ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Από την κοινή συνέντευξη Τσίπρα - Ολάντ



ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω αρχικά να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον Φρανσουά, στο γαλλικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων. Στο σημερινό πολύνεκρο ατύχημα στη Γαλλία βεβαίως αυτές οι δύσκολες στιγμές ,είναι στιγμές  όπου χρειάζεται όλοι μας να συνειδητοποιούμε πως η αλληλεγγύη και η βοήθεια των ανθρώπων που έχουν υποστεί τις απώλειες είναι το πιο σημαντικό. Βέβαια, ο Φρανσουά βρίσκεται σ ένα ταξίδι μακριά, νομίζω όμως ότι η σκέψη του είναι εκεί. 

 Παρ όλα αυτά η σημερινή συνάντηση ,η σημερινή διήμερη επίσημη επίσκεψη του φίλου μας του Φρανσουά και η υπογραφή της κοινής διακήρυξης ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πολύχρονη και παραδοσιακή σχέση φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία. Επιβεβαιώνουμε σήμερα την εταιρική στρατηγική σχέση που μας συνδέει. Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και παρότι είχαμε σχεδιάσει εδώ και καιρό αυτή την επίσκεψη εν τούτοις δεν χάσαμε το κρίσιμο τάιμινγκ.
Ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει ανάγκη να μετατραπεί από μέρος της κρίσης των τριών επάλληλων κύκλων κρίσης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, σε μέρος της λύσης. Και βεβαίως, πιστεύουμε ότι τόσο η οικονομική κρίση, που δυστυχώς παραμένει στην ευρωζώνη, αλλά και η κρίση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή ,όσο όμως και η προσφυγική κρίση  που μας απειλεί ,είναι κρίσεις που πρέπει ν αντιμετωπιστούν από κοινού. Ευελπιστούμε και στοχεύουμε η Ελλάδα να αναδειχτεί ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στην διαχείριση και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων. Τον περασμένο Ιούλη περάσαμε δύσκολες στιγμές. Οι δύσκολες στιγμές όμως ενώνουν τους ανθρώπους, σε αυτές τις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που μ έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Αποφασίσαμε τελικά ένα δύσκολο συμβιβασμό με στόχο όμως να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης. Και οφείλω να πω ότι δεν φαίνεται να τα έχουν εγκαταλείψει. Ενδεχομένως και ακόμα να τα έχουν αυτά τα σχέδια και να θέλουν να τα επαναφέρουν στο τραπέζι. Πιστεύω λοιπόν ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι , ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, περί διαίρεσης της ευρωζώνης και της Ευρώπης, πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από την αυτή την πολύχρονη κρίση που την μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει.
Στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Προϋπόθεση, όμως, για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα .Παράγοντας, όμως, που κρίνει την  πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, είναι η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούλη ,παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνάνε πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης ,αποτελούν παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος.
Και υπό αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν την διαίρεση της Ευρώπης. Πρέπει, λοιπόν, κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία την οποία και θα τηρήσει ,δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα αλλά την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ,θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη Γαλλία αποτελεί για μας έναν πολύτιμο εταίρο στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά και με επιτυχία όλους αυτούς τους κινδύνους. Είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης ,της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Παράλληλα με τη μεταφορά τεχνογνωσίας η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να συνεισφέρει και στον αγώνα μας ενάντια στο παλιό κατεστημένο, στο παρελθόν, που έχει ευθύνη για την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα, ενάντια στη διαφθορά ,τη διαπλοκή ,το πελατειακό κράτος, ενάντια στην κατεύθυνση μιας αναξιοκρατικής και αναποτελεσματικής Διοίκησης. Διότι εμείς θέλουμε μια αξιοκρατική και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Σήμερα, οι Υπουργοί οικονομικών της Ελλάδας και της Γαλλίας, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σαπέν, υπέγραψαν μια σημαντική διμερή συμφωνία συνεργασίας για μεταρρυθμίσεις με άξονα την παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης που υπογράψαμε με τον Πρόεδρο Ολάντ συμφωνήσαμε και για την αναβάθμιση της συνεργασίας μας στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Ιδιαίτερα στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων των λεγόμενων startups, στην έρευνα και την καινοτομία, στη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Γιούνκερ και στην δραστηριοποίηση κοινοπραξιών μας σε τρίτες χώρες στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μια παραδοσιακή και βαθιά πολιτισμική σχέση ως νήμα που συνδέει τις δυο χώρες στη διαδρομή της ιστορίας. Αποφασίσαμε αυτό το νήμα να το δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο. Στήριγμα αυτής της βαθιάς σχέσης είναι οι νέοι άνθρωποι. Η Γαλλία ανακοίνωσε την ίδρυση ταμείου για την κινητικότητα νέων φοιτητών και συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις μορφωτικές και πολιτισμικές μας ανταλλαγές σε διάφορα επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, την κοινή αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ,αναδείξαμε την σημασία της ευρωπαϊκής διαδικασίας μετεγκατάστασης και την ανάγκη υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας να στηθούν κέντρα υποδοχής προσφύγων στα πέντε ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σε ότι αφορά τα νησιά ,τα συγκεκριμένα αυτά νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηριχθούν, ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές και συζητήσαμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα που αφορά την διαχείριση του ζητήματος εντός της γείτονος χώρας. Μια ανάγκη που η Ελλάδα εδώ και καιρό έχει αναδείξει ,πάντα, όμως, επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού.
Συμφωνήσαμε στην σημασία προώθησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας αλλά συντεταγμένα και στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς σχέσης αρχών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όχι με την a la carte λογική των εκπτώσεων απ αυτές τις αρχές. Παράλληλα τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη να εντείνει η διεθνής κοινότητα τις προσπάθειες της για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και τη μετάβαση στη συμφιλίωση και σε ένα δημοκρατικό καθεστώς .
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω βαθιά ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, αλλά και η προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης με  συμβολή όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων περιφερειακών και μη, είναι το πλαίσιο της λύσης σε αυτή τη μεγάλη κρίση σε αυτό το μεγάλο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το μείζον αυτό εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, τονίσαμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις διακοινοτικές συνομιλίες στο νησί. Για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, μια λύση για όλο τον κυπριακό λαό, βασισμένη στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και όχι σε εγγυητές. Αυτή η λύση προφανώς και περνά μέσα από τον τερματισμό της πολυετούς κατοχής στο βόρειο τμήμα της νήσου και την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων. Ώστε ο κυπριακός λαός να ξαναγίνει υπεύθυνος για τη μοίρα του. Γι΄ αυτό πρέπει να πω ότι τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος Ολάντ στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και τις διακοινοτικές συνομιλίας προκειμένου να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης στο μεγάλο αυτό διεθνές πρόβλημα. Να ευχαριστήσω, λοιπόν, τον Φρανσουά για την πολύ σημαντική επίσκεψη του στην Ελλάδα, μία επίσκεψη που μπορεί να αναδείξει όχι μόνο το πέρασμα σε μία εποχή στενής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν παραδοσιακές σχέσεις και δεσμούς αλλά και στη δυνατότητα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πετύχουμε την αναγκαία αλλαγή της Ευρώπης.  Την αναγκαία αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη για να αλλάξει η Ευρώπη κατεύθυνση και να ξαναγυρίσει στις αξίες της, στις αξίες της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Φ.ΟΛΑΝΤ: Αγαπητέ Αλέξη, σε ευχαριστώ κατ αρχήν για την υποδοχή σου, για τα λόγια που χρησιμοποίησες για να χαιρετήσεις την φιλία  μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Μίλησες για αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη που έδειξες επίσης για το τραγικό αυτό γεγονός που έπληξε τη χώρα μας, μετά από αυτή την καταστροφή, μία τρομερή σύγκρουση, ένα ατύχημα μεταξύ ενός λεωφορείου και ενός φορτηγού, με 42 νεκρούς, δύο βαριά τραυματισμένους και δύο πιο ελαφρά. Ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υπουργός Εσωτερικών είναι επί τόπου και αποφασίσαμε έκτακτα μέτρα. Θα ήθελα εδώ, πραγματικά, να απευθυνθώ στις οικογένεια των θυμάτων, να εκφράσω τα συλλυπητήρια μας και φυσικά θα κάνουμε οτιδήποτε για να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Να δούμε τι προκάλεσε αυτό το ατύχημα.
