Στέλνει μήνυμα
προς το ΔΝΤ

Σ. ΡΟΜΠΟΛΗΣ  ΣΤΟ ΜEGA: Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ 2010 ΗΤΑΝ 1.500 ΕΥΡΩ, ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ 800-850 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ "Η ΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ 600 ΕΥΡΩ"!


Συνομιλία είχε, το απόγευμα της Τετάρτης 30-12-2015 σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία της επεξεργασίας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε στον υπουργό Εργασίας τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν περικοπές των κύριων συντάξεων και πως στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση το ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Με έτοιμη την πρότασή της, η οποία εξασφαλίζει τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που προβλέπεται στη συμφωνία, περιμένει η κυβέρνηση την έλευση των θεσμών στις 8 Ιανουαρίου, έχοντας ως κόκκινη γραμμή την ακεραιότητα των κύριων συντάξεων. Μάλιστα, την επόμενη βδομάδα θα τους την αποστείλει, προκειμένου να τη μελετήσουν πριν φθάσουν στην Αθήνα, δεδομένου ότι αυτές τις μέρες τεχνικά κλιμάκια και πολιτικοί παράγοντες των Βρυξελλών βρίσκονται σε διακοπές.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή και πραγματοποιούνται καθημερινά συσκέψεις ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης (χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενημέρωσε σε ευρεία σύσκεψη στελέχη του Μαξίμου και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ). 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανυποχώρητη και δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, η διαπραγμάτευση να μεταφερθεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση (1% αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και 0,5% αύξηση των εργατικών εισφορών) αρκεί για να καλύψει το ποσό που απομένει (600 εκατ.) μετά τις παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί. 

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν μένει μόνο στο θέμα τη μείωσης της ασφαλιστικής δαπάνης για το 2016, αλλά θα καταθέσει συνολικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Επίσης τονίζουν ότι η συμφωνία αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας την επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η εξοικονόμηση της δαπάνης στο ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι πουθενά στη συμφωνία δεν αναφέρεται ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω περικοπών των συντάξεων, όπως επιθυμούν οι σκληρότερες πλευρές των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ.

Τις θέσεις της άλλης πλευράς υπενθύμισε ο Σ. Ρομπόλης, ο οποίος δήλωσε στο Μega ότι ο σχεδιασμός των δανειστών προβλέπει συντάξεις 500 ευρώ για όσους έχουν εργαστεί μέχρι 20 χρόνια, ενώ για τη μέση σύνταξη είπε ότι το 2010 ήταν 1.500 ευρώ, τώρα έχει φτάσει στα 800-850 ευρώ και εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικας "η τάση είναι να φθάσει στα 600 ευρώ".

"Μάχη με κοινωνική μεροληψία για τις επικουρικές"

Σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών, τονίζεται ότι στον βαθμό που χρειαστούν μειώσεις σε αυτές, θα πρέπει να γίνουν κατά το δυνατόν ανώδυνα και όχι με οριζόντιο τρόπο, ενώ για τα κατώτερα κλιμάκιά τους θα επιδιωχθεί να μείνουν αλώβητες κάτω από το όριο των 170 ευρώ.

"Θα δώσουμε μάχη με κοινωνική μεροληψία για τις επικουρικές συντάξεις" δήλωσε σε αυτό το πνεύμα ο Χρ. Μαντάς μιλώντας στο Μega, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί "ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος". "Πολλά θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στις 8 Ιανουαρίου" πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαλούν την κυβέρνηση "αυτοί που έκαναν 11 μειώσεις συντάξεων και διέλυσαν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Ενδεχόμενο φόρου σε τραπεζικές συναλλαγές

Παράλληλα, με την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών η ελληνική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί εναλλακτικές προτάσεις (όπως μια οριακή φορολόγηση των μεγάλων τραπεζικών συναλλαγών ή των προμηθειών που παίρνουν οι τράπεζες από αυτές), τις οποίες όμως η κυβέρνηση κρατά σε δεύτερο πλάνο.


Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «δεν μπορεί άλλο να μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά και δεν πρόκειται να κοπούν οριζόντια", επισημαίνοντας ότι "μόνο μέσα από το πλαίσιο της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης μπορούμε να δούμε το ασφαλιστικό σύστημα να επιβιώνει».  

Ερωτηθείσα αν θα αντέξει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του ασφαλιστικού, απάντησε: «Θα αντέξει η Κ.Ο. Επειδή το ασφαλιστικό είναι σε συζήτηση σ' αυτή τη φάση, όλες οι προϋποθέσεις θα τεθούν και θα συζητήσουμε, δεν νομίζω να έχουμε πρόβλημα».
 
Σύντομη ενημέρωση για το ασφαλιστικό έκανε ο Γ. Κατρούγκαλος και στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε υπό τον Γ. Δραγασάκη. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αναλύθηκαν οι βασικοί άξονες των επιμέρους σχεδιασμών των υπουργείων για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και προγραμματίστηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες για να ανταποκριθεί το ΚΥΣΚΟΙΠ στις πιεστικές κοινωνικές ανάγκες.

ΒΛΕΠΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι συντάξεις δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους!
Σ. Ρομπόλης: Οι δανειστές πιέζουν για μειώσεις 12%... 
Σταθάκης: Ενδέχεται φόρος επί τραπεζικών συναλλαγών...
Αλ. Φλαμπουράρης: Δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις...