Τέλος στην πολυήμερη ταλαιπωρία των αυτοκινητιστών στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των αγροτών στον Προμαχώνα, Στ. Λίτος «εδώ και πέντε λεπτά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε». Υπενθύμισε δε πως «από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου έχουμε ανοιχτά, αλλά η κυκλοφορία δεν διεξαγόταν λόγω του αντιμπλόκου που έστησαν Βούλγαροι αυτοκινητιστές στα Κούλατα».

Στις 4 το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στο τελωνείο της Εξοχής. Στις 6 προγραμματίζεται γενική συνέλευση στο μπλόκο προκειμένου οι αγρότες να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ν. Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ θα είναι η επιτήρηση

Η βασική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα είναι η επιτήρηση, ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Το ΝΑΤΟ θα έχει αποστολή την επιτήρηση και την παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών και από 'κει και πέρα θα ειδοποιεί την Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι», δηλώνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει δε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης και ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks).

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, τα hotspots στα νησιά και τους καταυλισμούς στον ηπειρωτικό χώρο.

Απαγορεύει η ΠΓΔΜ τη διέλευση Αφγανών προσφύγων

Κανένας Αφγανός δεν περνάει από τις 11 το πρωί από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγορεύουν πλέον τη διέλευσή τους. Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους πρόσφυγες οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση - Σύρους και Ιρακινούς - είναι εξαιρετικά αργή καθώς περνούν περίπου 100 άτομα ανά ώρα. Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Μαρί Ελισαμπέτ Ινγκρές εκφράζει την έντονη ανησυχία της οργάνωσης "εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που εφαρμόζονται από σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν". "Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν περίπου το 30 % των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς έχουν πραγματικά οδυνηρές ιστορίες με απειλές, διώξεις και θάνατο, οι οποίες τους ανάγκασαν να διαφύγουν από την πατρίδα τους. 

Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των εξαιρετικά ευάλωτων αυτών ανθρώπων είναι ήδη ανεπαρκής, χωρίς κανένα σαφές σχέδιο ανταπόκρισης. Είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση έχει ληφθεί με ελάχιστη ή χωρίς καμία προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τώρα πλέον που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα τρόπο για να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ασαφές πού θα πάνε και σε ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση" δηλώνει η Ινγκρές.

Στο μεταξύ, περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς οι αρχές της Σερβίας από χθες δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες αφγανικής εθνικότητας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εξηγήσεις για ποιο λόγο οι σερβικές αρχές δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι, μετά τους Σύρους είναι οι πλέον πολυάριθμοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι διελεύσεις από τις χώρες κατά μήκος του λεγόμενου "βαλκανικού διαδρόμου" επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Γ. Μπουτάρης: Ξενοφοβικές οι αντιδράσεις για το κέντρο


Την άποψη πως έχουν ξεπεράσει τα όρια οι αντιδράσεις κατοίκων για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Νομίζω ότι αυτό ξεπερνάει τα όρια. Δηλαδή το έχω πει επανειλημμένα, οι πρόσφυγες όποιοι και αν είναι αυτοί δεν τρώνε ανθρώπους. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις οι οποίες είναι ξενοφοβικές, λες και θα μας χαλάσουν την κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να τους φροντίσουμε, να τους περιθάλψουμε και να τους δώσουμε μια δυνατότητα να στήσουν πάλι τη ζωή τους», απάντησε ο Γ. Μπουτάρης σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα Διαβατά.

Ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχουν χώροι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων και υπογράμμισε: «Εγώ έκανα μια πρόταση για την Αποθήκη 9. Εξ όσων μαθαίνω κρίθηκε ότι δεν είναι κατάλληλη, αλλά προκρίνονται άλλοι χώροι μέσα στο λιμάνι. Με τον πόλεμο του Κοσόβου το μισό λιμάνι ήταν στρατιωτικοί καταυλισμοί. Δεν μπορούν να μας λένε τώρα ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στην κρουαζιέρα. Ποια κρουαζιέρα; Τριανταπέντε κρουαζιερόπλοια τον χρόνο έρχονται. Αυτά είναι που θα μας τυραννήσουν, δηλαδή; Είναι δυσάρεστο να αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά έκτακτο γεγονός, όπως είναι αυτό των προσφύγων, λες και έρχονται εγκληματίες».