 Όταν μιλάμε λοιπόν για τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας τα συναισθήματα είναι μικτά.
 Γι αυτό και ήθελα εδώ μπροστά στον Τύπο να μιλήσω γι αυτό το δράμα. Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας στο πλευρό των Ελλήνων, της Ελλάδας και θα το επαναλάβω αυτό στο κοινοβούλιο σε λίγα λεπτά.
 Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας και κατά τη διάρκεια αυτής της πολύς μακράς περιόδου συζητήσεων, διαπραγματεύσεων, για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω πολύ καλά τι περνάει εδώ και χρόνια ο ελληνικός λαός, τόσα χρόνια κρίσης και αμφισβήτησης ιδιαίτερα για τους νεότερους Έλληνες. Γι αυτό και η Γαλλία θέλησε να συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσης. Γι αυτό και η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.

 Και ο Αλέξης Τσίπρας και στη συζήτηση στο Eurogroup αλλά και σε όλες τις Συνόδους Κορυφής ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειες του. Θα ήθελα, πραγματικά, να χαιρετίσω εδώ την απόφαση και της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να αναλάβει μία υπεύθυνη στάση. Ήταν απαραίτητη μία τέτοια στάση εάν θέλαμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να υιοθετήσουν μια τέτοια στήριξη και να δείξουμε αλληλεγγύη. Πώς θα μπορούσαμε, όμως να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Την Ευρωζώνη χωρίς την ελληνική συμμετοχή; Εάν εγώ κινητοποιήθηκα τόσο πολύ, δεν το έκανα μόνο για λόγους πολιτικής αλληλεγγύης, αλλά επειδή, βεβαίως ήθελα να δείξω τους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Γιατί θεωρώ ότι πραγματικά η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και αυτό ήταν μία πάγια θέση όλων των γάλλων ηγετών. Ο πρώτος που εξέφρασε αυτή τη θέση  ήταν ο στρατηγός  Ντε Γκώλ το 1963 όταν ήρθε στην Ελλάδα, ο οποίος είπε ότι οι τύχες μας είναι αλληλένδετες. Και από τότε που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη, όλοι οι προκάτοχοι έχουν υποστηρίξει τους δεσμούς της Γαλλίας με την Ελλάδας. Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει βεβαίως να στηρίζει την Ελλάδα ,γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Και όπως ξέρετε, η Ευρώπη χρησιμοποιεί ευφάνταστες λέξεις οι οποίες δεν σημαίνουν τίποτα. Τι σημαίνει αξιολόγηση; Ουσιαστικά σημαίνει ο έλεγχος της τήρησης των δεσμεύσεων. Πρέπει, λοιπόν, πραγματικά να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αυτές που έγιναν και αυτές που ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί. Και θα πρέπει να ακούσουμε τους Έλληνες ιθύνοντες, οι οποίοι, σήμερα μας λένε, ότι θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Πρέπει να επανέλθει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στη χώρα. Σταθερότητα που σημαίνει κοινωνική ειρήνη και εμπιστοσύνη για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Και οι δύο Υπουργοί οικονομικών συζητούν ακριβώς σε αυτά το πλαίσιο. Αυτοί που θα διαπραγματευτούν και αυτοί που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Θα πρέπει όλη η Ευρώπη από κοινού να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία.
 
Η Γαλλία θέλει επίσης να διασφαλίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συνεργασίες για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, για τη φορολογία, για τον έλεγχο, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, την καλή διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, έτσι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτά τα στοιχεία. Και βεβαίως να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων για το σύστημα Υγείας την αποκέντρωση, τις επενδύσεις, καλύτερη απορρόφηση των διαθρωτικών ταμείων. Αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης, της Ελλάδας. Η Γαλλία θα συνεχίσει να διαθέτει εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία, εάν βεβαίως η Ελλάδα το επιθυμεί. Αλλά αυτό υπογράψαμε στην κοινή μας Διακήρυξη. Αυτή η επιθυμία για κοινή δράση θα πρέπει βεβαίως να ενεργοποιηθεί στον τομέα της παιδείας, της ανώτατης εκπαίδευσης, στον πολιτισμό. Και η Υπουργός Παιδείας και Ανώτατης εκπαίδευσης της Γαλλίας που είναι σήμερα εδώ  γνωρίζει ότι δεσμεύομαι για να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα υποδοχής, Ελλήνων φοιτητών. Θα πάρω τον λόγο εξάλλου σήμερα το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πρόκειται, λοιπόν, για μία επίσκεψη φιλίας. Δεν θέλω να επιστρέφουμε απλώς στο παρελθόν και να εξηγούμε το τι κάναμε αλλά να δεσμευτούμε για το μέλλον. Και να εκφράσουμε τη βούληση μας για συνεργασία. Βεβαίως, θα υπάρξουν καινοτόμες ιδέες για τις επενδύσεις, την οικονομία, για να δώσουμε ευκαιρίες και στην Ελλάδα και Γαλλία να αναπτύξουν τα πλεονεκτήματα τους.

 Υπάρχει και ένα άλλο θέμα βεβαίως το οποίο χρίζει ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, είναι το θέμα των μεταναστών. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης, είναι η άκρη του δόρατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πεντακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα από την αρχή του 2015. Η Ελλάδα τους υποδέχτηκε και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ένα βάρος για την Ελλάδα και θα ήθελα πραγματικά εδώ να χαιρετίσω όλους τους Έλληνες που αντιμετώπισαν αυτές τις μεταναστευτικές ροές, αυτούς τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια, με τις ευρωπαϊκές αξίες. Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε. Δεν μπορεί να παραμείνει αυτή η κατάσταση. Γι αυτό και θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα περίφημα hotspots, κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων. Να στηρίξουμε οικονομικά με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό την Ελλάδα. Εξ άλλου 60 Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα τεθούν στη διάθεση της Frontex και 18 για την υποδοχή των προσφύγων στα συγκεκριμένα αυτά hotspots.

Επίσης, χρειάζεται μία ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και ενίσχυση των δυνατοτήτων μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε αυτούς που πρέπει να υποδεχτούμε και να επαναπατριστούν όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια για να τους παρέχουμε άσυλο.
Πρέπει, επίσης, να συναφθούν συμφωνίες με τις χώρες αυτές που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες. Με την Τουρκία παραδείγματος χάριν, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, υιοθετήσαμε ένα σχέδιο δράσης που πρέπει να υλοποιηθεί και η Τουρκία οφείλει επίσης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παρακολουθήσει τα δικά της σύνορα. Πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία, να την στηρίξουμε οικονομικά, να υποδεχτεί, να θρέψει πρόσφυγες, να τους δώσει τη δυνατότητα να εργαστούν και βεβαίως να δημιουργηθούν κέντρα στην Τουρκία έτσι ώστε κάποιοι να μην φτάσουν μέχρι την Ελλάδα, όπου δεν θα μπορέσουμε να τους υποδεχτούμε. Αυτά θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν και η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό βάρος της ευρωπαϊκής ευθύνης. Αυτοί, λοιπόν, που δεν ξέρουν τι σημαίνει αλληλεγγύη τώρα ίσως το καταλάβουν καλύτερα. Και δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλλει όσον αφορά την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα. Αλλά και η Ελλάδα δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη που πρέπει να της παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, να συνεργαστούμε έτσι ώστε να προστατευτούν τα σύνορα μας και όλοι όσοι έρχονται στην Ευρώπη. Πρέπει να τους προστατεύσουμε, να τους δώσουμε άσυλο, να τους υποδεχτούμε. Αυτοί, όμως,  που δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες, θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω.
  Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στο Κυπριακό αλλά και στο Μεσανατολικό. Η Κύπρος στηρίζει τον διάλογο, όπως και η Γαλλία και η Ελλάδα. Και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για να βρεθεί μία πολιτική λύση με βάση των γνωστών εξ΄ άλλου παραμέτρων, θα πρέπει να υποστηριχτούν. Νομίζω πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει κάνει πολύ καλές προτάσεις, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αφήσουμε αστήριχτες. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να οδηγήσουν σε μία λύση. Αρκετά έχει κρατήσει αυτή η σύγκρουση.
 
Το θέμα τώρα στη Μέση Ανατολή, στη Συρία. Και εδώ θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει ότι το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, δεν μπορεί μονίμως να προτείνει λύσεις, το καθεστώς αυτό προκαλεί το πρόβλημα. Θέλουμε, λοιπόν, διάλογο αλλά με πολύ σαφείς βάσεις και προσανατολισμούς. Πρέπει να σταματήσει να πλήττει τον πληθυσμό, κάτι που δημιουργεί επιπλέον πρόσφυγες, πρέπει να καταπολεμηθεί το ISIS, η τρομοκρατία και χρειάζεται και μια πολιτική διαδικασία, η οποία θα στηρίζεται στην συνεισφορά όλων των χωρών της περιοχής. Στηρίζουμε αυτήν τη διαδικασία πολιτικού διαλόγου και σε κάθε περίπτωση ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία στη Συρία.
 
Αυτά συζητήσαμε και θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω για την υποδοχή. Δεν μπόρεσα να συναντήσω Έλληνες πολίτες, αλλά φαντάζονται ποια θα ήταν η επαφή μου με τους Έλληνες. Ξέρω πραγματικά ότι η Γαλλία είναι σημαντική για τους Έλληνες και η Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική για την Γαλλία. Έχουμε την ίδια ιδέα της Δημοκρατίας, γιατί πολεμήσαμε για να έρθει η Δημοκρατία στις χώρες μας. Επίσης έχουμε κοινή προσέγγιση για τα πολιτιστικά θέματα. Είναι αυτό που επιτρέπει σε έναν λαό να έχει ψυχή. Το ελληνικό έθνος μπορεί να έχασε πολλά τα τελευταία χρόνια, δεν έχασε όμως την ψυχή του.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ:
ΜΠ.  ΑΝΤΑΖ (RTL): Καλημέρα, έχω τρεις ερωτήσεις. Κύριε Πρόεδρε, αυτό το ατύχημα, αυτή η καταστροφή έχει προκαλέσει τρομερό σοκ στη Γαλλία. Θα πάτε επιτόπου; Γιατί οι πληροφορίες μας λένε ότι υπήρχε και κάποιο πρόβλημα με το οδόστρωμα.  Όσον αφορά την επίσκεψή σας εδώ, έχετε ένα κοινό σημείο, αντιμετωπίζετε δυσκολίες όσον  αφορά τη μεταρρύθμιση στις χώρες σας. Κύριε Πρωθυπουργέ, επικρίνατε το ευρωπαϊκό σχέδιο και η επίσκεψη της τρόικα, του κουαρτέτου μάλλον,  δεν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Και σας άκουσα ότι επικρίνατε αυτούς που θέλουν να υποτάξουν την Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω σε ποιόν αναφέρεστε και πραγματικά θα ήθελα να μου πείτε πώς βλέπετε το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων. Θα υλοποιηθεί ; Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Είναι  βούληση της Ελλάδας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις , προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους;
Φ. ΟΛΑΝΤ: Όσον αφορά αυτό που έγινε πριν από λίγες ώρες και βεβαίως προκαλεί μεγάλη συγκίνηση μέχρι την Ελλάδα. Είμαι σε επαφή με τον Πρωθυπουργό και  τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μεταφορών, οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος και με ενημερώνουν συνεχώς. Βεβαίως θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες  των θυμάτων. Είναι, όμως , απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός της βοήθειας όπως σας είπα υπάρχουν τραυματίες. Και φυσικά θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα που θα μας δείξει τι ακριβώς συνέβη. Κι εγώ, βεβαίως, θα μεταβώ επιτόπου  την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να εκφράσουμε όλοι μαζί την αλληλεγγύη μας. Είναι τρομερό ένα λεωφορείο που μετέφερε ανθρώπους που απλώς ήθελαν μια εκδρομή, μόλις είχαν ξεκινήσει – και συνάντησαν το θάνατο.  Γι αυτό και το πρώτο συναίσθημα που νοιώθουμε  είναι η θλίψη, η συγκίνηση. Θα διερευνήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Σήμερα το βράδυ θα συναντήσω τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Μεταφορών οι οποίοι θα με ενημερώσουν και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Θα δούμε τι θα οργανώσουμε.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας: Βεβαίως, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις, μου φαίνεται θεμιτό αυτό. Μα δεν αμφισβητεί η Ελλάδα κάτι τέτοιο. Αυτό που ζητεί η Ελλάδα –και το κατανοώ-  είναι να υπάρξει μια μέθοδος, ένα χρονοδιάγραμμα και -πώς να το πω-  μια ευελιξία. Μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη; Ευελιξία. Και αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες σήμερα, είναι αυτά τα δάνεια, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , μια νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες. Θα πρέπει να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το όποιο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτή είναι μια θεμιτή συζήτηση, η οποία έγινε μεταξύ ημών. Θα πρέπει να συνεχιστεί και με τους Υπουργούς Οικονομικών , γιατί ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο στο Eurogroup  και κατόπιν ενδεχομένως μεταξύ επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων. Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και  προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις της, θα ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση του χρέους.  Καταλαβαίνετε ότι εδώ πρόκειται για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Στη συμφωνία , υπάρχει η δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι από τη 12η Ιουλίου και μετά – και κυρίως μετά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή – η Ελλάδα έχει προχωρήσει με πολύ γοργά βήματα  στην υλοποίηση πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων.  Και μάλιστα μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες  η ελληνική κυβέρνηση είχε – και τις είχε εκφράσει δημόσια – και συνεχίζει να έχει αμφιβολίες  για την αναγκαιότητα τους. Όμως, τηρούμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις, όλα όσα συμφωνήσαμε, είμαστε αποφασισμένοι να τα τηρήσουμε  στο ακέραιο. Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούμε και όλα όσα έρχονται ως επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών,  επίσης να τηρηθούν στο ακέραιο.  Σε αυτούς τους λίγους μήνες, μετά τη συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό Κοινοβούλιο και πριν και μέτα τις εκλογές , έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν υλοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Όμως, είναι άλλο πράγμα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας  και τα συμφωνηθέντα και άλλο πράγμα κάποιοι να θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος εταίρος , αλλά είναι ένας κατάδικος που εκπληρώνει κάποια ποινή. Δεν είμαστε κατάδικοι, είμαστε ισότιμοι εταίροι, συζητάμε,   και βεβαίως σε ότι αφορά  κρίσιμα και ευαίσθητα ζητήματα που μένουν ανοικτά στη διαπραγμάτευση – ακριβώς επειδή δεν υπήρξε πάνω σε αυτά εξειδικευμένη  συμφωνία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – είμαστε εδώ προκειμένου να αναδείξουμε τους κινδύνους. Δεν αναφέρθηκα λοιπόν σε κάποιους, οι οποίοι θέλουν να μας υποτάξουν, αναφέρθηκα σε κάποιους , οι οποίοι  έχουν στο μυαλό τους να βάλουν ξανά στο τραπέζι αυτή την απαίσια για την Ευρώπη συζήτηση της διαίρεσης, του Grexit. Είπα λοιπόν ότι αν κάποιοι το σκέφτονται αυτό, καλό είναι να το ξεχάσουν. Η Ελλάδα πια δεν είναι ούτε μόνη, ούτε ο φτωχός και αδύναμος συγγενής. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι εκπληρώνει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, σέβεται τους κανόνες, απαιτεί όμως και από την άλλη πλευρά τον αντίστοιχο σεβασμό.
Τέλος, για να είμαι απόλυτα σαφής, επειδή ενδεχομένως κάποιοι  να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση δια της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι, η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από καμία προοδευτική δύναμη στην Ευρώπη, από κανέναν που ασπάζεται τις κοινές αρχές και αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα έχουμε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις μας στο ακέραιο και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε την αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να ξεκινήσει και η αναγκαία  συζήτηση για την απομείωσή του ελληνικού χρέους που θα δώσει το σήμα της οριστικής εξόδου από την κρίση, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο όχι μόνο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που έχει υποστεί θυσίες τα τελευταία 5 χρόνια. Αλλά είναι αναγκαίο συνολικά για την Ευρώπη. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε.
