Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο.
«Η πρωτοβουλία της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας - Ρουμανίας έχει γίνει πλέον ένας θεσμός, ο οποίος διαμορφώνει δυναμική, κινητοποιεί δυνάμεις, αναδεικνύει έναν κοινό τρόπο σκέψης διαβαλκανικής συνεργασίας και συνεισφέρει σημαντικά στις εξελίξεις στην περιοχή μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.
Υπογραφή κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Βουλγαρίας
Στην υπογραφή κοινής διακήρυξης Ελλάδας-Βουλγαρίας προχώρησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, με την οποία θα ρυθμίζονται όλα τα βήματα και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων, του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Ρούσε και της δημιουργίας ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη έως την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος προσεκλήθη στην Τετραμερή από τον κ. Μπορίσοφ.
Μάλιστα οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου.
Στην Τετραμερή συζητήθηκε ακόμα η Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας να υπογραφεί μνημόνιο με την ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία για σιδηροδρομική διασύνδεση. Όλα τα παραπάνω, όπως επισημάνθηκε, θα είναι μέρος ενός δακτυλίου οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων που θα ενώνουν όλες αυτές τις βαλκανικές χώρες μαζί και θα καταλήγουν στα λιμάνια Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από την τετραμερή συνεργασία να επενδύσουν στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κάθετο αγωγό IGB, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο και θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τη βουλγαρική αγορά.
Προχωρεί η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συγκάλεσε συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος για την 1η Δεκεμβρίου, σχετικά με την ψήφιση του προσχεδίου των τροπολογιών. Για την έγκριση του προσχεδίου των τροπολογιών του Συντάγματος απαιτείται απλή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.
Προηγουμένως, οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος θα εξετασθούν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή συνταγματικών θεμάτων, η πρώτη συνεδρίαση της οποίας ορίστηκε για την 7η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Επιτροπή για κάθε μία τροπολογία διαρκεί μέχρι τρεις ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου