ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Κ. Μάρκου: Πολλά περιθώρια αλλαγών και παρεμβάσεων

«Την Παρασκευή ξεκινάει η αξιολόγηση με μια ιεράρχηση που έχει ως προτεραιότητα τα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου, μετά τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όλης της χώρας, τρίτη Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μετά η υπόλοιπη χώρα. Το πολύ σε έναν μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, σε κάποια νοσοκομεία φυσικά πολύ νωρίτερα», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ. (Στη φωτογραφία το Πανεπιστημιακό νοσοκομείου Ρίου).

 

Συνέντευξη για την Υγεία «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» (stokokkino.gr) του καθηγητή Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Πατρών




Για τους πρώτους στόχους του από τη θέση του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» (stokokkino.gr) ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Μάρκου.

Παράλληλα ο κ. Μάρκου, που πριν λίγες ημέρες εξελέγη πρόεδρο του ΚΕΣΥ, αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής των νέων Διοικήσεων των Νοσοκομείων η οποία, ουσιαστικά, ξεκινά την Παρασκευή μετά το ξεκαθάρισμα των περίπου 1.500 αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Όπως εξήγησε ο κ. Μάρκου το ΚΕΔΥ είναι  ένα γνωμοδοτικό όργανο το οποίο έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εκπαιδευτικές διαδικασίες των λειτουργών της υγείας καθώς και με τη διαχείριση ειδικών καταστάσεων που αφορούν θεραπείες και εξετάσεις που χρειάζονται την επιστημονική άποψη προς το Υπουργείο Υγεία ώστε να λαμβάνει τις αποφάσεις που πρέπει.

«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια. Πρέπει να γίνουν δραματικές αλλαγές και η αναγκαιότητά τους προκύπτει αφενός μεν από το γεγονός ότι έχει ωριμάσει ο χρόνος για να γίνουν, αφού αρκετά από τα υπάρχοντα είναι ήδη ανεπίκαιρα, και αφετέρου είναι και θέμα πολιτικών αποφάσεων για να γίνουν αυτές οι αλλαγές ειδικά στο κομμάτι της εκπαίδευσης των γιατρών».

Όπως τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΚΕΣυ σε αυτό το επίπεδο υπάρχει ένα καθεστώς δεκαετιών, όμως η συσσώρευση του χρόνου και η εξέλιξη η οποία, σε αυτά τα θέματα, ήταν τελείως άναρχη και πελατειακή, έχει δημιουργήσει παραμορφωτικές καταστάσεις οι οποίες αυτή την στιγμή έχουν φθάσει, μαζί με άλλα πράγματα, το ΕΣΥ σε αδιέξοδο.

«Μια σημαντική μάχιμη μονάδα του ΕΣΥ είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί. Σήμερα είναι κατανεμημένοι τελείως άναρχα χωρίς να έχουν αξιολογηθεί τα κέντρα που τους δίνουν την ειδικότητα. Το κέντρο ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες ή είχε αξιολογηθεί ότι μπορεί να δώσει την ειδικότητα πριν πολλά χρόνια και από τότε έχουν αλλάξει τόσα πράγματα που τώρα δεν μπορεί;», διερωτήθηκε ο κ. Μάρκου και συμπλήρωσε:

«Το δεύτερο είναι ότι κάποιοι ήθελαν να έχουν έναν ειδικευόμενο που τον έβλεπαν, με κάθε ειλικρίνεια, ως μια φτηνή εργατική δύναμη να του «τρέχει» τις δουλειές στην κλινική αλλά χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι θα μάθει αυτός ο άνθρωπος. Παράλληλα πρέπει η κατανομή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. 

Για παράδειγμα οι ενδοκρινολόγοι. Βγαίνουν κάθε χρόνο στην χώρα 110, πόσους μπορεί να αντέξει του Σύστημα; Από την άλλη δεν βγαίνουν γενικοί γιατροί που είναι οι απαραίτητοι για να στελεχώσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που αυτή την στιγμή η πολιτεία έχει αξιολογήσει ως πρώτη γραμμή. Εμείς στοχεύουμε στο ανακατανείμουμε  και ποσοτικά και ποιοτικά το σύστημα. Στα Πανεπιστήμια για παράδειγμα, θα λάβουμε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των Ιατρικών Σχολών που αναφέρουν πόσες θέσεις νέων γιατρών μπορούν να εκπαιδεύσουν και ποτέ η πολιτεία δεν το έλαβε υπόψη της. Θα είναι στενή η συνεργασία".

Παραδέχθηκε παράλληλα ότι η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει και την θέληση-μεράκι των φοιτητών, κάτι που μάλιστα χαρακτήρισε ως προϋπόθεση επιτυχίας. «Εκείνο όμως που ο κάθε νέος επιστήμονας πρέπει να ξέρει είναι η πραγματική κατάσταση που θα βρει μπροστά του στην όποια ειδικότητα επιλέξει. Αν δηλαδή στο Δημόσιο Τομέα μπορεί να απορροφηθείς ή αν στο ιδιωτικό τομέα υπάρχει προοπτική. Να μπορούν δηλαδή να κάνουν, την όποια επιλογή, με βάση τις προτεραιότητές τους.
   
Για τους νοσηλευτές επίσης, επισήμανε ότι  είναι μεγάλες οι δυνατότητες παρέμβασης από το ΚΕΣΥ. «Εκεί πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής: Ο πρέπει να έχει μια αναβάθμιση του ρόλου του και αναβάθμιση ευθύνης. Έχουμε μια στρεβλή νοοτροπία αναβάθμιση αλλά χωρίς ευθύνες του κοινού ρόλου του νοσηλευτή. Π.χ. σε πολλές χώρες τον τοκετό τον κάνουν οι νοσηλευτές.

Τέλος για την  θεσμική εκπροσώπηση του ΚΕΣΥ στην πενταμελή επιτροπή που θα κάνει τις κρίσεις για την επιλογή των διοικήσεων των Νοσοκομείων τόνισε: 

«Την Παρασκευή ξεκινάει η αξιολόγηση με μια ιεράρχηση που έχει ως προτεραιότητα τα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου, μετά τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία όλης της χώρας, τρίτη Αθήνα-Θεσσαλονίκη και μετά η υπόλοιπη χώρα. Το πολύ σε έναν μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, σε κάποια νοσοκομεία φυσικά πολύ νωρίτερα», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: