Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας των δύο ισχυρότερων κομμάτων μοιάζει επικρατέστερο για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Ιρλανδία μετά τις εκλογές της Παρασκευής.


Σύμφωνα με αναλυτές, το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση ξεχωριστά εντός 10 ημερών τα δύο ισχυρότερα κόμματα της Ιρλανδίας μοιάζει δύσκολο καθώς μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανέναν πολιτικό σχηματισμό.

Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Έντα Κένι "τιμωρήθηκε" στις εκλογές της Παρασκευής από τους ψηφοφόρους που εμφανίζονται εξοργισμένοι για την ανομοιογενή ανάκαμψη της οικονομίας. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ωστόσο, το κόμμα του Κένι, Φίνε Γκαέλ, εκτιμάται ότι θα κερδίσει μόλις 50 έδρες, 30 λιγότερες από όσες χρειάζεται ώστε να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

"Θα χρειαστεί να κοιτάξουμε στο ευρύτερο φάσμα του ιρλανδικού κοινοβουλίου για να δούμε πού μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες για να συζητήσουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης", είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τσάρλι Φλάναγκαν, που προέρχεται από το Φίνε Γκαέλ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE.