ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ


Με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι θα συναντηθεί την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο  πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τον Φ. Γκράντι στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:30 π.μ.

 

 

Ν. Κοτζιάς: Μη φιλική ενέργεια η διάσκεψη στη Βιέννη χωρίς την Ελλάδα

 
Ενώ η Αυστρία προωθεί συνάντηση υπουργών της Δυτ. Ευρώπης νε αντικείμενο την αντιμετώπιση των Προσσύγων, κάτι που προκαλεί διαμαρτυρία της Ελλάδας, από το ενδεχόμενο κλεισίματος των βορείων συνόρων μας, οι Αυστριακοί Πράσινοι αντιτίθενται και παίρνουν το μέρος της χώρα μας, ο Γ. Μουζάλας απειλεί ότι θα σκληρύνει η Ελλάδα την θέση της σε όσες χώρες αρνούνται να παραλάβουν πρόσφυγες και και ο Τσέχος Πρωθυπουργός απειλεί με αποχώρηση από την ΕΕ και το Βέλγιο επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στους σταθμούς εισόδου της χώρας του. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αύριο συναντάται με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες χαρακτήρισε ο Νίκος Κοτζιάς την αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. 
 
«Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:

«Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών καιθα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».


ΥΠΕΞ για Αυστρία: Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό

 

Τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας ότι "οι συναντήσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που διεξάγονται μέσα σε ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες αποτελούν ένα σταθερό σχήμα", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κούτρας δήλωσε: "Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη, για όλη την Ευρώπη, περίοδο".

Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης να διοργανώσει στη Βιέννη τη Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Μάλιστα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε στην Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της ελληνικής πλευράς, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Αυστριακοί Πράσινοι: Διάσκεψη εκβιασμού της Ελλάδας 

 

Ως "αντιευρωπαική, αντιπαραγωγική και ντροπιαστική Διάσκεψη εκβιασμού της Ελλάδας", καταγγέλλει το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης, την προγραμματιζόμενη για αύριο στη Βιέννη, Διάσκεψη των δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνουν εξωθεσμικά για το προσφυγικό, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών και η οποία προκάλεσε σήμερα την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, με επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, τόσο στην αυστριακή πρεσβεία στην Αθήνα, όσο και στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

"Δικαιολογημένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί κριτική στην Διάσκεψη εκβιασμού της Ελλάδας, που συγκαλούν αύριο η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς", τονίζει σε δηλώσεις της η αρμόδια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Πράσινων, Αλέβ Κορούν. Προσθέτει δε, πως "μέσω της Διάσκεψης θα πρέπει όλες οι χώρες κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, να κινηθούν σε κλείσιμο των συνόρων τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες αναζητούντες προστασία να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα".

"Αυτή η συμπεριφορά, με την οποία η Ελλάδα εκβιάζεται να κλείσει επίσης τα σύνορά της, προκαλεί σκόπιμα μία ανθρωπιστική καταστροφή και η Ελλάδα αφήνεται μόνη, με σχεδόν όλους τους αναζητούντες άσυλο που φθάνουν εκεί", αναφέρει η εκπρόσωπος των Πράσινων.

"Αυτό είναι αντιευρωπαϊκό, αντιπαραγωγικό, ντροπιαστικό - και η λατρεία από πλευράς Λαϊκού Κόμματος σε πολιτικές σκλήρυνσης των μέτρων, μπορεί με αυτή την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές", επισημαίνει η Κορούν και ζητά να υπάρξει επιστροφή σε κοινές ευρωπαικές λύσεις αντί των "εθνικιστικών μικροκρατισμών".



Γ. Μουζάλας: Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες


"Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τις γειτονικές χώρες που δε δέχονται τους πρόσφυγες" δήλωσε πριν από λίγο, μιλώντας στο "Πρακτορείο FM", ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις διπλωματικές της πιέσεις.

"Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίσεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας καταργήσανε την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. 

Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα" υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας. Σημείωσε δε ότι οι πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τις σιδηροδρομικές γραμμές θα πάνε σε χώρους που ήδη έχουν δημιουργηθεί, ενώ θα δημιουργηθούν κι άλλοι.

Ο υπουργός κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. "Το παλεύουμε. Έχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός απειλεί με αποχώρηση από την Ε.Ε

 

Με αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσαλβ Σομπότκα σε περίπτωση Brexit. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ως απόρροια της αποχώρησης της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ, η Τσεχία να "περάσει" στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

"Αν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, είναι αναμενόμενο τα επόμενα χρόνια να ξεκινήσει συζήτηση για την αποχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων CTK.

"Ο κίνδυνος είναι αληθινά τεράστιος", υπογράμμισε προειδοποιώντας για τις οικονομικές συνέπειες αλλά και για αυτές στον τομέα της ασφάλειας. Ενώ για το ενδεχόμενο επιστροφής στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας σημείωσε πως  "κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απόλυτη άρνηση της εξέλιξης μετά το 1989".

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, από το ινστιτούτο STEM, τρεις στους πέντε Τσέχους δήλωναν δυσαρεστημένοι από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, ενώ τα "αντιευρωπαϊκά αισθήματα", που τροφοδοτήθηκαν ιδιαίτερα από τον ευρωσκεπτικιστή πρώην πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους (2003-2013), συνδέονται με το μεταναστευτικό, σύμφωνα με το STEM.

Επιπρόσθετα, ο νυν πρόεδρος Μίλος Ζέμαν την περασμένη χρονιά είχε συμμετάσχει σε συγκέντρωση εναντίον των μεταναστών που είχε οργανωθεί από το ξενοφοβικό κίνημα "Μπλοκ κατά του Ισλάμ".

 

Επαναφέρει τους ελέγχους στους συνοριακούς σταθμούς το Βέλγιο

 

Την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, σε στρατηγικής σημασίας περιοχές που συνορεύουν με τη Γαλλία και με σκοπό να αποτραπούν εισροές μεταναστών από το Καλαί, ανακοίνωσε το Βέλγιο, παρακάμπτοντας τους κανόνες της Σένγκεν.

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα αποστούμε για μικρό διάστημα από τους κανόνες Σένγκεν», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν.

«Θα διεξάγουμε συνοριακούς ελέγχους σε διάφορες στρατηγικής σημασίας περιοχές, σε σημεία τα οποία χρησιμοποιούν οι διακινητές», ανέφερε.

Το Καλαί βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία, απέναντι από τη Μεγάλη Βρετανία. Στο στρατόπεδο που βρίσκεται εκεί, συγκεντρώνονται πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να περάσουν απέναντι, στο Ην. Βασίλειο, που δεν ανήκει στη Σένγκεν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: