυνατόν να ανατρέπονται αποφάσεις



Ν. Κοτζιάς: Δεν είναι δυνατόν αποφάσεις της ΕΕ να ανατρέπονται από αστυνομικούς διευθυντές 2-3 χωρών

Από αστυνομικούς διευθυντές 2-3 χωρών, λέει ο υπ.Εξ. σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ

Σφοδρή κριτική στη στάση ορισμένων κρατών-μελών απέναντι στο προσφυγικό, με αφορμή και την πρόσφατη σύνοδο βαλκανικών χωρών στην Αυστρία, στην οποία η Ελλάδα δεν κλήθηκε να παραστεί, άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, μετά το τέλος της 3ης Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης της Ομάδας των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου.


Οι δηλώσεις του υπουργού

"Στην τρίτη συνάντηση των κρατών μελών του Med Group (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος) υπήρξε μια ομόθυμη τοποθέτηση υπέρ των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα και υπήρξε σαφής κριτική σε όλους αυτούς που αναζητούν ατομικές λύσεις σε βάρος άλλων κρατών μελών. Υπογραμμίστηκε ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με την αναζήτηση και πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και με τον σεβασμό στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, πράγμα που τόνισα στη Σύνοδο. Δεν είναι δυνατόν ομόφωνα ληφθείσες αποφάσεις από τους εκλεγμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ να ανατρέπονται από δύο τρία κράτη μέλη της ΕΕ επικαλούμενα αποφάσεις αστυνομικών διευθυντών.

Πέρα από το προσφυγικό, γεννιέται και ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Είναι δυνατόν να μας ζητούν να πειθαρχήσουμε σε γραφειοκρατικές δομές για ζητήματα για τα οποία έχουν ληφθεί πριν από μερικές μέρες αποφάσεις από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κοινωνιών των κρατών μελών της ΕΕ; Σαφώς το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή".


Ο ΟΗΕ καταγγέλει τις χώρες του Βίζεγκραντ


Τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων  κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. 

Παράλληλα, προανήγγειλε σύνοδο για τη μετανάστευση στις 19 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ απηύθυνε έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά".

Ο Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η σύμβαση αυτή επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Όμως απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».

Ο κ. Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «κι ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,6 εκ. πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο» και γνωστοποιεί ότι θα διεξαχθεί σύνοδος για τη μετανάστευση την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: