Βάζει φρένο στις κυβερνητικές προθέσεις για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας


Τη θέση ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός μπλοκ εξουσίας στο οποίο θα έχουν θέση όλοι πλην της Ν.Δ. εκφράζει η ηγεσία της Αγ. Κωνσταντίνου, δείχνοντας τη "γραμμή" με την οποία αναμένεται να προσέλθει η πλειοψηφία στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ουσιαστικά πρόκειται για τη θέση που εξέφρασαν "προεδρικοί" στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της Παρασκευής, δείχνοντας με σαφήνεια ότι επιχειρείται στροφή με στόχο μελλοντική προοδευτική κυβερνητική συνεργασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προϋποθέτει και τον απεγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. 

Παράλληλα όμως αποτελεί και απάντηση με την οποία η ηγεσία του κόμματος μοιάζει να παίρνει αποστάσεις από το νέο προσκλητήριο που απηύθυνε ο Ευ. Βενιζέλος την Κυριακή. Επιπλέον, αποτελεί νέο μήνυμα προς τα στελέχη της μειοψηφίας, που αποζητούν απροϋπόθετη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τις σημερινές επιλογές του, χωρίς να αποκλείουν από την εξίσωση της "ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς" το ενδεχόμενο νέας μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. 

Την ίδια στιγμή, οι Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός, που απουσίασαν επιδεικτικά από την Ε.Ε., αναμένεται να μην προσέλθουν ούτε στην Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου, ενώ σε περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η προαναφερθείσα στροφή στη στρατηγική της ΔΗΜ.ΑΡ. φέρονται έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθούν. Κάτι που θα γίνει ούτως ή άλλως στην περίπτωση του Β. Οικονόμου, εφόσον συμμετάσχει στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ως προς τη νέα τακτική που επιδιώκει η ΔΗΜ.ΑΡ., ο εκπρόσωπος Τύπου Χρ. Μαχαίρας δήλωσε (ρ/σ Σκάι) πως ο ίδιος εκτιμά ότι "το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καθιστά επιτακτική τη συγκρότηση ενός νέου μπλοκ εξουσίας, που θα ωθήσει προς τα αριστερά τις πολιτικές εξελίξεις και θα κλείσει το κεφάλαιο των συντηρητικών επιλογών". Όπως εξήγησε, "σ' αυτό το μπλοκ, στη διαμόρφωση του οποίου νομίζω ότι θα πρέπει να συμβάλει με τον αυτοτελή χαρακτήρα της και τον αυτόνομο ρόλο της η ΔΗΜ.ΑΡ., έχουν θέση όλοι πλην Νέας Δημοκρατίας. Και το ΠΑΣΟΚ, εφόσον απεξαρτηθεί από τη Ν.Δ., και το Ποτάμι, εάν καταλήξει ότι ενδιαφέρεται, και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να πάψει να σταματήσει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε ρεαλιστικές θέσεις και ανεδαφικούς δογματισμούς". 

Αλλά και ο γραμματέας Θ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε (ρ/σ Αθήνα 9,84) πως "στο πλαίσιο μιας προοδευτικής κεντροαριστερής κυβέρνησης, μετεκλογικά, βεβαίως θα πρέπει να γίνει συζήτηση σε όλα τα επίπεδα και με την αξιωματική αντιπολίτευση", στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Στο ίδιο πνεύμα ο Θ. Μαργαρίτης είπε (ρ/σ Βήμα) ότι "θα πρέπει η Κεντροαριστερά, με όρους πολιτικής και ιδεολογικής αυτονομίας, να αναζητήσει τις συμμαχίες εκείνες που θα φέρουν την εναλλακτική λύση εξουσίας απέναντι στη σημερινή συντηρητική κατεύθυνση...". Σαφή θέση υπέρ της συνεργασίας της ΔΗΜ.ΑΡ. με τον ΣΥΡΙΖΑ "για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης", πήρε (ΣΚΑΪ) η Μ. Ρεπούση επικαλούμενη την πολιτική πραγματικότητα.

Εν τω μεταξύ, η ηγεσία της Αγ. Κωνσταντίνου προειδοποιεί ότι δεν θα συνεισφέρει στις κυβερνητικές προθέσεις για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Χρ. Μαχαίρα να παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του Φ. Κουβέλη ότι "η εκλογή Προέδρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαδικαστικό ζήτημα, ούτε να αποσυνδέεται από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις". Εκτίμησε μάλιστα ότι, με βάση τους υπάρχοντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αν δεν αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές είναι εξαιρετικά δυσχερές να προκύψει η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία. 

Επιπλέον, η Μ. Ρεπούση, αν και είπε ότι θα ήθελε να δει τον Φ. Κουβέλη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι "η προεδρική εκλογή δεν θα πρέπει να συνοδευτεί από πολιτικά παζάρια".

Πηγή: avgi.gr