«Ψεύτικο» το δίλημμα μνημόνιο ή
πτώχευση, είπε ο Σ. Ρομπολής στην Εξεταστική
Η τρόικα βάσισε τις πολιτικές της για το μνημόνιο σε λάθος στοιχεία, τόνισε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια.
Παράλληλα υπογράμμισε πως το μνημόνιο όχι μόνο δεν χρειαζόταν, αλλά θα μπορούσαμε και να το είχαμε αποφύγει επιλέγοντας σταδιακές προσαρμογές.
«Μπορούσαμε να το αποφύγουμε το μνημόνιο με πιο ευέλικτα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά απορρίπτοντας ως «ψεύτικο» το δίλημμα μνημόνιο ή πτώχευση.
Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις του Ινστιτούτου Ερφγασίας της ΓΣΕΕ προς την τρόικα για την αποτυχία του προγράμματος, ο Σ. Ρομπόλης επεσήμανε ότι «οι δικές μας προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα τα στοιχεία της τρόικας έπεσαν έξω, διότι δεν είχαν βαθιά γνώση της ελληνικής οικονομίας». Ανέφερε πως η τρόικα απαξίωνε όσους προειδοποιούσαν πως η ανεργία θα φτάσει στο 30% λόγω των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου με το επιχείρημα πως αν φτάσει στο 30%, θα γίνει επανάσταση στην Ελλάδα. Η απάντησή μας, είπε ο Σ. Ρομπόλης, ήταν πως υποεκτιμούν τον ρόλο της οικογένειας που στην Ελλάδα αναλαμβάνει μέρος του κοινωνικού κόστους.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νίκος Βέττας υποστήριξαν ενθέρμως το μνημόνιο θεωρώντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή: «Η άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΟΒΕ. Παράλληλα αθώωσαν το μνημόνιο για τα αποτελέσματα του.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη επεσήμανε ότι η έκθεση του ΙΟΒΕ του 2010 προέβλεπε ότι η εφαρμογή του πρώτου μνημονίου θα επέφερε πρωτογενές πλεόνασμα 6%. «Το πρόγραμμα δεν εφαρμόστηκε», υποστήριξε ο Τ. Αναστασόπουλος.
Από την πλευρά του ο Ν. Βέττας εκτίμησε ότι θα υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους «είτε με καλό είτε με κακό τρόπο». «Ο χειρισμός του χρέους θα γίνει με δύο τρόπους είτε με ένα καλό τρόπο είτε με ένα κακό τρόπο. Ο καλός είναι με κάποια συμφωνία με την ευρωζώνη», που «αποτελεί συνθήκη για να συνεχίσει η ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια», είπε ο Ν. Βέττας και πρόσθεσε: «ή θα γίνει αυτό ή θα υπάρξει κάποιος πάρα πολύ κακός τρόπος με το να αποφασίσεις ότι δεν θα πληρώσεις κάποια δόσεις, το ΔΝΤ, και με άγνωστες τις συνέπειες. Η μείωση πάντως θα γίνει είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου