Εκτός από τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και για τα κόκκινα δάνεια της πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί και μετά την προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου η προστασία των εν λόγω δανείων από την πώλησή τους σε funds. Το θέμα αυτό θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκινά αύριο ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών. Σημειώνεται πως «κόκκινη γραμμή" για την ελληνική πλευρά, αποτελεί η εξαίρεση πώλησης σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξαίρεση αυτή δεν αποκλείεται να γίνει με βάση ένα πλέγμα κριτηρίων, κάτι που αποτελεί και αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.
 

Πώς η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να φέρει deals

Στο μεταξύ, περισσότερες από 800 ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν σήμερα συνεργάτες στη Γερμανία. Αυτό που επιδιώκουν είναι να παράγουν για λογαριασμό γερμανικών επιχειρήσεων, για τον απλό λόγο ότι διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα.

Μπορεί η συγκεκριμένη προσπάθεια να μην έχει στεφθεί με επιτυχία, ωστόσο πίσω από τις 800 αυτές επιχειρήσεις που έχουν στραφεί στη Γερμανία, και εκατοντάδες άλλες που είναι στην ίδια κατάσταση, αποτυπώνεται η πραγματικότητα την οποία βιώνει σήμερα ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, η οποία βρίσκεται εν υπνώσει λόγω ελεύθερης πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος κινδυνεύει να μπει σε αχρηστία, αν δεν αυξηθούν οι παραγγελίες και απουσία κεφαλαίων που δυσχεραίνουν την επιβίωσή τους.

Οπότε, εκτός από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αναβίωση επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, υπάρχει και μια κρίσιμη μάζα ελληνικών εταιρειών οι οποίες είναι ορατές από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αλλά και εγχώριους επενδυτές και οι οποίες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της στρατηγικής της συνεργασίας με το επενδυτικό σχήμα Bain Capital - Bartons μέσω του ευρωπαϊκού του βραχίονα της Sankaty. Αν και ακόμη το συγκεκριμένο deal δεν έχει κλείσει, οπότε δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειές του, πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο fund έχει καταλήξει σε μια win win συμφωνία για τους νέους επενδυτές, τους παλαιούς μετόχους και τις πιστώτριες τράπεζες της ΜΕΒΓΑΛ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει αναδιάρθρωση δανεισμού, μέσω επιμήκυνσης αυτού και μείωσης του επιτοκίου αλλά και ένεση ρευστότητας στην επιχείρηση. Κάτι αντίστοιχο προβλέπει και το deal της METRO με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος. 

Μπορεί η Βερόπουλος να μην είναι βιομηχανία, ωστόσο το deal διάσωσής της από την οικογένεια Παντελιάδη αποσυμπίεσε κάπως το πρόβλημα ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί στους προμηθευτές τής Βερόπουλος, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις - βιομηχανίες. Κάτι αντίστοιχο αναμένουν και οι προμηθευτές μιας ακόμη μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Πληροφορίες της "Α" αναφέρουν πως οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της αλυσίδας είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αναμένεται ένεση ρευστότητας και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της.

Οι κινήσεις αυτές σίγουρα είναι λίγες για τον όγκο των ελληνικών επιχειρήσεων που βρίσκονται κοντά στο "κόκκινο" και σίγουρα δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν την αποεπένδυση που έχει προκαλέσει στη χώρα η κρίση εκτιμάται στα 81 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010-2017- ούτε να καλύψουν τα 100 δις. ευρώ επιπλέον επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα έως το 2022, δίνουν όμως την τάση των επικείμενων deals.

Με βάση άλλωστε έρευνα της ΕΥ, το 47% των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι σκοπεύει να επιδιώξει ενεργά εξαγορές, ποσοστό υψηλότερο από το αντίστοιχο για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ 66% των ερωτηθέντων εξετάζει εξαγορές εκτός συνόρων αλλά και εκτός της ευρύτερης περιοχής. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για στοχευμένες εξαγορές, συμπληρωματικές των σημερινών τους δραστηριοτήτων και σχετικά μικρού μεγέθους.

Αλεξάνδρα Γκίτση-avgi.gr