Δήλωση στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, πάνω από ένα όριο και εφόσον γίνει «σωστή» μελέτη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.


Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης.

«Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή ενός φόρου επί των συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν έχω ακόμα αυτή την εικόνα προσωπικά, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Ερωτηθείς για το όριο πάνω από το ποίο θα μπορούσε να γίνει η επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, τόνισε ότι ασφαλώς θα υπάρξει ένα κατώτατο όριο, αλλά χαρακτήρισε «αυθαίρετο» αυτό των 1.000 ευρώ. «Θεωρώ ότι θα είναι πιο πάνω», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει μιας κάποιας μορφής τέτοιος φόρος. «Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει», συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για την λήψη επιπλέον μέτρων το 2016, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση ισορροπημένη, που να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.