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) : Καλημέρα σας.  Έγινε μια σαφής αναφορά στην προοπτική, στην ανάγκη έναρξης της συζήτησης για την επαναδιαπραγμάτευσηςτου ελληνικού χρέους. Σχεδόν τρία χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2012, είχε λάβει μια ανάλογη υπόσχεση από τους εταίρους της ότι εφόσον έφθανε στην ικανοποίηση συγκεκριμένων όρων , θα άνοιγε η συζήτηση για το χρέος. Αυτή η συζήτηση δεν άνοιξε ποτέ. Τι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά, γιατί αυτή τη φορά θα πρέπει να εμπιστευτούμε τους εταίρους ότι θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους  και εάν εσείς κύριε Πρόεδρε έχετε κατά νου ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το θέμα αυτό. Αν δηλαδή θεωρείτε ότι η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης  και σε τι βάθος χρόνου θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Ευχαριστώ πολύ.
Φ. ΟΛΑΝΤ: Βεβαίως οι δεσμεύσεις ισχύουν και για ην Ελλάδα και για την Ευρώπη. Στο παρελθόν μπορεί να υπήρξαν αδυναμίες ή ελλείψεις, ενδεχομένως  και από τις δύο πλευρές, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα δεν πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις των μεν και των δε. Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να ξεκινήσει η αναδιαπραγμάτευση για την ελάφρυνση  του χρέους, όπως την εξήγησα προηγουμένως.
Σ. ΓΚΡΑΤΖΙΑΝΙ : Όσον αφορά τους πρόσφυγες, πότε θα ανοίξουν τα πρώτα hotspots ; Χρειάζονται περαιτέρω μέσα για να βοηθήσετε την Ελλάδα γι αυτό το θέμα. Κύριε Πρωθυπουργέ τι έχετε να πείτε για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία;  Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για τη Συρία, για την πολιτική κρίση, ξέρετε ότι σήμερα στη Βιέννη συναντώνται οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί και  λείπουν οι Ευρωπαίοι γύρω από αυτό το τραπέζι. Τι έχετε να πείτε γι αυτή τη συνάντηση;
Φ. ΟΛΑΝΤ: Πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση. Τα σημαντικά σίγουρα θα ακολουθήσουν , θα έρθουν και οι Ευρωπαίοι. Δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία χωρίς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, χωρίς δηλαδή και την Ευρώπη για τη Συρία. Για την Τουρκία θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας  και όσον αφορά τα hotspots.Νομίζω ότι ήδη έχουν αρχίσει να δημιουργούνται με ταχείς ρυθμούς στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία. Όσον αφορά τα μέσα, βεβαίως, είναι απαραίτητο να στηρίξουμε τις χώρες υποδοχής. Δεν μπορούν να αναλάβουν τελείως το βάρος η Ελλάδα και η Ιταλία.  Και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όσον αφορά τα λεγόμενα hotspots, αν και θα προτιμούσα να τα λέμε κέντρα υποδοχής προσφύγων , ήδη είναι σε λειτουργία το πρώτο. Απομένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες για να το εγκαινιάσουμε  και τυπικά στη Μυτιλήνη.  Και είναι σε διαδικασία οικοδόμησης τα άλλα 4 hotspots, κέντρα υποδοχής, στα άλλα 4 νησιά που είναι στην πρώτη γραμμή, στην Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο. Και πρέπει με την ευκαιρία να σας πω ότι τόσο η τοπική κοινωνία όσο και η ελληνική κυβέρνηση, έχουμε υπερβεί τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο θέμα που για μας έχει ένα ιδιαίτερο ανθρωπιστικό πρόσημο. Από το υστέρημά μας δίνουμε για να δείξουμε ανθρωπιά. Μια χώρα που είναι σε κρίση, ένας λαός που είναι σε κρίση, οι νησιώτες εκεί που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται , εντούτοις ανοίγουν την αγκαλιά τους σε αυτούς τους ανθρώπους. Θα ήθελα να σας παραπέμψω σε μια συγκινητική φωτογραφία που δημοσιεύτηκε τις τελευταίες ημέρες και δείχνει τρεις ηλικιωμένες κυρίες σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά – νομίζω στη Μυτιλήνη – να ταΐζουν ένα βρέφος, τη στιγμή που η μητέρα του, πρόσφυγας από τη Συρία, είναι δίπλα και παρακολουθεί. Αυτή είναι η εικόνα της Ευρώπης που θέλουμε. Και όχι η εικόνα των τειχών και των συρματοπλεγμάτων , της βίας και της απώθησης των ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν  μια καλύτερη ζωή. Και πρέπει να σας πω ότι τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Ολάντ, έχουμε κοινά αισθήματα αλληλεγγύης προς την Άνγκελα Μέρκελ και τη γερμανική κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει και αυτή ένα τεράστιο πρόβλημα: Έχει  δεχθεί πάνω από 800.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015. Και ευτυχώς δεν είχε την ίδια στάση που είχαν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Γιατί αν και η Γερμανία ύψωνε τείχη, σήμερα δεν θα υπήρχε Ενωμένη Ευρώπη. Και πρέπει εδώ να είμαστε ξεκάθαροι. Οι αρχές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς είναι αρχές που πρέπει να διέπουν το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα, αλλιώς δεν υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη. Υποστήριξα, λοιπόν, την προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία. Βεβαίως θέλω να τονίσω ότι η Ε.Ε συνεννοείται με την Τουρκία, όχι η Γερμανία . Ήταν μια διμερής επαφή αυτή, μια επίσκεψη απολύτως θεμιτή και κατανοητή, αλλά η ΕΕ εν συνόλω συνεννοείται με την Τουρκία και πιστεύουμε ότι αυτή η συνεννόηση πρέπει να είναι ουσιαστική , να είναι αποτελεσματική. Διότι μόνο αν καταφέρουμε  να μεταφέρουμε το μέτωπο από τα ελληνικά νησιά στις τουρκικές ακτές και πάμε στη διαδικασία του  resettlement , δηλαδή της επανεγκατάστασης  από τις τουρκικές ακτές προς την Ευρώπη και όχι από τα ελληνικά νησιά, τότε έχουμε ελπίδες να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τεράστιες προσφυγικές ροές που είναι εξαιρετικά αδύνατο να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα ως έχει. Και σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε απολύτως θετικοί σε βήματα που οικοδομούν εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία προτάσσοντας το κοινό συμφέρον και της ΕΕ και της Τουρκίας , όμως αντιμετωπίζοντας και στον πυρήνα του ένα πρόβλημα με ανθρωπιστικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα, όμως,  προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε  και τις αιτίες που το δημιουργούν και δεν είναι άλλες από τις πολεμικές επεμβάσεις, την αστάθεια στην περιοχή.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ (ΤΑ ΝΕΑ): Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε  σήμερα , ότι έχει μπει ταφόπλακα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στη συζήτηση περί Grexit; Και επίσης τι θα κάνετε αν κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας βάλουν προσκόμματα στην έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους; Κι εσείς κύριε Πρωθυπουργέ- θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή είπατε ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πολιτικές λιτότητας στη χώρα μας, ξεχνώντας τη συμφωνία που έχει οριστεί και υπογραφεί μετά το καλοκαίρι, πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν να δημιουργούν αυτά τα προβλήματα; Και αν αυτή η διαπίστωση σας εκπορεύεται από τις τελευταίες συζητήσεις που έχουν γίνει με το κουαρτέτο εδώ στη χώρα μας;
Φ.ΟΛΑΝΤ: Εγώ δεν είμαι μάντης. Αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα. Ούτε μπορώ να μπω στις σκέψεις των άλλων. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit. Εκείνη τη νύχτα της 12ης Ιουλίου υπήρξε μία κοινή δέσμευση που εμένα μου φαίνεται αμετάκλητη. Και πιστεύω ότι και τα δύο μέρη, όλοι, θα μπορέσουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να μην επανέλθει αυτή η συζήτηση για το Grexit. Σε όλες τις επόμενες Συνόδους Κορυφής, μιλήσαμε κυρίως για πρόσφυγες. Για αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως και εκεί υπάρχει η υπόθεση του Brexit.
 Σας ευχαριστούμε πολύ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: