ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ανησυχητικές διεργασίες προκαλεί το Προσφυγικό

Φωτογραφία που δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα LaStamba και δείχνει διαμαρτυρία στο Άμστερντάμ, που οργανώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία: Διακρίνονται μετανάστες-μαριονέτες σε μια βάρκα μαζί με την επιγραφή: "Ηγέτες της Ευρώπης δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη συναίνεση, αλλά για τα βιβλία της Ιστορίας’’.



Πιέζουν για έξοδο
από τη Σένγκεν

ALFANO: "ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΣΕΝΓΚΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ. ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ. ΌΜΩΣ, ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ: «Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ… ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΙ». ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ


  

Στη σύνοδο κορυφής του Άμστερνταμ τα κράτη-μέλη αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν δείξει ότι είναι διατεθειμένοι να επεκταθεί πέρα ​​από το Μάιο μέχρι κατ ' ανώτατο όριο δύο ετών, προσωρινά εσωτερικοί έλεγχοι στο χώρο Σένγκεν.

Αναφέρθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Χόρχε Φερνάντες Ντίαζ: «Υπάρχουν αρκετές χώρες υπέρ της εφαρμογής του άρθρου 26 (Κώδικας Σένγκεν )". Αυτό ειπώθηκε για να αντιμετωπίσει το μεγάλο αριθμό των αφίξεων των προσφύγων στην επικράτεια της Ισπανίας, δήλωσε ο Fernandez Diaz στο τέλος του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο εσωτερικό, στην οποία διαβεβαίωσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του ζήτησε βοήθεια, δεδομένης της εμπειρίας που έχει η Ισπανία σχετικά με το θέμα.


Τι σημαίνει αυτό;

Η αίτηση δεν είναι ισοδύναμη με την αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν για δύο χρόνια. Η εφαρμογή του άρθρου 26, η οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα μέγιστο των τεσσάρων παρατάσεις έξι μηνών, με προσωρινούς ελέγχους εντός του χώρου Σένγκεν, όπου στην περίπτωση της Αυστρίας και της Γερμανίας θα πρέπει να λήγει το Μάιο, και περιορίζεται σε καταστάσεις στις οποίες είναι παρατηρημένη σοβαρή επίμονη αδυναμία μιας χώρας να ελέγχει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
 
Alfano: « Το Σένγκεν έχει αποθηκευτεί τώρα"

«Στο τέλος αυτής της εργάσιμης ημέρας του Σένγκεν είναι ασφαλής για τώρα η Συνθήκη. Έχουμε λίγες εβδομάδες για να την κρατήσουμε από τη διάλυση, που προκαλείται  λόγω των εθνικών εγωισμών ", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών ζεστό Angelino Alfano μετά τη συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Σένγκεν "νομίζω ότι μέχρι το Μάιο αυτό το χρόνο για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους θα υπάρξει. Θα χρειαστεί όμως να εργαστείτε επειδή «δεν διαλύεται, είπε ο υπουργός. Για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι για την Ιταλία η λύση είναι κοντά στη διάλυση της Σένγκεν – πρόσθεσε ο Alfano - πέρα ​​από τις γενικές αρχές, λέω, αλλά να το συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε συρματόπλεγμα στη Μεσόγειο Θάλασσα και ακόμη και στην Αδριατική και η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια;». 

Σκληρότερα λόγω του αυστριακού συναδέλφου του: «Η Σένγκεν πρόκειται να ”αυτοκτονήσει", δήλωσε ο υπουργός Johanna Mickl-Leitner στο Άμστερνταμ. "Ο καθένας γνωρίζει ότι η ύπαρξη του χώρου Σένγκεν είναι σε ισορροπία, και ότι κάτι πρέπει να συμβεί γρήγορα»,  για να διατηρηθεί είπε.


Όλοι εναντίον της Αθήνας

Κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ωθήσει την Ελλάδα να κάνει περισσότερους ελέγχους σε μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της και μερικοί απειλούσαν να την αποκλείσουν από το χώρο της Σένγκεν. Αρκετές χώρες (της Συνθήκης Σένγκεν που περιλαμβάνει τα 26 κράτη, πολλά από τα οποία είναι επίσης μέλη της ΕΕ) - μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Σουηδία - έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα τους. 

«Αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, στη συνέχεια, τα εξωτερικά σύνορα του κεκτημένου του Σένγκεν θα πρέπει να μετατοπιστούν προς την Κεντρική Ευρώπη", δήλωσε ο ίδιος κατά την άφιξή του, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Johanna Mikl-Leitner. «Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το συντομότερο δυνατό τους πόρους της και να δεχθεί βοήθεια", πρόσθεσε. «Η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τη ροή των αφίξεων».


Σουηδία: «Είμαστε ήδη αργά»

Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και από τη Σουηδία. Μιλώντας στο Reuters, ο Σουηδός υπουργός Anders Ygeman δήλωσε: 

«Με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση για το θέμα η χρονική στιγμή είναι πολύ αργά. Έχουμε επτά χώρες με τους ελέγχους στα σύνορα». Κατά την άποψή του «πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα και στην Ιταλία, όπως έχει προγραμματιστεί». Και στο τέλος, αν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσει τους δεσμούς της με το χώρο Σένγκεν. «Αν δεν έχετε συνοριακούς ελέγχους, αυτό θα έχει συνέπειες για την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός. 

Για να εξαιρέσετε την Ελλάδα από το χώρο Σένγκεν θα πρέπει να εφαρμόσετε το άρθρο 26 του κώδικα Σένγκεν. Η Γερμανία, η οποία είναι ο κύριος προορισμός των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είχε προβάλει για πρώτη φορά την ιδέα για περιορισμούς κυκλοφορίας προσώπων και ελέγχους, από του προηγούμενου έτους. 


Μετάφραση: Istologio G. Mosxou

Δεν υπάρχουν σχόλια: