Ενδεχόμενη ενεργοποίηση
του άρθρου 26 θα επιτρέψει την παράταση των εσωτερικών συνοριακών
ελέγχων
Την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν επιβεβαίωσε χτες η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό μετά το σχετικό αίτημα του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., τη Δευτέρα.
Ενδεχόμενη ενεργοποίηση του εν λόγω άρθρου θα επιτρέψει την παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που έχουν ήδη επιβάλει κάποιες χώρες για χρονικό διάστημα μέχρι και δύο έτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδειχθεί πως υπάρχουν «σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
«Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι' αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26, αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του» δήλωσε η Ν. Μπερτό. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα. Απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν.
«Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά».
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να ολοκληρώσει την έκθεση για την κατάσταση στην Ελλάδα, που θα αποδεικνύει τις ενδεχόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Παράλληλα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες συστάσεις, δίνοντας διορία τριών μηνών -πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού- για τη βελτίωση της κατάστασης.
Χθες, η ίδια εκπρόσωπος, κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς ότι περίπου 60% των μεταναστών που φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex για τον Δεκέμβριο, όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι το Πακιστάν και το Μαρόκο δεν συνεργάζονται με την Ελλάδα για την επιστροφή των μεταναστών, η Ν. Μπερτό παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις εν λόγω χώρες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όσον αφορά το Πακιστάν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε., αλλά υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της τα οποία η Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει. Όσον αφορά το Μαρόκο, είπε πως η Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές για να καταλήξει σε συμφωνία επανεισδοχής με τη χώρα.
Έμμεσες βολές προς την Ελλάδα
Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή προτείνει ο πρόεδρος του ΕΛΚ
Να αλλάξει άμεσα ο ρόλος της Frontex και να δημιουργηθεί μια κοινή Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ, κοιτάζοντας προς την Ελλάδα, αν και απέφυγε να αναφέρει τη χώρα μας.Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι "οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα "ο αρχηγός της ευρωομάδας στην οποία ανήκει και η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι "η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει και να αναλάβει επειγόντως δράση, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις και δεν έχουν ληφθεί μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι επίσης τα σύνορα όλων των κρατών - μελών. Ως εκ τούτου, κανένα κράτος - μέλος δεν θα πρέπει να βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", διακήρυξε ο Βέμπερ.
Χριστίνα Βασιλάκη-avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου