ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ως νέος Αινείας στο δρόμο της προσφυγιάς, 33 αιώνες μετά

Πολεμώντας στον Τρωικό Πόλεμο με τον Διομήδη, ο Αινείας σώθηκε μόνο χάρη στην προστασία της μητέρας του Αφροδίτης και του Απόλλωνα, που τον μετέφεραν στην Πέργαμο για ανάρρωση, ενώ στη σύγκρουσή του με τον Αχιλλέα τον έσωσε ο θεός Ποσειδώνας. Ετούτον εδώ τον δυστυχή, που κουβαλά στους ώμους τον πατέρα του, ως σύγχρονος Αινείας, ποιος θα τους σώσει από την ξενοφοβία, προάγγελο των φασιστικών αντιλήψεων, που επικρατούν σταδιακά στην Ευρώπη;


Το σκηνικό επαναλαμβάνεται στα χρόνια μας, αλλά αυτή τη φορά στην... πολιτισμένη Ευρώπη!



Τι κι αν απέχουμε 33 αιώνες από τότε, με τον επικό Αινεία του Τρωικού Πολέμου, που προτίμησε τον πατέρα του Αγχίση, να πάρει στους ώμους του και τους θεούς του στα χέρια του και να φύγει από την πολιορκούμενη Τροία, για να εγκατασταθεί στην ετρούτσκικη Ιταλία, μετά από περιπλάνηση; Το σκηνικό επαναλαμβάνεται στα χρόνια μας, αλλά αυτή τη φορά στην... πολιτισμένη Ευρώπη! Στην Ευρώπη, που το φάντασμα του φασισμού πλανάται της κεφαλής της και απειλή να εγκατασταθεί στις σχέσεις των ανθρώπων, ακόμη και όταν θα έχει ειρηνεύσει ο τόπος της πολύπαθης Συρίας και οι άνθρωποι θα επιστρέφουν από την προσφυγιά!

Πέρασαν 33 αιώνες και η Ιστορία ως ανοικτό βιβλίο θα πρέπει να διδάσκει. Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα του Τρωικού Πολέμου, αλιευμένο από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια el.wikipedia.org/ wiki/Αινείας. 

Διαβάστε το:
 
"Μετά την άλωση και τη λεηλασία της Τροίας, ο Αινείας με μερικούς Τρώες (που έγιναν γνωστοί ως «Αινειάδες») εξακολούθησαν να αμύνονται σε κάποια συνοικία της πόλης, ώσπου οι Αχαιοί τους διεμήνυσαν ότι τους δέχονται «υποσπόνδους», δηλαδή ύστερα από συμφωνία να αποχωρήσουν ανενόχλητοι, με την άδεια να πάρουν ο καθένας τους ό,τι μπορούσε να σηκώσει στα χέρια του από την περιουσία του. 

Και ενώ όλοι οι άλλοι γέμισαν και πήραν σακιά με χρυσάφι, ασήμι, κοσμήματα, χρήματα, κλπ., ο Αινείας σήκωσε στους ώμους του τον γέροντα και ανήμπορο πατέρα του, τον Αγχίση, και τον μετέφερε έξω από την πόλη. Τότε οι Αχαιοί, θαυμάζοντας την πράξη του αυτή, του επέτρεψαν να πάρει ελεύθερα και ό,τι άλλο ήθελε από το σπίτι τους. Αλλά εκείνος και πάλι δεν προτίμησε τίποτα άλλο από τα ιερά ξόανα των θεών και τα οικογενειακά κειμήλια, που τα θεωρούσε ανώτερα από κάθε άλλο θησαυρό. 

Πολλές φορές κινδύνευσε για χάρη των γονέων του και για την ευσέβειά του προς τους θεούς. Μετά από αυτό, οι Αχαιοί του είπαν ότι ήταν διατεθειμένοι να του εκχωρήσουν όποιο μέρος της Τροίας ήθελε για να ζήσει εκεί με απόλυτη ασφάλεια".

Αλλά αυτός για σιγουριά, έφυγε μακριά από τους καταχτητές Αχαιούς, φθάνοντας μετά από περιπέτειες στην Ιταλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: