Σε απελπιστικά δεινή θέση ο Ευάγγελος. |
Η σκληρή απάντηση που εξέδωσε η Χαρ. Τρικούπη για να αντεπιτεθεί στα στελέχη που θέτουν θέμα ηγεσίας του Ευ. Βενιζέλου δεν ανέκοψε το ρεύμα αμφισβήτησης της προεδρίας του. Μετά από τους Δ. Ρέππα, Κ. Σκαναδαλίδη, Π. Γερουλάνο και Θ. Μωραΐτη, ο τελευταίος επανήλθε χθες εμμένοντας στη θέση του, ενώ θέμα ηγεσίας -αν και όχι τόσο ευθέως όσο ο "παπανδρεϊκός" βουλευτής- έθεσαν οι βουλευτές Συμ. Κεδίκογλου και Μιχ. Κασσής, καθώς επίσης και ο Μιχ. Καρχιμάκης και η Κ. Μπατζελή.
Η απάντηση προς τους αμφισβητούντες ήρθε από τον στενό συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου Χρ. Πρωτόπαπα, που χαρακτήρισε (ρ/σ Αθήνα 9,84) άκαιρο να θέτουν θέμα ηγεσίας και μάλιστα όχι μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες. Αντίθετα, υπερθεμάτισε για τη διεύρυνση της Ελιάς ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας θετική την παρέμβαση του Σπ. Λυκούδη και προσθέτοντας ότι πρέπει "να παρουσιαστεί μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη", να γίνει "μια κορυφαία διαδικασία μέχρι τότε -ένα συνέδριο, μια συνδιάσκεψη-, η οποία θα επικυρώσει αυτή τη συμπαράταξη και το πρόγραμμά της, ώστε να εμφανιστεί στις εκλογές αξιόπιστα".
Από την πλευρά του, ο Θ. Μωραΐτης, αφού είπε (ρ/σ Real) ότι ο ίδιος δεν ζητεί την παραίτηση Βενιζέλου, εξήγησε ότι όμως έρχεται και θέτει όρους και προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα πρέπει να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα η μεγάλη Κεντροαριστερά "και λέω ότι όποιος δεν πληροί αυτούς τους όρους πρέπει βεβαίως να μην είναι σε αυτή την ηγεσία". Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι "δεν υπάρχει διάθεση πραγματική να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα, να καθίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα για να δούμε που θα πάμε". Χαρακτήρισε δε "προκλητική" την προχθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι την παράταξη προσβάλλουν αυτοί που ονειρεύονται ένα μικρό ΠΑΣΟΚ.
Θέμα ηγεσίας έθεσε και ο Συμ. Κεδίκογλου, με ορισμένους να συνδέουν την παρέμβασή του με τη φημολογούμενη έξοδο του από το κυβερνητικό σχήμα στον ανασχηματισμό. "Στο συνέδριο πρέπει να ακουστεί η βάση του κόμματος και να συζητηθεί και το θέμα της ηγεσίας", δήλωσε (ρ/σ Βήμα) και πρόσθεσε ότι "η υπουργική καρέκλα, δεν μπορεί να σταματήσει την κριτική". Είπε ακόμα ότι το εκλογικό αποτέλεσμα "συνιστά αποτυχία", όμως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί παρακολούθημα της Ν.Δ.
Τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα καταλόγισε στον Ευ. Βενιζέλο και ο Μιχ. Κασσής. Αφού παρατήρησε (ΝΕΡΙΤ) ότι ο Θ. Μωραΐτης έβαλε πολύ ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να το κάνει, πρόσθεσε: "Δηλαδή ένας αρχηγός κόμματος πόσο πρέπει να το φτάσει το κόμμα για να αποχωρήσει; Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος, ο πρόεδρός μου, δεν έχει ευθύνες. Έχω εγώ περισσότερες ευθύνες από τον κ. Βενιζέλο και από τον κ. Παπανδρέου; Για όνομα του Θεού". Την ίδια ώρα, η Κ. Μπατζελή ζήτησε και εκείνη συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από εκείνο του Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι "σε κάθε συνέδριο τίθενται όλα τα ζητήματα, άρα και της ηγεσίας και όλων των κομματικών οργάνων". Μια ημέρα νωρίτερα, ο Μιχ. Καρχιμάκης ζητούσε κι εκείνος συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για "αλλαγή πολιτικής πλεύσης με αριστερή κατεύθυνση", σημειώνοντας ότι "αν δεν μπορεί η υπάρχουσα ηγετική ομάδα να το κάνει, να το πει και να το δηλώσει για να το γνωρίζουμε".
Τη θέση του "ούτε με τη Ν.Δ. ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ" επανέλαβε ουσιαστικά ο Ν. Ανδρουλάκης, αναφέροντας (ρ/σ Real) ότι "ο κ. Τσίπρας έχει ακριβώς την ίδια στρατηγική που είχε ο κ. Σαμαράς".
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου