ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Δ. Αβραμόπουλος: Να αυξηθούν οι νόμιμες διαδρομές

Να αυξηθούν για τους πρόσφυγες οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη, ζητά ο Δ.Αβραμόπουλος
Οευρωπαίος επίτροπος υπερτόνισε ότι «η κρίση των προσφύγων είναι ξεκάθαρα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», κάτι που σημαίνει ότι «χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση» και «καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της».
 

Βέλγος πρωθυπουργός: Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν λιγότερα χρήματα εάν δεν υποδεχτούν πρόσφυγες

 

Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ: Η απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής - Αυστρία κατά Γερμανίας: Αν δεν θέλετε ποσοστώσεις τότε να παίρνετε τους πρόσφυγες απ΄ ευθείας από την Ελλάδα - Βέλγιο: Η Κομισιόν ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα

 
Στην ανάγκη να αυξηθούν οι νόμιμες διαδρομές προς την Ευρώπη και  να ενδυναμωθεί το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την διάρκεια ομιλίας στο Ίδρυμα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου της Πάρμα.

Παράλληλα, ο κ.Αβραμόπουλος, άφησε αιχμές για τη διαχείριση του προσφυγικού λέγοντας πως «κάποιες χώρες μέλη, πέφτουν στο πειρασμό να ακολουθήσουν εθνική προσέγγιση και μη συντονισμένες κινήσεις. Αυτό είναι επιζήμιο και προκαλεί οπισθοδρόμηση».

Την ίδια ώρα, ο ευρωπαίος επίτροπος υπερτόνισε ότι «η κρίση των προσφύγων είναι ξεκάθαρα ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», κάτι που σημαίνει ότι «χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση» και «καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της».

Τέλος σημείωσε πως «ο κοινός μας τελικός στόχος είναι να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της Σένγκεν. Για να γίνει αυτό, όλες οι χώρες μέλη πρέπει να εφαρμόσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
 

Βέλγος πρωθυπουργός: Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν λιγότερα χρήματα εάν δεν υποδεχτούν πρόσφυγες

 

«Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν λιγότερα χρήματα εάν δεν θελήσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες», δηλώνει σε συνέντευξή του στη φλαμανδική εφημερίδα De Standaard o Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι οι χώρες που δεν συνεργάζονται στο προσφυγικό αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να υποστούν κυρώσεις, υπό την μορφή της λήψης λιγότερων κονδυλίων. «Η καθεμιά από τις 28 χώρες έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Στις 7 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια ακόμη σύνοδος κορυφής. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθεί η απάντηση που απαιτείται από τις περιστάσεις. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε», τονίζει ο Σ. Μισέλ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Βέλγος πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να είναι αφελείς και εφόσον είναι έτοιμες να διαθέσουν στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ, τότε κι αυτή πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι μια αποτυχία. Το νομοσχέδιο περί παροχής πρόσβασης των Σύρων προσφύγων στην αγορά εργασίας βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Οι Τούρκοι καταβάλλουν προσπάθειες στον αγώνα εναντίον των δουλεμπόρων και ενισχύουν τους συνοριακούς ελέγχους. Και δεν έχουμε ακόμα καταβάλλει το ποσό των 3 δισ. ευρώ», τονίζει ο Σ. Μισέλ.

Σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών ελέγχων, ο Βέλγος πρωθυπουργός βλέπει πρόοδο. «Επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχτεί την στήριξη των άλλων χωρών και της Επιτροπής για λόγους που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας αλλά ίσως είχαν να κάνουν και με ένα αίσθημα εθνικής περηφάνειας. Τώρα όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της και ολοένα και περισσότερο ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια. Και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι ένα νέο στοιχείο που σίγουρα θα παράγει αποτελέσματα. Και τα 4 από τα 5 hotspots είναι πλέον λειτουργικά, γεγονός που θα βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων».


Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ: Η απευθείας μετεγκατάσταση απο την Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής

 

Την ανάγκη να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία τονίζει σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό τόπο EUObserver, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ.

Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα πρέπει να προσδιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που είναι πρόθυμα τα κράτη-μέλη να δεχθούν.

