ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Γ. Παπαθεοδώρου για την παράκτια ζώνη του Πατραϊκού

 

Για το πρόβλημα της διάβρωση των ακτών της Αχαΐας και την έρευνα που ξεκινάει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Triton» μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο καθηγητής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου. 


 Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου η λογική σειρά των πραγμάτων θα ήταν πρώτα να γινόταν αυτή η συστηματική έρευνα της παράκτιας ζώνης και μετά να εκπονείτο η μελέτη που παρουσίασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις. Όπως εξήγησε ο ίδιος τοποθετήθηκε στην παρουσίασης τα συγκεκριμένης μελέτης ως επιστημονικά υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος του, «Triton», που είναι πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθεί ένας υποθαλάσσιος σταθμός παρατήρησης.

«Στόχος μας είναι να βρούμε τις παραμέτρους που ελέγχουν και επηρεάζουν την διάβρωση των ακτών. Τώρα ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα και θεωρώ ότι θα δώσει πολύ σοβαρά αποτελέσματα. Το καινούργιο που θα κάνουμε είναι να ποντίσουμε έναν υποθαλάσσιο σταθμό για να καταγράφουμε τα κύματα, τις παλίρροιες και μετεωρολογικούς σταθμούς που θα μπουν σε δύο σημεία του Πατραϊκού Κόλπου. Επιδιώκουμε να έχουμε πλήρη καταγραφή των παραμέτρων της υδάτινης στήλης, επιπλέον θα εφαρμόσουμε πολύ εξελιγμένες τεχνολογίες και θα αποτυπώσουν την μορφολογίας-βυθομετρία της παράκτιας ζώνης», εξήγησε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας αυτά είναι δύο στοιχεία που κρίνονται εντελώς απαραίτητα για μια μελέτη προστασίας των ακτών. «Εάν θα ήθελα να κάνω μια κριτική στην μελέτη που εκπονήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, και δεν είναι καν κριτική γιατί και οι ίδιοι οι μελετητές το παραδέχονται, δεν στηρίχθηκε ποτέ σε πραγματικά δεδομένα πεδίου. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία πεδίου όταν ξεκίνησε η μελέτη οπότε βρήκαν όποια διαθέσιμα δεδομένα υπήρχαν τα οποία είναι πάρα πολύ φτωχά και αποσπασματικά. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια συστηματική έρευνα της παράκτιας ζώνης και μετά να εκπονηθεί η μελέτη. Η λογική σειρά θα ήταν πρώτα εμείς να υλοποιήσουμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και στην συνέχεια να εκπονηθεί η μελέτη», σχολίασε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Αναφορικά με το εάν εκτιμά ότι όταν τελειώσει η δική τους έρευνα θα πρέπει τα νέα στοιχεία να ληφθούν υπόψη και να επανεκτιμηθούν οι παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτης της Περιφέρειας, σημείωσε: «Θα τροφοδοτήσει η έρευνά μας όλα τα δεδομένα, τα οποία θα είναι ανοικτά ακόμα και στα Πανεπιστήμια έτσι ώστε όλη η επιστημονική κοινότητα να ενημερωθεί. Πιθανώς κάτω από αυτό το πρίσμα, των νέων δεδομένων, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί το προϊόν της μελέτης». Παράλληλα δήλωσε ότι του είναι πάρα πολύ δύσκολο να τοποθετηθεί σε μια μελέτη στην οποία, κατά δήλωση και των ίδιων των μελετητών, δεν έχουν στηριχθεί σε σκληρά, πραγματικά δεδομένα.

«Σίγουρα υπάρχουν ανασφάλειες. Θεωρώ ότι τα έργα αυτά είναι μάλλον «σκληρά» και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ότι θα χρειαζόταν η περιοχή. Επειδή είναι ένα πολλή μεγάλο και σοβαρό θέμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η διάβρωση των ακτών έχει δύο παραμέτρους: είναι η φυσική παράμετρος που δεν μπορούμε να την σταματήσουμε και είναι και οι λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Φαίνεται ότι αυτές οι παρεμβάσεις που αναπτύχθηκαν σε μικρή και τοπική κλίμακα τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλη την ακτή του Πατραϊκού Κόλπου, έχουν εντείνει πρόβλημα.

Γίνονταν αποσπασματικές κινήσεις σε τοπική κλίμακα, ο κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού ή ξενοδοχείου έκανε παρεμβάσεις για να προστατεύσει το τοπικό του περιβάλλον μπροστά χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι προκαλούσε πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει να ανατροφοδοτηθούμε από τα έργα προστασίας ακτών που έχουν γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα και τα οποία, φοβάμαι ότι σε μεγάλο ποσοστό, έχουν αποτύχει, γιατί δεν έχουν στηριχθεί σε σοβαρά επιστημονικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: