Σημειώνοντας πως ο χρόνος τελειώνει και πως η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε "όλα τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν" σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνάντηση υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ.
"Είναι αναγκαίο να το επαναλαμβάνω συνέχεια: Η μόνη λύση στην προσφυγική κρίση είναι ευρωπαϊκή λύση. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων. 


Χρειαζόμαστε: πλήρως λειτουργικά hotspots, καταγραφή όλων, επιτάχυνση της μετεγκατάστασης, αύξηση της ικανότητας υποδοχής στην Ελλάδα και κατά μήκος του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, επιστροφή αυτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής και ενίσχυση του έλεγχου και της διαχείρισης των εξωτερικών μας συνόρων. Όπως έχω δηλώσει, η ζώνη Σένγκεν είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της Ε.Ε. και γι' αυτό χρειάζεται να την προστατεύσουμε. 

Αλλά για να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία στα εσωτερικά μας σύνορα χρειάζεται να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Η Επιτροπή έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής", ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της ολλανδικής προεδρίας και καταλήγοντας: 

"Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι βασιζόμαστε εξίσου στους εταίρους μας εκτός Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή μόνο προσφυγική κρίση. Πρόκειται για διεθνή κρίση".