Φωτιά ξέσπασε στις δέκα και μισή το βράδυ του Σαββάτου στα μαγειρεία του στρατοπέδου 501 Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, το οποίο προορίζεται για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Στο σημείο έφθασαν άμεσα δύο πυροσβεστικά οχήματα και πέντε άντρες και που έσβησαν τη φωτιά.



Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η φωτιά δεν ήταν εκτεταμένη και στην περιοχή δεν υπάρχουν επικίνδυνα υλικά που θα μπορούσαν να την αναζωπυρώσουν.

Δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στα Γιαννιτσά, αυτήν τη φορά στο πρώην στρατόπεδο Καψάλη, σε κτίσμα εντός του χώρου.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Παρασκευής και μετά την ολοκλήρωση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, πολίτες στο Δήμο Πέλλας συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Φιλιππάκου για να διαδηλώσουν την ενάντια στους πρόσφυγες και την φιλοξενία τους. Κάποιοι απειλούσαν ακόμη και με κατάληψη του χώρου ώστε να το εμποδίσουν να συμβεί. Τις κινήσεις εναντίωσης στους πρόσφυγες στηρίζει το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής το οποίο έχει βγάλει και σχετικές ανακοινώσεις.

«Δεν θέλουμε ακρότητες. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο οποίος υπενθύμισε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταβεί στην Αθήνα για επαφές με τους αρμόδιους, αντιπροσωπεία του Δήμου, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, τους βουλευτές της περιοχής και εκπροσώπους της Περιφέρειας.

«Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε ξενοφοβικοί. Θα δεχόμασταν να φιλοξενήσουμε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αρκεί να έμπαιναν όσοι έχουν την ευθύνη των χειρισμών στο προσφυγικό σε μια διαδικασία συζήτησης μαζί μας», είπε.

Προσέθεσε ότι το στρατόπεδο Φιλιππάκου -για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία του Κέντρου Μετεγκατάστασης Προσφύγων- βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών, ένας δρόμος χωρίζει την περίμετρό του από 7 σχολεία, ενώ εντός του χώρου του στρατοπέδου βρίσκονται το δημοτικό ωδείο και η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Την Κυριακή κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας του Κέντρου Μετεγκατάστασης.

avgi.gr