Επιπρόσθετα, ο Σ.Γενέλ, σημειώνει πως τίθενται ζητήματα επιλογής, καθώς το σχέδιο «θα αφορά σε πρόσφυγες από τους καταυλισμούς ή εκτός αυτών; Έχουμε περίπου 270.000 πρόσφυγες σε καταυλισμούς και 2,4 εκατ. διάσπαρτους στη χώρα. Πώς θα γίνει η επιλογή; Θα έχουν προτεραιότητα οι οικογένειες όσων βρίσκονται ήδη στην ΕΕ;».

Τέλος, ο Τούρκος πρέσβης σημειώνει πως η μείωση των διελεύσεων προς την Ευρώπη δεν οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες - σχετίζεται άμεσα με την έναρξη της διαδικασίας επανεγκαταστάσεων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. «Αν οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι μπορούν μετακινηθούν προς την ΕΕ σε τακτική βάση, έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη δύσκολη διαδρομή, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των αριθμών όσων περνούν προς την Ελλάδα».

Αυστρία κατά Γερμανίας: Αν δεν θέλετε ποσοστώσεις τότε να παίρνετε τους πρόσφυγες απ΄ ευθείας από την Ελλάδα

 

Εάν η Γερμανία νομίζει πως δεν υπάρχουν ανώτερα όρια, τότε θα πρέπει να φέρνει απευθείας από την Ελλάδα τους πρόσφυγες στη Γερμανία, τονίζει σε δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην Ά. Μέρκελ.
Μπορεί η Γερμανία να μην έχει θεσπίσει τυπικά κάποια ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο εδώ και μήνες εφαρμόζει ημερήσιες ποσοστώσεις και επωφελείται αυτή τη στιγμή μαζικά από τα μέτρα συνοριακών ελέγχων της Αυστρίας και των κρατών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων.

Την ίδια ώρα η Αυστρία, με αυτές τις γερμανικές ποσοστώσεις γίνεται «η ζώνη αναμονής αιτούντων άσυλο για ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει ο προσκείμενος στο Λαϊκό Κόμμα, υπουργός Άμυνας της Αυστρίας.

Η Γερμανία θέλει προφανώς να ανοίξει πάλι τη Διαδρομή των Βαλκανίων, κάτι που θα καθιστούσε την Αυστρία, ζώνη αναμονής για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αυτό «η Αυστρία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το αποδεχθεί», προσθέτει.

 Κατά την άποψή του, μία ευρωπαϊκή λύση δεν σημαίνει πως θα ανοίξει η Διαδρομή των Βαλκανίων και οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Μία ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει ο ίδιος, σημαίνει καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση των προσφύγων, από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ντόσκοτσιλ επισημαίνει πως η Αυστρία υποδέχθηκε μέσα στον περασμένο χρόνο 90.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός που, όπως τονίζει, είναι μεγαλύτερος κατά κεφαλή από εκείνον στη Γερμανία, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν γίνει δεκτές συνολικά 217.000 αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και των 90.000 του 2015. Αυτό δείχνει πως η Αυστρία σηκώνει το βάρος για την Ευρώπη, όπως επίσης και για τη Γερμανία, σημειώνει ο Αυστριακός πολιτικός.


Βέλγιο: Η Κομισιόν ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού Τύπου βρίσκεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.

Ενός σχεδίου που θα εγκριθεί μεθαύριο και που σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό αναφέρεται ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο «Σχέδιο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα ετοιμάζει η Επιτροπή». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων εξαιτίας του σταδιακού κλεισίματος των συνόρων, περιγράφει εξάλλου ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Tijd υπό τον αιχμηρό τίτλο «Αθήνα, το αποχετευτικό φρεάτιο της προσφυγικής κρίσης» και υπότιτλο «Από χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα γίνεται πλέον καταληκτικός σταθμός γι' αυτούς».
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες να φτάσουν τους 200.000 μέχρι το καλοκαίρι επισημαίνει τέλος και η De Morgen σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει το καμπανάκι του συναγερμού για τους πρόσφυγες».






Δεν υπάρχουν σχόλια: