Εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας την Τουρκία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη σχετική συμφωνία.


«Έστειλα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον καλώ να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Καμμένος και διευκρίνισε πως ζητεί να υπάρξει νατοϊκή δύναμη ανατολικά των ελληνικών νησιών.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν τα νατοϊκά πλοία. «Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθεσινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, η Άγκυρα μπλοκάρει τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, μη αποδεχόμενη την επιστροφή των μεταναστών και προσφύγων στο έδαφός της.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί προβάλλει αντιρρήσεις η Τουρκία.  

Η Όλγα Γεροβασίλη για το προσφυγικό
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι κατά κοινή ομολογία εξαιρετικά σύνθετη.  Ακόμα και αυτά που συμφωνήθηκαν από κοινού στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο δηλαδή αρχηγών κρατών, σήμερα φαίνεται ότι αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών μελών ή και μη μελών της ΕΕ. 

Η Αυστρία συγκάλεσε χθες σύσκεψη των αρχηγών  της αστυνομίας των κρατών που διασχίζονται από μεταναστευτικές ροές, και στην οποία δεν προσκλήθηκαν, παρά τον ιδιαίτερο ρόλο τους στο μεταναστευτικό, ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερμανία. Με συμμετοχή των ίδιων χωρών συγκαλείται αύριο συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η Ελλάδα προέβη χθες σε διάβημα προς την Αυστρία για την μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες αυτές.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ολλανδική προεδρία της ΕΕ για τις εξελίξεις αυτές. Επισημαίνουμε ότι η πρακτική των χωρών μελών της ΕΕ, και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όπως το Προσφυγικό, είναι πολιτικά αλλά και νομικά ανεπίτρεπτο να έρχεται σε αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ένωσης. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για την διευθέτηση του ζητήματος. 

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς υπάρχουν ζητήματα με τα οποία δε συμφωνεί η Τουρκία. Οι αντιρρήσεις προβάλλονται στις συζητήσεις για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου ενώ στην σύνοδο των Υπουργών Άμυνας που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είχε συμφωνήσει. Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Ευελπιστούμε ότι οι συζητήσεις για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει εξαιτίας των αυξημένων προσφυγικών ροών, όσο δύσκολη και αν είναι.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών, δεν έχει καμία σχέση με κλείσιμό των συνόρων, ούτε με οποιονδήποτε περιορισμό  στην είσοδο ή έξοδο από την χώρα όσων διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το γεγονός αυτό διατυπώνεται ρητά και στο Σχέδιο Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την αναφορά στην ακεραιότητα του χώρου της Συνθήκης Σένγκεν.