ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Για την Τριμερή Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ


Αποφασίστηκε η συγκρότηση Διαρκούς Διυπουργικής Επιτροπής Ενέργειας προκειμένου να συναποφασίζονται ζητήματα στρατηγικής σημασίας κοινού ενδιαφέροντος και κοινής δράσης.



Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή


Με την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στη Λευκωσία οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δηλώνεται η κοινή βούληση των τριών χωρών να προωθήσουν την τριμερή συνεργασία σε μια σειρά πεδίων κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, και της ευημερίας στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Η συνεργασία είναι ανοιχτή σε ενδιαφερόμενα μέρη που μοιράζονται κοινές τις ίδιες αξίες και στόχους και θα περιλαμβάνει κοινά projects, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, του περιβάλλοντος, της διαχείρισης υδάτων, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και της μετανάστευσης.

Επιπλέον, θα διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίες και σε άλλους τομείς όπως αγροτική παραγωγή, δασοπονία, πυρόσβεση, περιβαλλοντική και θαλάσσια προστασία, αντιμετώπιση καταστροφών και  εκτάκτων καταστάσεων, έρευνα στην υγεία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εκπαίδευση, τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία.

Ειδικότερα ανά τομέα συνεργασίας:

·         Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο δημιουργεί μια νέα δυναμική στην περιοχή και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για σταθερότητα και συνεργασία. Τριμερή ενεργειακά projects όπως το “EuroAsia Interconnector” είναι στρατηγική σημασίας και επ’ αμοιβαία ωφέλεια των αγορών ενέργειας των 3 χωρών και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, επανεκκινείται το έργο του αγωγού EastMed,  οποίο θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση Διαρκούς Διυπουργικής Επιτροπής Ενέργειας προκειμένου να συναποφασίζονται ζητήματα στρατηγικής σημασίας κοινού ενδιαφέροντος και κοινής δράσης. 

·         Σε συνέχεια της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας σε ανάπτυξη ΑΠΕ, μεταφορά καυσίμων και δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού
·         Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο του τουρισμού για τις τρεις χώρες, θα αναπτυχθεί η συνεργασία με προσφορά κοινών τουριστικών πακέτων (κρουαζιέρες, θρησκευτικός, ιατρικός, θεματικός τουρισμός) και θα ανταλλαχθεί σχετική τεχνογνωσία.
·         Θα συνεργαστούν για την ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. και Ισραήλ σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
·         Θα συνεργαστούν για την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων
·         Θα συνεργαστούν για την εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά στην περιοχή, καθώς και για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.
·         Εκφράζεται η πλήρης στήριξη στη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα ενώνει το Νησί με σεβασμό σε ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
Για τον καθορισμό προτεραιοτήτων, το συντονισμό και την παρακολούθηση των δράσεων δημιουργείται Τριμερής Συντονιστική Επιτροπή. Η επόμενη Τριμερής Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ το β’ εξάμηνο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: