ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ο Απ. Βανταράκης για τη διαχείριση της πανδημίας

Ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης.

«Στη χώρα μας, η πανδημία αντιμετωπίστηκε με νοσοκομειακοκεντρικό τρόπο και με κυρίαρχο ρόλο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτός ο τρόπος διαχείρισης έχει παρατείνει την πανδημία και έχει στοιχίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Απόστολος Βανταράκης.

«Όταν έχουμε 115 νεκρούς, δεν μπορεί κανείς να μιλά για το τέλος της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει τους 23.000 θανάτους γιατί η διαχείριση δεν έγινε στην κοινότητα, λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και λόγω νοσοκομειακοκεντρικής αντίληψης. Επίσης από την αρχή της πανδημίας, είδαμε ότι κυρίαρχο ρόλο στην διαχείριση και στην εποπτεία των μέτρων, είχε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για προληπτικά μέτρα δημόσια υγείας, χωρίς να έχουμε κοινωνικούς λειτουργούς. Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να εποπτεύει τα μέτρα δημόσιας υγείας στην κοινότητα. Αυτός είναι ρόλος των

εποπτών υγείας, οι οποίοι ακόμα και σήμερα, δεν ενισχύθηκαν καθόλου από την κυβέρνηση. 

Ουσιαστικά, αυτός ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας έχει επιμηκύνει το χρονικό διάστημα και έχει επιβαρύνει και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει τους 23.000 νεκρούς, αριθμός πολύ υψηλός σε σχέση και με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν. 

Πρόσφατα βρισκόμουν στις Βρυξέλλες, στο κέντρο της Ευρώπης, όπου περπατώντας στους δρόμους νόμιζα ότι δεν είχαμε πανδημία. Ο λόγος είναι γιατί εκεί διαχειρίζονται την πανδημία στην κοινότητα και όχι στο νοσοκομείο που είναι το τελευταίο στάδιο. 

Αυτό που οφείλουμε σήμερα είναι να τηρούμε τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να περάσουμε σε ηπιότερη κατάσταση. Είμαι υπερασπιστής της άποψης που λέει ότι ο ιός λόγω των μεταλλάξεων χαλαρώνει, και αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο από χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, πηγαίνουμε προς ηπιότερες καταστάσεις, παρόμοιες με αυτές της γρίπης. Όταν πέσουν οι θάνατοι, θα μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της πανδημίας». 

_________

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: